Itt az applikáció, amivel bármilyen emléket újraélhetünk

Turi Dániel
Egy applikáció és a virtuális valóság egyvelegével hamarosan bármilyen múltbéli fotót vagy videót pillanatok alatt valósággá varázsolhatunk majd - ezért azonban sokak szerint nagy árat kell fizetnünk.

A virtuális valósága huszonegyedik század egyik legjelentősebb technikai újítása, ami megreformálta a számítógépes játékok világát, sőt, ma már a közösségi oldalak változását is egyre jobban befolyásolja. Hamarosan pedig bármelyik egyszerű felhasználó és igénybe veheti a technológiát és újraélheti az emlékeit úgy, mintha újra a szemük előtt történne meg a múlt – írja a Design Taxi.

Az emlékeinknél talán nincs is nagyobb és jelentőségteljesebb értékünk: a múltbeli boldog pillanatok, a megható évfordulók, a nem mindennapi kalandok élményeit soha senki nem veheti el tőlünk.

Pár évtizeddel ezelőtt még kézzelfogható, poros fotókról néztek vissza ránk, ma már azonban jellemzően a telefonunk memóriája tárolja  a fotóink és videóink százait vagy akár ezreit is.

Azonban, ha mindez nem lenne elég, hamarosan ezeket megeleveníthetjük a valóságban is – mégpedig egy egyszerű applikáció és egy VR-szemüveg segítségével.

Egy férfi és egy nő VR-szemüveget próbál
Fotó: Getty Images

A Wist névre hallgató applikáció a fotókat és a videókat egyszerűen átülteti a virtuális valóságba, minket pedig pontosan oda helyez el, ahonnan az adott emléket készítettük a telefonunkkal – mindehhez az iPhone-ban található LiDAR-szenzorokat használva. Sajnos ebből fakadóan egyelőre csak az Apple termékeire kezdték el fejleszteni az applikációt, ami a tervezők elmondása alapján tökéletesen lemásolja az emlékeink színeit, képmélységét, de még a hangot is – így minden egyes fájl a telefonunkban csak egyetlen kattintásra lesz majd attól, hogy – ha csak pillanatokra is – újra valósággá váljon.

Ráadásul nem csak egyszerűen visszaugorhatunk a múltunk bizonyos pillanataiba, de ott még az avatárunkat is tudnánk mozgatni 

egyszóval végső soron egy olyan virtuális valóság szereplőivé válhatnánk, amit jól ismerünk és amihez érzelmileg kötődünk.

Bár az alkalmazás egyelőre még csak a fejlesztés fázisában van, máris sokaknál kiverte a biztosítékot és –lássuk be – ez érthető is. Már az nagy felháborodást váltott ki az emberekből, amikor bejelentették, hogy az Amazon Alexájaa halott hozzátartozóink hangján lesz majd képes kommunikálni és ez végül is ennek a továbbfejlesztett verziója. Mert ugyan elképzelhető az, hogy szeretnénk például találkozni az elhunyt szeretteinkkel, ha máshogy nem, hát a virtuális valóságban, de beláthatatlan érzelmi és mentális következményei lehetnek a dolognak.