Búcsút intenének a készpénzes nyugdíjkifizetésnek a gazdaság fehérítése érdekében

Startlap - Startlap
A Nézőpont Intézet további intézkedéseket is sürget, például az építőipari anyagbeszerzésekből is kizárná a készpénzhasználatot.

Eltörölné a készpénzes nyugdíjkifizetést, és csak bankszámlára utaltatná az idősek juttatását a Nézőpont Intézet a “hófehér gazdaság” megvalósításának égisze alatt – számolt be a zoom.hu. A kormányközeli kutatóintézet szerint az elektronikus fizetéssel hatékonyan lehetne felvenni a harcot az adókerülés, a korrupció és a jogtalan versenyelőnnyel folytatott üzletelés ellen. Az intézet az elképzeléseiről a témában rendezett pénteki konferenciáján számolt be, amelyen a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői is részt vettek. 

Az elmúlt években több mint duplájára nőtt a készpénzforgalom Magyarországon: 2008 tavaszán még 2,2 milliárd, 2018 nyarán pedig már majdnem 5,8 milliárd forintra rúgott a készpénzállományunk, és ez a rekord magas arány európai viszonylatban is rontja az ország versenyképességét.

Egyre többen fizetnek kártyával, de még mindig jobban szeretjük a készpénzt

A Nézőpont Intézet ffizetési szokásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatása szerint a magyarok még mindig jobban szeretik a készpénzt az elektronikus fizetési lehetőségnél, de 2016 óta 600 ezerrel többen, mintegy 1,4 millióan igyekeznek a lehető legtöbb helyen bankkártyával kiegyenlíteni a számlát. Ugyanezen időszak alatt 8 százalékkal nőtt azon helyek száma, ahol kártyával fizethetünk.

A konferencián bemutatott gazdaságfehérítési tanulmány elektronikus, készpénzmentes fizetési módok további elterjedése érdekében megfogalmazott ajánlások között a nyugdíjak bankszámlára történő folyósítása kiemelt helyen szerepel. Az intézkedéssel az állam éves szinten közel 3 milliárd forintot spórolhatna meg.

Az építőipari anyagbeszerzéseket is elektronikus útra terelnék

A Nézőpont Intézet többek között azt is javasolja, az online pénztárgépek esetén kötelezően biztosítsanak elektronikus fizetési lehetőséget is, valamint egyes műszaki árucikkek és építőipari alapanyagok beszerzése esetén kizárnák a készpénz használatának lehetőségét.

Ez is érdekelhet

képcím

Az általános iskolák kivételt képeznek a 18 fokos irodaszabály...

képcím

Több mint 1,5 millió nyugdíjashoz érkezik kedden a plusz pénz

képcím

Itt van a legjobb balatoni strandok listája