200 ezer forintos nyugdíjjal elégedettek lennének a magyarok

Ez persze elképesztően távol van a valóságtól, a tavalyi átlag 124 ezer forint

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-01 12:59

Fotó: Thinkstock

A nem nyugdíjaskorú magyar férfiak és nők nyugdíjjal kapcsolatos ismereteit és elvárásait hasonlította össze a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült országos, reprezentatív kutatás. Kiderült, hogy a nem nyugdíjaskorú magyarok semennyire sem bíznak a majdani állami nyugdíjban: 95 százalékuk szerint nem tudnak megélni belőle az elvárásainak megfelelően – írja a 24.hu.

A nyugdíj átlagos havi nettó összege 124 ezer forint volt 2017-ben. Amikor a kutatók arra kérték a felmérés résztvevőit, hogy becsüljék meg a havi nyugdíjat, a férfiak 45 százaléka, illetve a nők 41 százaléka találta el nagyjából a valós összeget. A nők hajlamosabbak voltak alulbecsülni azt, több mint harmaduk 100 ezer forint alattinak gondolja a jelenlegi nyugdíjat.

A résztvevők problémamentes nyugdíjas évekhez álmodott jövedelme lényegesen távol áll a tényleges mai nyugdíjtól: a nők átlagosan 208 ezer, míg a férfiak átlagosan 240 ezer forint nyugdíjjal lennének elégedettek. A nők anyagi szempontból szerényebbek, és már beérnék 70 százalékos emeléssel is. A megkérdezett férfiak egytizede azt nyilatkozta, hogy 450 ezer forintot meghaladó nyugdíjat tartana elegendőnek, míg ugyanezt a nők mindössze 4 százaléka válaszolta.

Az elvárások után a személyes kilátások felől is érdeklődtek a kutatók, és meglehetősen nagy volt az eltérés férfiak és nők között. Míg minden harmadik férfi gondolja azt, hogy várható nyugdíja magasabb lesz a mostani átlagnál, addig a nők mindössze 18 százaléka reméli ugyanezt. A férfiaknál 3, nőknél 2 százalék gondolta úgy, hogy a majdani nyugdíj el fogja érni a megélhetési szempontból ideálisnak tartott szintet. Vagyis alig akad olyan, aki elhinné, hogy idős korában az állami nyugdíjából meg tud élni az elvárásainak megfelelően.

Mai nap hírei

Példátlan vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

agraragazat.hu8 órája

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu11 órája

Top 12 – Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu12 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu14 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu16 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu16 órája

Hogyan fog a jövőben viselkedni a Nap, és ez milyen hatással lesz a Föld elektromos áramköreire és a műholdakra?

agroinform.hu16 órája

Mit mond el rólunk egy pszichológusnak az otthonunk? – Interjú az otthon érzelmi alaprajza program megalkotóival

wmn.hu19 órája