Kiemelt Hírek 2018. július 02.

21 éve halt meg a legendás színésznő

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 02.
1997 júniusában, 89 éves korában hunyt el Turay Ida, akiről színházat is elneveztek Budapesten.

Megszámlálhatatlan magyar filmben játszott, számos darabban kapott kisebb vagy nagyobb szerepet. Kezdetben naivákat alakított, később bölcs idős hölgyeket, híres volt a humoráról.

A színésznőnek nem volt könnyű gyerekkora, mert kilencéves korában elvesztette édesanyját, apja pedig ezidőtájt szolgálatot teljesített, így zárdába került, innen pedig később gimnáziumba. Még le sem érettségizett, amikor már jelentkezett az Országos Színművészeti Akadémiára, ahová fel is vették, de csak egy évet végzett el, mert 17 évesen már szerepet kapott a Darázsfészek című darabban.

Gyöngy Pál: Kadétszerelem. Fővárosi Operettszínház. Turay Ida (Stöcker Péter), Békássy István (Schönborn Miklós), Tabódy Klára (Stöcker Pál) – fotó: Wikipédia

1956-ban elhagyta az országot

Az 1956-os forradalom idején férjével, a színházi körökben nagy befolyással bíró Békeffi Istvánnal együtt elhagyták az országot, mert kilátástalannak érezték az itthoni helyzetet. A színésznő nem érezte jól magát külföldön, és férje sem hagyta érvényesülni, így tizennyolc év után hazatértek. 1977-től a Thália Színház társulatának tagja volt.

A közönség imádta Turay Idát, így számos moziban szerepet kapott.

Jelentősebb filmjei voltak: Ez a villa eladó, Kölcsönkért kastély, Egy szoknya, egy nadrág, Állami Áruház.

A Janika című filmet a férje kifejezetten a színésznőnek írta. Testhezálló volt a szerep, hiszen a filmben egy olyan színésznőt alakított, akinek 15 év után férje hazatér külföldről. Amikor a férfi a nő lakásában megismerkedik a 15 éves Janikával, azt gondolja, a gyerek az ő fia lehet.

Mivel énekhangja is csodálatos volt, ezért voltak szerepek, ahol ezt is megmutathatta: például az Állami Áruház „Egy dunaparti csónakházban” című betétdalát is ő énekli.

Turay Ida 1987-ben érdemes művész kitüntetést kapott. 1995-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét is átvehette.

Keresés az oldalon