"Ez az egyik legjobb kipakoló Budapesten" - A Vintage Garázsvásáron jártunk

Anna rutinos kincsvadász, szerinte akkor is megéri bolhapiacozni, ha egy nagyobb bútort taxival fuvaroz haza, a kettő költsége ugyanis meg sem közelíti egy vadonatúj termék árát. Több vásárlóval is beszélgettünk, hasznos tippeket adtak.

Mindenki szeretné szép holmikkal otthonosabbá tenni a lakását, de a legtöbb berendezési tárgy iszonyú drága, az olcsóbb termékek pedig gyakran távol állnak az egyediségtől. Ha nem akarsz tömegtermékeket a szobáidba, de épp nem telik drága berendezési tárgyakra, megéri körbenézned a bolhapiacokon is.  

Most mi is ellátogattunk az Industrial lamp májusi Vintage Garázsvásárába. A bazár célja az újragondolás és a mások számára feleslegessé vált holmik újrahasznosítása. Az adok-veszek alatt nemcsak szép bútorokkal, képkeretekkel, képekkel, festményekkel, használati tárgyakkal, kiegészítőkkel valamint ruhákkal gazdagodhatsz, de retró hangulat is ellenállhatatlan.

“Olyan tárgyakat is beszerezhetsz, amiről azt sem tudtad, hogy szükséged van rá”

A májusi piacon rengeteg egyedi lakberendezési holmit, erkélyre való, udvari bútort árultak. Miközben elhaladtunk az egyik standnál, egy fiatal pár épp régi új kerti bútort és virágtartót vásárolt magának.

„Nemrég költöztünk egy másik lakásba, eddig nem volt erkélyünk. Ezért úgy voltunk vele, hogy az idei nyáron mindenképp szeretnénk kiélvezni az előnyeit. Először egyébként új bútorban gondolkodtunk, de nagyon drágának találtuk a termékeket, a megfizethető garnitúra pedig silánynak tűnt. A férjem nemrég látta a Vintage Garázsvásár meghirdetett eseményét a közösségi oldalon, rákerestem a neten, és igazán jó véleményekkel találkoztam. Nagyon örülök, hogy kijöttünk. Még körülnézünk, de eddig pár ezer forintból megúsztuk a vásárlást, este pedig az erkélyünkön vacsorázhatunk” – mondja Kata.

Kerti kiegészítők a májusi Vintage Garázsvásárban
Kerti kiegészítők a májusi Vintage Garázsvásárban

“Ez az egyik legjobb kipakoló Budapesten” – A Vintage Garázsvásáron jártunk

Kerti kiegészítők a májusi Vintage Garázsvásárban
Eladó bútorok a májusi Vintage Garázsvásárban
A májusi Vintage Garázsvásár kerti kiegészítői
Vintage Garázsvásár eladó kerti székei
Bizsuk és kiegészítők a budapesti Vintage Garázsvásáron
A Vintage Garázsvásárban árult különleges kiegészítők
Különleges eladó kiegészítők a Vintage Garázsvásárban
Dekorációs elemek a Vintage Garázsvásárban
Dekorációs elemek a Vintage Garázsvásárvan
Képek vázák és más kiegészítők a Vintage Garázsvásárban
Kiegészítők a Vintage Garázsvásárban
Tükrök a Vintage Garázsvásárban
Kül és beltéri bútor a Vintage Garázsvásárban
Májusi Vintage Garázsvásár standjai
Fotó megosztása:

Egy másik vásárló, Andor szerint Vintage Garázsvásárba mindig megéri eljönni és egyedi székek, asztalok és polcok után kutatni. A férfi most viszont épp egy éjjeli lámpát nézett ki magának az egyik árusnál. „Szívesen jövök el, ez az egyik legjobb kipakoló Budapesten. Olyan tárgyakat is beszerezhetsz, amiről azt sem tudtad, hogy szükséged van rá. Eddig nem volt lámpa az éjjeli szekrényemen, de jól fog jönni az esti olvasásokhoz. Az árát pedig szerintem le tudom alkudni 2000 forint körülire” – teszi hozzá.

A vásárban ezek mellett nagyon különleges dekorációs tárgyak, köztük képek, képkeretek és tárolós dobozok is vannak. A tárgyak ára természetesen függ az állapotuktól, de a drágább portékát sem kínálják pár ezer forintnál többért. Sőt, a vásárlók szerint az eladók nyitottak az alkudozásra is.

