Búcsút intenének a készpénzes nyugdíjkifizetésnek a gazdaság fehérítése érdekében

A Nézőpont Intézet további intézkedéseket is sürget, például az építőipari anyagbeszerzésekből is kizárná a készpénzhasználatot.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-21 17:17

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Eltörölné a készpénzes nyugdíjkifizetést, és csak bankszámlára utaltatná az idősek juttatását a Nézőpont Intézet a “hófehér gazdaság” megvalósításának égisze alatt – számolt be a zoom.hu. A kormányközeli kutatóintézet szerint az elektronikus fizetéssel hatékonyan lehetne felvenni a harcot az adókerülés, a korrupció és a jogtalan versenyelőnnyel folytatott üzletelés ellen. Az intézet az elképzeléseiről a témában rendezett pénteki konferenciáján számolt be, amelyen a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői is részt vettek. 

Az elmúlt években több mint duplájára nőtt a készpénzforgalom Magyarországon: 2008 tavaszán még 2,2 milliárd, 2018 nyarán pedig már majdnem 5,8 milliárd forintra rúgott a készpénzállományunk, és ez a rekord magas arány európai viszonylatban is rontja az ország versenyképességét.

Egyre többen fizetnek kártyával, de még mindig jobban szeretjük a készpénzt

A Nézőpont Intézet ffizetési szokásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatása szerint a magyarok még mindig jobban szeretik a készpénzt az elektronikus fizetési lehetőségnél, de 2016 óta 600 ezerrel többen, mintegy 1,4 millióan igyekeznek a lehető legtöbb helyen bankkártyával kiegyenlíteni a számlát. Ugyanezen időszak alatt 8 százalékkal nőtt azon helyek száma, ahol kártyával fizethetünk.

A konferencián bemutatott gazdaságfehérítési tanulmány elektronikus, készpénzmentes fizetési módok további elterjedése érdekében megfogalmazott ajánlások között a nyugdíjak bankszámlára történő folyósítása kiemelt helyen szerepel. Az intézkedéssel az állam éves szinten közel 3 milliárd forintot spórolhatna meg.

Az építőipari anyagbeszerzéseket is elektronikus útra terelnék

A Nézőpont Intézet többek között azt is javasolja, az online pénztárgépek esetén kötelezően biztosítsanak elektronikus fizetési lehetőséget is, valamint egyes műszaki árucikkek és építőipari alapanyagok beszerzése esetén kizárnák a készpénz használatának lehetőségét.

Mai nap hírei

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu1 órája

23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de elfelejtették közölni, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője

444.hu2 órája

Schmuck Erzsébet petíciót indít

demokrata.hu4 órája

„A mozgáshiányos életmód károsabb, mint a dohányzás” – Interjú a Testnevelési Egyetem rektorával

unilife.hu6 órája

Rettegve várjuk a -17 fokot, miközben a jövő hét végén a feje tetejére áll a világ

propeller.hu8 órája

Schobert Lara csak Jack-kel szereti a kólát, noha még nincs 18

ifaktor.hu8 órája

3 dolog, amit te is túl sokáig használsz

she.life.hu12 órája

Katalin hercegnét alaposan meglepte Harry és Meghan

joy.hu13 órája