Füstmérgezés vezetett tragédiához a Budaörsi Állatmenhelyen, összefogásra van szükség

Startlap - Startlap
Tizennégy kutya vesztette életét tragikus körülmények között a Budaörsi Állatmenhelyen, miután rövidzárlatot kapott egy olajradiátor. A tűzben megrongálódott egy épület, aminek helyreállításához közösségi összefogás szerveződött. A tragédia kapcsán a Startlap jótékonysági kampányában a Budaörsi Állatmenhelyet támogatja, és gyűjtést indít a javára.

Segítségkérő bejegyzést írt Facebook-oldalán a Budaörsi Állatmenhely október közepén, miután egy sajnálatos baleset történt a telephelyükön. „Abban az épületben, ahol a fiatal állatokat tartottuk, tűz ütött ki egy elektromos radiátor meghibásodása miatt. Több kutyánk életét vesztette. A tűz szerencsére nem terjedt tovább, de egy új épületre lesz szüksége az állatoknak. Ehhez szeretnénk a segítségeteket kérni”olvasható a posztban. A menhely csapatának építőanyagokra, tapasztalt emberekre van szükségük, akik segítenek a bontásban, alapozásban építésben.

A felhívás alatt olvasható kommentek között nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket, a tragédia kapcsán pedig

 a Startlap szerkesztősége úgy döntött, hogy idén a karácsonyi, jótékonysági kampányában a Budaörsi Állatmenhelyet támogatja, valamint gyűjtést is szervez számukra.

Hogy pontosan mire van szükségük, arról Császár Margitot, az állatmenhely munkatársát kérdeztük, akivel a tragikus eseményről, a felelős állattartás nehézségeiről és a karácsony közeledtével arról az örök igazságról is beszélgettünk, hogy egy állat soha nem lehet egyszerűen csak „ajándék”.

Apacs is gazdára vár. Fotó: Budaörsi Állatmenhely

Felfoghatatlan veszteség

Huszonegy évvel ezelőtt, 2001 októberében kezdte el működését a Budaörsi Állatmenhely – ekkor a budaörsi gyepmesteri telep egy részén látták el azt a feladatot, amit azóta is hivatásnak, életcélnak, küldetésnek fognak fel: segíteni, ápolni azokat, akik nem tudnak segítséget kérni. Az itt dolgozók később a gyepmesteri feladatokat is átvették és egyre jobb körülmények között látták el a feladatukat. Nagyobb kennelek, kifutók kutyáknak és macskáknak egyaránt épültek, valamint egy kis ház, kifejezetten kölyökkutyák részére. Ebben a házban ütött ki tűz október közepén.

– Itt kifejezetten anyakutyák és a kölykeik voltak, ez az épület nekik készült, hogy nyugalomban, zavartalanul tölthessék az életük első napjait, míg keressük számukra az ideiglenes befogadókat – hallhatjuk. – Mivel a kicsiknek fontos, hogy meleg legyen, a házban már működött az olajradiátor, ami éjszaka rövidzárlatot kapott. Tizennégy kutya – anyák és kölykeik – pusztult el a keletkező füstben, ami egy felfoghatatlan veszteség. Az épület fala pedig ugyan megrongálódott, de annyi szerencsénk volt, hogy a villanyhálózat nemrégiben lett felújítva, így nem terjedt tovább a tűz a menhely többi részére – fogalmaz a menhely munkatársa. A már említett bejegyzés után olyan közösségi összefogás indult útjára, ami azt bizonyítja: ha állatokról van szó, az emberek még mindig elképesztő lelkesedéssel és gyorsasággal reagálnak.

– A felhívásunkra, hogy segítségre van szükségünk, a közösségi oldalakon pillanatok alatt több százan jelentkeztek. Alapvetően építőanyagra és természetesen munkáskezekre is nagy szükségünk van a mostani helyzetben, de megoldódni látszik a dolog: szakemberek ajánlották fel az idejüket és az energiájukat, pénzadományok és önkéntesek is folyamatosan jelzik, hogy szeretnének segíteni.

Állateledelből sosem elég

Mivel folyamatosan érkeznek be kóbor, kidobott állatok a menhelyre, így a megrongálódott épület újjáépítése mellett a kutyák és macskák megfelelő ellátására is gyűjtenek.

