Tudósok megalkották a tökéletesen zsírmentes tejszínhabot

Turi Dániel
Jó hírünk van azoknak, akik imádják a tejszínhabot, de a benne található zsír mennyisége miatt mégsem fogyasztják szívesen: egy koppenhágai kutatócsoport kifejlesztette a teljesen zsírmentes verziót!

A „mindenmentesség” ma már szinte az összes élelmiszer esetén elérthető opciónak számít: a húsmentes, vegán hamburger, a laktózmentes tej, a gluténmentes kenyér – pár évvel ezelőtt még el sem tudtuk volna képzelni ezeket, manapság viszont már teljesen természetesnek tartjuk őket. De vajon mi a helyzet a teljesen zsírmentes tejszínhabbal? A Designtaxi információi alapján hamarosan már ezt is megvásárolhatjuk a boltokban!

Tejeskávé, különböző sütemények, torták, fagyikelyhek: tucatnyi olyan finomság, amit sokan elképzelni sem tudnak tejszínhab nélkül. Gyakran még azok sem tudnak ellenállni a mennyei habnak, akik egyébként figyelnek a súlyukra, annak ellenére sem, hogy köztudott, hogy

a felvert tejszínnek magas, gyakran akár 30-38%-os is lehet a zsírtartalma.

Most azonban úgy tűnik, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor az édesszájúaknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy mennyi zsírt is tartalmaz a termék.

Különleges hozzávaló: baktérium

A Koppenhágai Egyetem kutatói ugyanis kifejlesztették a tejszínhab teljesen zsírmentes verziójának a prototípusát. A kutatók a fejlesztések során a zsírt különböző baktériumokkal helyettesítették, ami miatt a jövőben nem csak egészségesebb, de környezetbarátabb is lehet majd a tejszínhab előállítása.

Tejeskávé a tetején tejszínhabbal
Fotó: Getty Images

A Designtaxi leírása szerint az egyetem munkatársainak a legnagyobb kihívást a tejszínhab állagának tökéletes megalkotása volt zsír felhasználása nélkül. A hab merev, mégis formálható textúráját ugyanis épp a benne található telített zsírsavak adják, amiket sokféle különböző módon próbálták meg helyettesíteni, míg

végül rátaláltak a tökéletes megoldásra, ami nem más, mint az úgynevezett tejsavbaktérium.

Az elkészült tejszínhab prototípusa így mindössze négy összetevőből áll: vízből, tejfehérjéből, tejsavbaktériumból és egy minimális sűrítő anyagból. A kutatások során ráadásul a baktériumot kétféle különböző módon is képesek voltak felhasználni, így a végeredmény nem is egy, hanem kétféle egymástól eltérő tejszín lett. Az egyik a főleg kávékhoz, fagylaltokhoz használt könnyebb állagú, a másik pedig a főleg sütemények esetén alkalmazott keményebb, jobban formázható tejszínhab. Mivel a tejsavbaktérium rengeteg helyen, természetes módon is előfordul a természetben, ezért a kutatók szerint nem csak egészségesebbé tehető vele a tejszínhab, de sokkal fenntarthatóbbá is válik az elkészítése.