Tükrök a Vintage Garázsvásárban
Tükrök a Vintage Garázsvásárban

“Ez az egyik legjobb kipakoló Budapesten” – A Vintage Garázsvásáron jártunk

Tükrök a Vintage Garázsvásárban
Dekorációs elemek a Vintage Garázsvásárban
A Vintage Garázsvásárban árult különleges kiegészítők
Dekorációs elemek a Vintage Garázsvásárvan
Képek vázák és más kiegészítők a Vintage Garázsvásárban
Kiegészítők a Vintage Garázsvásárban
Fotó megosztása:

Mivel a vintage nem csupán otthoni dekorációs őrület, a bazárban egyedi ruhák és ékszerek után is lehet kutatni. Az egyik standnál épp négy nő válogatott a gyűrűk és karkötők között.

Bizsuk és kiegészítők a budapesti Vintage Garázsvásáron
Bizsuk és kiegészítők a budapesti Vintage Garázsvásáron (Fotó: Startlap)

Az egyikük, Emma azt mondta nekünk, hogy a kislányával jött bolhapiacozni, nagyjából mindent beszereztek, így a nézelődést szeretnék megkoronázni egy gyűrűvásárlással. „Szeretjük az egyedi holmit. Olcsó bizsut persze bárhonnan lehet rendelni, de nem igazán vagyok oda a tömegtermékekért és kényszeres költekezésért. Eljöttünk, nézelődtünk, és közben nagyon jól szórakoztunk, ezekhez a gyűrűkhöz így majd egy emlékünk is fűződik, számunkra pedig még különlegesebbek lesznek” – hallhatjuk.

 Az egyik vásárló, Anna, egy közepes méretű üveg asztalkát vett a nappalijába. Mint mondja, rengeteg kincset gyűjtött már be a különböző budapesti bolhapiacokon, és eddig tömegközlekedéssel is meg tudta oldani a hazajutást.

Kül-, és beltéri bútor a Vintage Garázsvásárban
Kül-, és beltéri bútor a Vintage Garázsvásárban (Fotó: Startlap)

„Azoknak sem kell lemondania egy szép bútorról, akiknek nincs autója. Rengeteg más megoldás is van, én például egy barátnőmet kértem meg arra, hogy jöjjön el velem, hátha kell segítség a cipekedésben. Úgy tűnik, szükség lesz a kezeire. A 33-as busszal zötyögünk majd haza. Egyébként nem aggódom, eddig minden szerzeményemet épségben elszállítottam az otthonomig. A nagyobb holmi nem feltétlenül fér el a buszokon, ilyenkor jobb taxit hívni. Ezt persze többen drágállhatják, de fogadok, hogy egy itt beszerzett bútor és a fuvar költsége közel nem kerül annyiba, mint új terméket vásárolni” – teszi hozzá.

A bolhapiacos mentalitás alapja a „fogd és vidd” attitűd. Az árusok tehát általában nem tesznek félre ki nem fizetett tárgyakat, és nem is illik ilyesmit kérni tőlük.

Az egyik vásárló azt meséli, hogy szereti átfesteni, alakítani a megvásárolt hibás holmikat. „Nem a hibátlan portékára utazom. Az ilyeneknek, mint amilyen én is vagyok, bőven elég a vásár végére időzíteni az érkezést. Ilyenkor olcsóbban kapjuk meg a termékeket. Nem mindenki szereti alakítgatni a vintage tárgyakat, holott még különlegesebbek lesznek a plusz munkától” – mondja.

Antik-vintage-retró dilemma

A vintage meghatározása elég bonyolult, maga a fogalom is folyton változhat. A szó jelentését legegyszerűbben talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a vintage az a régi, ami új életre kelt.

Az antik, a retro és a vintage kellékek közt a koruk a legnagyobb különbség.

Ahhoz, hogy egy tárgyat antiknak nevezzünk, több mint 100 évesnek kell lennie. Ez a szabály bármilyen holmira alkalmazható, függetlenül attól, hogy miből készült. 

Májusi Vintage Garázsvásár standjai.
Májusi Vintage Garázsvásár (Fotó: Startlap)

A retró korszak ezzel szemben úgy 1975 és 1990 között tartott, a vintage időszaka pedig úgy 1920 és 1970 között volt. Ezt a két irányzatot egyébként viszonylag gyakran keverik. Míg a retrónál harsányabb, színesebb tárgyak a dominánsak, addig a vintage kifinomult, romantikus, kedveli a bézs, fehér és pasztell színeket. 

Ha a bolhapiacon nem igazán tudod beazonosítani a kiszemelt holmikat, mindig kérdezz az eladótól. Szívesen segítenek, és az is lehet, hogy hallasz egy a tárgyhoz kapcsolódó igazán különleges történetet.

A Vintage Garázsvásár jól bevált helyszíne: Budapest, Budafoki út 70.
A következő esemény júniusra várható.