– Állateledelre van a legnagyobb szükségünk: ebből gyakorlatilag nincs az a mennyiség, ami elég lenne. Természetesen nem válogatunk és nem is akarjuk megmondani, hogy milyen módon segítsenek az emberek, mindennek örülünk. Azért azt talán fontos megemlíteni, hogy a nálunk élő macskákról néha mintha megfeledkeznének: számukra is ugyanolyan fontos a megfelelő táplálás, mint egy kutyánál – mondja a menhely munkatársa, aki azt is elárulja, hogy mit gondol az összefogásról és a támogatásokról. – Megható és minden túlzás nélkül szívet melengető, ahogy az emberek összefognak, ha sérült, elhanyagolt, kidobott állatokról van szó. Minden segítség egy újabb bizonyítéka annak, hogy az emberek nagy része még mindig tudja jól és érzi is, hogy ezeknek a kis kedvenceknek mekkora szükségük van a segítségre.

 Mire van szükség az állatmenhelyen?

 

Állateledel
(macskakonzerv, száraz táp, kutyakonzerv)

Tisztítószer

Törölköző, pokróc

Póráz

 

Hova lehet vinni az adományokat?

 

Keddenként  és csütörtökönként délelőtt 10 órától délután 3 óráig a Startlap szerkesztőségébe: Central Médiacsoport, Budapest, Montevideó utca 9, 1037

vagy

Naponta, hétvégén is délelőtt 9 órától délután 2 óráig a Budaörsi Állatmenhely telephelyére: 2045 Törökbálint, Nyereg utca, Hrsz: 097/98

 

Meddig tart a Startlap adománygyűjtése?

A gyűjtés november 3-án indul és december 8-ig tart.

 

Kérdésem van, kit kereshetek? 

A gyűjtéssel kapcsolatos bármilyen kérdés esetén írj nekünk az adomany@startlap.hu e-mail címre, vagy keresd a Budaörsi Állatmenhelyet az elérhetőségeiken.

A felelős állattartás

Annak ellenére, hogy természetesen, mint minden menhelynek, nekik is az a céljuk, hogy minél több állat tapasztalhassa meg a boldog és kiegyensúlyozott családi életet, szigorú feltételekhez kötik az örökbeadást.

 –A kutyák esetében a leendő gazdának háromszor el kell jönnie sétáltatni a kiválasztott állatot, miközben egy gondozó természetesen figyeli a köztük kialakuló kémiát, kapcsolatot. Egy örökbefogadás az ideális esetben az állat életének végéig tart és mi szeretnénk, ha ez a lehető legtöbb esetben így is történne. Fontos és egyre fontosabb hangsúlyozni azt, hogy az állattartás hatalmas felelősség és mindegy, hogy macskáról vagy kutyáról van szó – hallhatjuk. – Nem beszélünk eleget arról, hogy ez egy költséges, anyagilag is megterhelő vállalás: az etetés, a felmerülő állatorvosi költségek mind-mind olyan részletei az állattartásnak, amit figyelembe kell venni az örökbefogadás előtt. Megengedhetem magamnak? Tudok érdemben segíteni akkor, ha valami nem várt orvosi ellátásra van szüksége az állatnak? Sokan átsiklanak ezeken a kérdéseken, pedig ezek rendkívül fontos, sokszor életmentő dolgok! És akkor még nem is beszéltünk az időről és az energiáról: a lelkesedésnek, a törődésnek nem szabad ott megállnia, amikor hazavisszük az állatot. Tőlünk csak oltva, ivartalanítva és chipelve lehet állatot örökbefogadni és szerencsére viszonylag kevés azoknak a védenceinknek a száma, akik visszakerülnek hozzánk. Jól mutatja, hogy mennyire nagy szükség van a házi kedvencek szeretetére és érzelmi támogatására, hogy a koronavírus alatt láthatóan megerősödött az örökbefogadási kedv: mentőangyalok lettek az állataink.

– Budapesten az Illatos úti az egyetlen, ami menhelyként működik, ez a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI). Nem azt mondom, hogy minden kerületnek legyen saját menhelye, de az, hogy egy fővárosban egy ilyen hely van, sokat elmond arról, hogy mennyire nincs rendezve ez a kérdés. Mivel mi közel vagyunk Budapesthez, ezért ha például az Illatos úton nincs hely, legtöbbször ide hozzák az állatokat. Megpróbálunk mindenkinek helyet szorítani, de természetesen a végtelenségig mi sem tudjuk bővíteni a befogadóképességünk – fogalmaz végezetül a menhely munkatársa.

Ez is érdekelhet

képcím

Országos gazdatüntetést hirdetett augusztus 20-ára Szeged...

képcím

"Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket" - mondta...

képcím

Két napja még utcára kerülhettek volna, de milliókat...