Ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben találod a legtöbb vegyszert - riasztó következtetésre jutottak
Közzétette éves jelentését az európai élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található növényvédőszer-szennyezettségről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal. Az elemzésből kiderült, melyek a legszennyezettebb gyümölcsök és zöldségek, illetve milyen alternatívát választhatunk az egészségesebb étkezés érdekében, írja a Tudatos Vásárló.
Többféle vegyszer egy termékben
Az Európában forgalmazott élelmiszerek 42 százalékában mutattak ki szermaradványokat. Ez a szám körülbelül egyezik az elmúlt évek átlagával, azaz nincs érdemi javulás ezen a területen.
A most májusban megjelent jelentés több mint 100 ezer (132 793) 2023-ban vett minta elemzésén alapszik. Bár a vizsgálatot évről-évre elvégző Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kiemeli, hogy a minták döntő többsége a határértékeken belül van, a jelenleg is alkalmazott határértékek meglehetősen régi tanulmányokon és azon a téves feltevésen alapulnak, hogy az emberek egyszerre csak egyféle növényvédő szernek vannak kitéve. Ezt azonban maga az idei jelentés is cáfolja, hiszen
nagyjából minden negyedik mintában találtak egyszerre többféle hatóanyagot.
A minták 58 százalékában nem volt kimutatható mennyiségű maradékanyag, 38,3 százalékukban pedig a jogszabályi határértékeken belüli mennyiséget találtak vegyszer maradékot, 3,7 százalékuk haladta meg a határértéket (MRL), vagy volt eleve EU-ban tiltott anyag a tolerálható határon túl.
A jelentés szerint a legtöbb szennyezett minta körtéből és narancsból származik.
Riasztó, hogy a mintáknak több mint fele egyszerre többféle peszticidet is tartalmaz, vagyis a fogyasztók növényvédőszer-koktéloknak vannak kitéve. Bár a szennyezett minták aránya alig változott 2000 óta, a több komponenssel szennyezettek aránya kétszeresére emelkedett: a 2025-ös jelentés szerint ilyen volt a minták közel negyede. A többféle növényvédőszer-maradékot tartalmazó minták nagy része (94 százalék) feldolgozatlan termékből származott.

Vegyszerkoktélt legnagyobb számban ezekben a termékekben találtak:
- kaliforniai paprika (5717 minta)
- narancs (2756 minta)
- citrom (2032 minta)
- mandarin (1490 minta),
- alma (1238 minta),
- körte (1163 minta)
- eper (1092 minta).
A feldolgozott termék közül a legtöbb többféle maradékanyagot tartalmazó minta:
- aszalt szőlőfélék (pl. mazsola – 193 minta),
- vörösbor (144 minta),
- búzaliszt (78 minta) és
- feldolgozott alma (45 minta) termékekből származott.
A vegyszerkoktél növekvő trendje különösen aggasztó, hiszen egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja a keverékek kiemelt egészségügyi kockázatait. Kutatások szerint a koktélhatás különösen a gyermekeknél és a várandós nőknél jelenthet jelentősebb kockázatot. Több peszticidnek való kitettség együttesen – még alacsony dózisban is – tanulási zavarokhoz, immunrendszer károsodásához és különféle ráktípusok kialakulásához vezethet, különösen korai életkorban.
Egyre több a kockázatos vegyszer
A 2022-es EFSA jelentés szerint az Európában termesztett friss gyümölcsök között 9 év alatt 53 százalékkal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. A gyümölcsminták közel harmadában (29 százalék) kimutathatóak voltak. A legszennyezettebb gyümölcs a cseresznye volt, az uniós cseresznyeminták fele, míg az összes almaminta egyharmada (34 százalék) volt szennyezett.
Az európai mintákon belül a magyar minták különösen szennyezettek voltak.
Az EFSA 2023-as jelentése szerint a feldolgozott élelmiszerek 8,4 százaléka nem megfelelő (132.793 mintából 11.167), 5,6 százalékban túllépték a megengedett határértékeket (MRL), míg 3,1 százalék nem engedélyezett hatóanyagot tartalmazott.
Válasszuk a biót!
A feldolgozott termékek közül a leggyakrabban (sós/lében eltett) szőlőlevelek (az esetek 39 százalékában), kamillavirág (18,2 százalék) szárított zeller-, bazsalikom-, menta-, petrezselyem levelek (15–16 százalék), kömény- és koriandermag (10–13 százalék) volt szabálytalanul növényvédőszerrel szennyezett. A feldolgozatlan élelmiszerek (120 122 minta) csupán 3,7 százaléka volt szabálytalan. Itt a leggyakrabban a szőlőlevelek (20,2 százalék), köménymag (12,9 százalék), sárkánygyümölcs (12,1 százalék) és csilipaprika (11 százalék) volt szennyezett.
A bioélelmiszerek, ha nem is minden esetben, de általánosságban lényegesen biztonságosabbak.
A 2023-ban vizsgált biominták (7074 db) 80 százalékban nem mutattak ki mérhető növényvédőszer-maradékot, 19 százalékban volt kimutatható, de határértéken belüli maradék, és csak 0,9 százalékban volt túllépés. A bio-élelmiszerekben leggyakoribb kimutatott hatóanyag a biogazdálkodásban engedélyezett, ám toxikus hatással rendelkező réz (az esetek 94,6 százalékában) valamint természetes eredetű vagy szennyeződésből eredő brómidion, klorát, etilén-oxid és higany volt.