17 fokra fűtik fel idén télen az ukrán lakásokat - optimális esetben

Startlap - Startlap
Modellezték egy esetleges zaporizzsjai atombaleset következményeit; több télen át is húzódhat az európai gázválság; százezer újabb katonát mozgósítanak az oroszok?; újabb gyanúsított a Dugina elleni merényletben. Az ukrán-orosz válság hírei.

Idén télen csak 17 fokra tudja majd felmelegíteni a távhőszolgáltató az ukrán lakásokat

Kemény télre kell készülniük az ukrán háztartásoknak a Guardian szerint, mert még abban az esetben is, ha nem történik a háború miatt pusztítás a gázinfrastruktúrában, a megszokotthoz képest is sokkal hidegebbek maradnak a távfűtéses lakások. A témáról itt olvashatsz bővebben.

Németország ugyanakkor jobban áll a gáztározók feltöltésével, mint remélte. Erről itt írnak bővebben.

Modellezték egy esetleges zaporizzsjai atombaleset következményeit

A meteorológusok által hétfőre előrejelzett széljárás alapján kiszámították egy lehetséges atombaleset következményeit arra az esetre, ha a Zaporizzsjai létesítményben bekövetkezne ilyesmi. Az eredményről itt írnak.

Arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) küldöttsége a héten ellátogat az ukrajnai Zaporizzzsjai atomerőműbe ebben a cikkben számolnak be.

Shell vezérigazgató: Több télen át is húzódhat az európai gázválság

JOHN THYS / AFP

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója egy norvégiai sajtótájékoztatón azt mondta: Európa több télen át gázhiánnyal nézhet szembe az oroszországi szállítások megszorítása miatt. „Könnyen előfordulhat, hogy lesz néhány télünk, amikor valamilyen más megoldást kell találnunk” – mondta van Beurden. (24.hu)

Egy újabb személyt gyanúsítottak meg a Dugina elleni merénylettel

Azonosított az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy ukrán állampolgárságú férfit, aki a gyanú szerint a korábban meggyanúsított ukrán Natalja Vovkkal együtt készítette elő Darja Dugina orosz újságírónő meggyilkolását. Bővebben.

Donyeckben sok helyen támadtak hajnalban az oroszok

A Reuters jelentése szerint a kelet-ukrajnai Donyeck régióban az orosz erők katonai és polgári infrastruktúrát lőttek ki Bahmut, Sumi, Jakovlivka, Zajcsevo és Kodema közelében.  Ezt az ukrán hadsereg hétfőn hajnalban közölte. Bővebben.

Ukrán hírszerzés: Mintegy százezer újabb katonát mozgósítanak az oroszok

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az oroszok a veszteségeiket igyekeznek pótolni. (Mandiner.hu)

Európa Tanács: Aggasztó az oroszok által erőszakkal eltüntetett emberek magas száma Ukrajnában

Aggodalomra ad okot az Ukrajna elleni orosz offenzíva következtében erőszakkal eltüntetett emberek száma – hangsúlyozta Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfői közleményében, amelyenek tartalmát ebben a cikkben ismertetik.

Egymilliárd koronás segítséget adnak a svédek az ukránoknak

Jessica GOW / TT News Agency / AFP

A stockholmi kormány összesen egymilliárd korona (38,7 milliárd forint) értékben nyújt újabb katonai és civil segítséget Ukrajnának – mondta el Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn miután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt. (24.hu)

Év végéig ingyenes marad a budapesti tömegközlekedés az ukrajnai menekülteknek

A BKK hétfői közleménye szerint a fővárosi önkormányzat kezdeményezésére a díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan, egy személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe. Részletek.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Genya SAVILOV / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Karácsony Gergely nyert a főpolgármester-választáson, de...

képcím

Képeken, ahogy Európa-szerte voksoltak június 9-én

képcím

Árvíz: lezárják az alsó rakpartokat, bezárt a Műegyetem...