Foci 2018. június 27.

Ilyen még sosem fordult elő labdarúgó-világbajnokságon

Startlap Foci 2018. június 27.
A világ egyik legeredményesebb válogatottja, Németország búcsúzott a vb-től a csoportmeccsek után, miután Dél-Korea 2-0-ra megverte az utolsó fordulóban. Ilyen rossz eredménnyel még sosem zárt a Nationalelf, azaz a német nemzeti tizenegy.

Valószínűleg kevesen fogadtak a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság előtt arra, hogy Németország már a csoportmérkőzések után indulhat haza, ugyanis a vb-k 1930 óta íródó történetében mindössze kétszer fordult elő olyan, hogy nem jutottak túl a csoportkörön. Egészen pontosan 1930-ban és 1950-ben, amikor el sem utazott a Nationalelf a világbajnokságra.

A történetiség kedvéért: 1930 óta összesen 21 világbajnokságot rendeztek, ebből 19-en vett részt a német csapat, és 12 alkalommal éremmel tért haza. Az összesített éremtáblán 4 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel a második helyet foglalják el Brazília mögött.

Ezúttal Manuel Neuer sem tudta megmenteni a németeket (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Nem véletlen tehát, hogy az idei tornának is nagy önbizalommal vágtak neki, ráadásul az elsőszámú kapus, Manuel Neuer is visszatért hosszú sérüléséből. A portás egy éves kihagyás ellenére kiváló formában, 100 százalékos állapotban jelentkezett játékra, amit már az osztrákok ellen 2:1-re elveszített edzőmeccsen is bizonyított. A vereség kapcsán egyébként sokan legyintettek, mondván,  hogy a rossz eredmény csak a formaidőzítésnek volt betudható, hiszen utána az utolsó felkészülési találkozón már könnyed játékkal verték a szaúdiakat. Utólag kiderült, komolyan kellett volna venni az Ausztria elleni fiaskót.

Már az első csoportmeccsen jött a józanító pofon: Mexikó egy 35. percben szerzett góllal 1-0-ra nyert a németek ellen. Ebből a vereségből viszont még felállt a csapat, és 0-1-ről fordítva 2-1-re verték a svédeket, amivel mérföldes lépést tettek a továbbjutás felé. A feladat alapvetően egyszerű lett volna az utolsó körben, meg kell verni az eddig 0 pontos Dél-Koreát, s akkor mehetnek tovább. (Mexikó 6, Svédország 3 ponttal várta a 3. fordulót.)

A könnyűnek ígérkező meccsből azonban drámai találkozó lett, a németek igazából egy-két nagyobb helyzetet leszámítva, komolyabb lehetőség nélkül hozták le az összecsapást, pedig végig abban a tudatban játszhattak, hogy 1 gól és egy könnyed 1-0-ás győzelem is elég lehet a továbbjutáshoz.

Kim Young-gwon a 94. percben szerezte Dél-Korea első gólját (Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel)

Gólt lőniük azonban nem sikerült, ellenben Dél-Korea szinte a semmiből szerzett két találatot a 90. perc után a hosszabbításban, így 2-0-ra legyőzték Németországot. Ezzel történelmük egyik legnagyobb győzelmét aratták, szemben a németekkel, akik soha nem zártak ilyen rossz eredménnyel egyetlen világbajnokságot sem. A Nationalelf ugyanis 2 vereséggel, 3 ponttal csoportutolsóként végzett, és három mérkőzés után elindulhatnak haza.

Joachim Löw, német szövetségi kapitánnyal egyébként a vb előtt hosszabbított szerződést a Német Labdarúgó Szövetség, kérdéses, hogy ezután a blama után mit lépnek a sportvezetők.

(Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

Keresés az oldalon