Hamarosan illatokat is érezhetünk a metaverzumban

Turi Dániel
Egy stockholmi és egy malmöi egyetem kutatói olyan gépet fejlesztettek ki, amivel már nem csak látni és hallani, de szagolni is lehet a virtuális valóság cseppet sem valós világát.

A virtuális és a tényleges valóság között ma már tényleg nagyon vékony a határvonal: a folyamatos fejlesztések, a metaverzum megállíthatatlannak tűnő terjedése egyre egyértelműbbé teszi, hogy hamarosan tényleg bármit megtehetünk majd egy számítógép segítségével. Ennek fényében nem is csoda, hogy kutatók, mérnökök és tudósok tucatjai dolgoznak különféle eszközökön, hogy minél valóságosabbá tegyék a virtuális tereket: így született meg nemrég a különböző illatokat kibocsájtó eszköz is – írja a Designtaxi.

Öt érzékünkből sokáig csak kettőt, a látást és a hallást tudtunk gond nélkül használni a virtuális térben. Ehhez csatlakozott harmadikként egy különleges kesztyű segítségével nemrégiben az érintés is, most pedig úgy tűnik, hogy hamarosan különböző illatokat is szagolhatunk a metaverzumban. Egy malmöi és egy stockholmi egyetem kutatói

fejlesztettek ki egy olyan szaglógépet, ami képes reprodukálni a virtuális valóságban megjelenő dolgok illatát a valóságban is.

Az eszköz gyakorlatilag egy átalakított olfaktométer, ami egyébként egy, a szaglás mérésére használt eszköz. A szerkezetbe beépített cső végén egy ventilátor található, ami először beszívja, majd kibocsájtja az előre meghatározott, illatosított levegőt – így a használó akár kontrollálni is képes, hogy mennyi ideig és milyen intenzitással érzi az illatot.

Az újonnan kifejlesztett szaglógép
Fotó: eurekalert.org

Az eszköz hatékonyságát egy nem mindennapi, vakon elvégzett borkóstolóval próbálták bizonyítani a fejlesztők. A teszt során egy virtuálisan kialakított pincészetben kóstoltak borokat a résztvevők, miközben természetesen meg is szagolhatták az italokat. Az eszköz a próba során egyébként majdnem száz százalékos tökéletességgel működött, a játékosok szinte minden alkalommal kitalálták, hogy milyen bort „fognak a kezükbe”.

Jonas Olaffson, a fejlesztőcsapat vezetője elmondása szerint egyébként az eszközt nem csak játékos módon lehet felhasználni:

szerinte az úgynevezett „szaglógép” sommelier-k, illetve parfümkészítők számára akár tanulási eszközként is szolgálhat.

Valamint – a hosszútávú tervek szerint – a koronavírusban a szaglásukat elvesztett emberek a szerkezet segítségével könnyebben visszanyerhetik a megfelelő szaglási képességeiket. A technológiai fejlődés évtizedei során egyébként több kísérlet is született arra, hogy képesek legyünk érezni olyan dolgok illatát is, amik nincsenek a közelünkben, de eddig egyik sem bizonyult igazán hatásosnak.