17 éve hunyt el a Beatles sztárja, George Harrison

A Beatles zenei világa nélküle egészen más lett volna.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-29 09:08

Fotó: YouTube

George Harrison 1943. február 25-én született Liverpoolban és 1958-tól játszott együtt a később Beatles néven felülmúlhatatlanná vált zenekarral.

A Beatles legfiatalabb tagjának és szólógitárosának nem jutott annyi fény életében, mint John Lennonnak és Paul McCartney-nak, a négyek két észkombájnjának. Saját bevallása szerint az együttes feloszlása valamennyiük közül őt viselte meg a legjobban. Szerette volna összebékíteni Lennont és McCartney-t. Amikor ez nem sikerült, a maga módján foglalt állást: a Beatles utáni időkben John Lennonnal is, Ringo Starral is játszott, Paul McCartney-val azonban soha.

Nem volt virtuóz szólógitáros, de a Beatles zenei világa nélküle egészen más lett volna, mint ahogy a szintén nem a csúcsdobosok között számon tartott Ringo Starrt sem nélkülözhette a két ász.

George már az első időktől aktívan bekapcsolódott a dalszerzésbe. Az 1963-ban megjelent With The Beatles egyik remek dala, a Don’t Bother Me az ő szerzeménye volt, csakúgy mint a két évvel későbbi Helpen az I Need You, vagy az 1966-os Rubber Soulon az If I Needed Someone, a Revolveren pedig a Taxman és az I Want To Tell You – mindegyik szerves része a Beatles-kincsnek, de érezni bennük a sajátos Harrison-hangulatatot.

 

 

 

 

 

 

Bár az együttesen belül John és Paul akarata érvényesült, nem szabad elfelejteni, hogy a Beatles történetét döntően meghatározó látogatást az indiai jóginál Harrison szervezte 1967-ben. Ennek zenei nyomai erőteljesen érzékelhetők a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band albumon, amelyet a zenét szerető közvélemény jó része a legjobbnak tart és amelyen a Within You, Without You Harrison-szerzemény egy igazi indiai álom.

George sikerdalai közé tartozik az 1968-as, egyetlen dupla Beatles-album ragyogó száma, a While My Guitar Gentle Sweeps, amelyet együtt játszott egyik legjobb barátjával, Eric Claptonnal. Az Abbey Roadról sok feldolgozást megért Something, vagy az ugyancsak többek által “használt” Here Comes The Sun bőven megütötte a legjobb Lennon-McCartney dalok színvonalát.

 

 

 

 

 

 

A Beatles utáni időkben – az együttes feloszlása miatt érzett csalódása, fájdalma ellenére – George hamar feltalálta magát. Játszott a Delaney and Bonnie együttessel, Eric Claptonnal, együtt koncertezett és közös dalt írt Bob Dylannel, alkalmi zenésztársa volt Billy Preston, valamint a Travellin’ Willbury’s társulatban Dylan mellett Roy Orbison és Jeff Lynne.

Harrison volt az a Beatles tagjai közül, aki John Lennon mellett legjobban szívére vette az emberiség sorsát és azokon a maga eszközeivel próbált segíteni. Az egyik legszebb példája volt ennek az általa szervezett, filmen és tripla lemezen megjelent Banglades-koncert.

Szólóéveiben hullámhegyek és hullámvölgyek követték egymást: legsikeresebb lemezének tartják az All Things Must Past című korongot, mely előtt csaknem tíz éven át nem adott ki lemezt.

Élete utolsó éveiben rákkal küzdött, először a torkából, később a tüdejéből távolítottak el tumort, majd agydaganattal műtötték. Közben 1999 decemberében egy őrült merénylő akarta oxfordshire-i otthonában megölni, és a tíz késszúrás tovább rontott amúgy is megrendült egészségén. Los Angelesben halt meg áttétes tüdőrákban 2001. november 29-én, 58 éves korában.

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Távozik a Real Madridtól a csapatkapitány

eurosport.hu9 órája

Hivatalos! Sergio Ramos távozik a Real Madridtól

m4sport.hu10 órája

Rudolf Péter fia a világhírnév kapujában

promotions.hu11 órája

Hoteligazgató: aki nincs beoltva, azt teljesen kizártuk a szállodai rendszerből

novekedes.hu15 órája

Megbüntette a jegybank a leggazdagabb magyar vállalkozását

forbes.hu17 órája

Az Uefa panaszt kapott a homofób magyar drukkerek miatt

444.hu18 órája

Harmincéves villamosokat vesz a főváros

vg.hu18 órája

Cristiano Ronaldo egyetlen mozdulatától 4 milliárd dollárt zuhant a Coca-Cola értéke

igenyesferfi.hu19 órája