Ezt idd reggel kávé helyett: a csodaital segíti az emésztést és karcsúsít is
A zabos-lenmagos víz valódi egészségbomba, alig kerül valamibe, mégis rengeteget tesz a szervezetedért. Ez az egyszerű ital tökéletes alternatívája lehet a reggeli kávénak vagy smoothie-nak – és már egy pohár is elég ahhoz, hogy érezd a hatását. Ráadásul nem csak belülről támogat: a rendszeres fogyasztásával a bőröd, hajad és körmeid is szebb állapotba kerülhetnek – írja a Kuchnia.
A zabpehely és a lenmag már külön-külön is szuperélelmiszernek számítanak, együtt pedig igazi vitaminbombák.
A keverék tele van B-, C- és E-vitaminnal, valamint olyan ásványi anyagokkal, mint a magnézium, cink és foszfor.

A zab és a lenmag rostokban is gazdagok, ezek pedig támogatják a bélmozgást, segítik az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak. A lenmag ezen felül omega-3 zsírsavakban bővelkedik, amelyek jót tesznek a szívnek, agynak, és csökkentik a gyulladásokat a szervezetben. A beáztatott lenmag körül kialakuló zselés réteg pedig óvja a gyomor- és bélrendszer nyálkahártyáját.
Hogyan készítsd el?
Ez az ital rendkívül egyszerűen elkészíthető, és már reggel biztosítja a napi első folyadékbevitelt – ami alapvető fontosságú a szervezet hidratáltságához. Fontos azonban, hogy előre készítsd el, mivel a hozzávalóknak szükségük van egy kis időre a kioldódáshoz.
Hozzávalók:
50 g zabpehely
2 teáskanál őrölt lenmag
500 ml víz
Elkészítés:
Forrald fel a vizet, majd hagyd langyosra hűlni. Egy nagyobb üvegbe vagy edénybe tedd bele a zabpelyhet és a lenmagot. Öntsd rá a vizet, keverd össze, és hagyd kihűlni. Ha kihűlt, tedd be a hűtőbe legalább 10 órára (például egy éjszakára). Másnap turmixold le az egészet, majd szűrd le egy finom szűrőn vagy gézen.
Ha szeretnéd, tehetsz hozzá egy kis mézet is – hideg italban megőrzi jótékony tulajdonságait, antibakteriális hatású, erősíti az immunrendszert, és természetes energiát ad. Fontos azonban tudni, hogy ez az ital nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet – csupán annak egészséges kiegészítője lehet.

