200 ezer forintra is nőhetnek a háromgyermekes családok juttatásai az anyák adómentességével

Startlap - Startlap
De ezzel a kedvezménnyel is a magasabb jövedelmű családok járnának igazán jól.

A hét elején derült ki, hogy a kormány felvettette azt az ötletet, miszerint a háromgyermekes nők életük végéig mentesülhetnének a személyi jövedelemadó fizetése alól. Az Index kiszámolna, hogy mit jelente ez egy családnak, illetve hogyan érintené a költségvetést.

Már most is sokat költünk családtámogatásra

Magyarországon GDP-arányosan kiemelten sokat költenek a családok támogatására: míg a szomszédos országokban legfeljebb a nemzeti össztermék 3 százalékát, addig nálunk a GDP 3-4 százalékát fordítjuk családtámogatásra.

A támogatások eloszlása viszont nagyon egyenlőtlen: a mindenkinek egyformán járó családi pótlék összege 8 éve nem emelkedett, miközben a leginkább a középosztályt érintő családi adókedvezmény és a családi otthonteremtési kedvezmény mértékét növelték.

A háromgyermekesek adómentessége nem okozna nagy költségvetési kihívást

A portál abból a feltételezésből indult ki, hogy a kedvezmény felmenő rendszerben kerül bevezetésre, vagyis mindenkit érint, aki már három gyermeket szült. A 2016-os mikrocenzus adatai alapján számoltak, és a legfrissebb magyar bruttó átlagfizetést vették alapul. (Ez utóbbi feltehetően enyhe túlbecslést eredményez, hiszen sokan félállásban dolgoznak, valamint az átlagbért felhúzzák a magasabb fizetések, azonban mediánt jelenleg nem közöl a KSH.)

Ezek alapján 200-225 ezer nőt érinthet a kedvezmény, ami összesen évi 131,22 milliárd bevételkiesést eredményezne az államnak. A magasnak hangzó összeg valójában a tervezett szja-bevételeknek csupán 6, a teljes befolyó összegnek pedig mindösszesen 1 százalékát teszi ki.

A családoknak sokat számíthat, de a magasabb jövedelműek járnának igazán jól

Az elég magas bruttó bérrel rendelkező három vagy többgyermekes családok a családi adókedvezmény által gyermekenként havi nettó 33 ezer forinthoz juthatnak hozzá, ami három gyermek esetén havi 99 ezer forintot jelent. A gyermekenként 16 ezer forintos családi pótlékkal együtt már 147 ezer forinttal növekedhet a családi kassza. 

Egy olyan család esetében, ahol az apa fizetése alapján az adókedvezmény egyedül lehívható, a nőkre vonatkozó mentesség egy átlagfizetésre bejelentett anya esetén további 49 ezer forintot jelentene. Vagyis egy ilyen “mintacsalád” havonta 200 ezer forinthoz jutna hozzá gyermekei után. Ez persze csak a jobb anyagi helyzetű családok esetén érvényes, vagyis a háromgyermekes anyák adómentessége is a gazdagabb családoknak kedvezne igazán. 

Milyen demográfiai hatásai lehetnének a sokgyermekesek adómentességének?

Egy ilyen intézkedés demográfiai hatásait megjósolni is nehéz. Hogy vajon mennyire tudja felülbírálni a kilátásba helyezett adókedvezmény a családtervezési döntéseket, tehát mennyire ösztönzi a gyermekvállalási kedvet, az egy nagy kérdés – írja a Portfolio. A portál megjegyzi, hogy ráadásul egy olyan kedvezménnyel honorálnák a gyermekvállalást, amely csupán egy későbbi időpontban, vagyis az anya ismételt mukába állásának idején válik valóra.

Az adómentesség viszont egy másik, egyértelműen pozitív követmezménnyel járhatna: növelné a háromgyermekes nők munkaerőpiaci aktivitását. Hagyományosan a magyar kisgyermekes anyák foglalkoztatási rátája nem éri el az uniós átlagot, és a három gyermekes anyák foglalkoztatottsága kifejezetten alacsony. Míg tavaly a 25-49 éves, egy vagy két gyermekkel rendelkező nők nagyjából 73 százaléka dolgozott, addig a három- vagy többgyermekesek esetén kevesebb, mint 49 százalék volt ez az arány.

Ez is érdekelhet

képcím

Akár 100 ezer forintot is lehet keresni egy nap alatt...

képcím

1,33 millióba került minden egyes szék a felújított Operaházban

képcím

Változhatnak a válás szabályai - Varga Judit benyújtotta a...