10 millió forintot és havi 300 ezres életjáradékot ítéltek Diánának, aki buszbalesetben vesztette el karját

Hét évvel ezelőtti történt a tizenegy magyar halálos áldozattal járó egyiptomi baleset.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-10 16:44

Hurghada, 2011. november 8. Egy rendőr megy a magyar turistákat szállító autóbusz mellett a 2011. november 6-án történt baleset helyszínén. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A húszéves Decsi Diána családjával együtt azon az egyiptomi buszon ült hét évvel ezelőtt, amely súlyos balesetet szenvedett. Huszonkilencen megsérültek, tizenegy magyar turista meghalt, Diána pedig elveszítette egyik karját. A kilenc utas által indított kátérítési perben a bíróság a fiatal lány ügyében kedden döntött első fokon, amelynek során kimondta, hogy Diána élete végéig havi 300 ezer forintra, valamint 10 millió forintra jogosult az afrikai utat szervező Best Reisen Utazási Irodától – számolt be a Zoom.

2011. november 6-án vasárnap a repülőtér fele haladt a busz Hurghadában, amikor a Palm Beach hoteltől néhány kilométerre felborultak, mivel a sofőr kilencvennel ment, és így nem tudobb bevenni egy éles kanyart. A busz a padkának ment, bal oldalára fordult, majd ötven métert csúszott, mielőtt megállt.

Egész hátra lévő életében segítségre szorul. Nehéz megítélni, milyen nehézségek érik majd a párkapcsolat kialakításában, később az anyai feladatok ellátásában. A baleset előtt sportkarriert épített, aminek szintén véget vetett a baleset. Ugyanakkor meg kell állapítanom, hogy továbbra is ambiciózus és kiegyensúlyozott lány, még ha egykori álmait nem is tudja megvalósítani

– fogalmazott Diána kapcsán Janóné dr. Iványi Nóra bírónő. Az ítélet értelmében az utazási iroda 15 napon belül köteles kifizetni a megállapított perköltségeket, valamint a 10 millió forintos összeget, majd szeptember 30-tól havi 299 ezer forintos életjáradékot kell folyosítania.

Mondhatnám, hogy az ítélettel meg vagyok elégedve, de nyilván a balesetet és a következményeit nem tudja feledtetni”, mondta a Zoom.hu-nak az ítélethirdetés után Diána édesapja, aki szintén a buszon utazott, de mivel nem az ablaknál ült, karcolás nélkül megúszta a balesetet. (…) A lányom erős, egyetemre jár, pszichológiát tanul. Valószínűleg azért választotta ezt, hogy magán is segíteni tudjon

– fejtette ki Diána édesapja, aki szerint az utazási iroda fellebezni fog a keddi döntés ellen. Családja tagjai közül volt olyan, aki a baleset következtében elhunyt.

Az egyiptomi utazási iroda már fizetett, a magyar szervezők viszont inkább csődöt jelentettek

Az egyiptomi utazási iroda körübelül 200 millió forint kártérítést fizetett ki az utasoknak, míg a magyar Best Reisen Utazási Iroda egyetlen fillért sem adott. 2014-ben kilenc károsult pert indított, amelynek során végül a Kúria is kimondta, hogy a cégnek fizetnie kell. A Best Reisen azonban észak-afrikai labilis politikai állapotára és az utazási irodákat sújtó válságra hivatkozva 2013-ban csődöt jelentett. 

A kilenc utas közül még öten várnak ítéletre

A kártérítési perben érintett utasok közül ítélet eddig csak a Németh testvérpár ügyében született: egyikük a fülét veszítette el, a másik fiú arcán pedig vágásnyomok vannak. Nekik havi havi 137 ezer, illetve 342 ezer forintos életjáradékot ítélt meg a bíróság 2014-ig visszamenőleg. A fiúk a baleset idején 9 és 11 évesek voltak, velük utazó nagymamájuk és édesanyjuk a tragédia következtében elhunytak.

Mai nap hírei

Mihalik Enikő és Kajdi Csaba 'Cyla' kapcsolata

ifaktor.hu5 órája

A spanyol sajtó nekiesett Eden Hazardnak

promotions.hu6 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu7 órája

Az Egyesült Államok a Xiaomit is feketelistára juttatta

gsmring.hu9 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu10 órája

Ints búcsút a szemüveg bepárásodásának!

szimpatika.hu13 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu13 órája

Kikapott a Real Madrid, döntős a Bilbao

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája