Íme, a legstílusosabb turkálók Budapesten!

Környezettudatos és olcsóbb is a turkálókban vásárolni a ruhákat, sokan azonban nem szeretik, mert a jó helyeket megtalálni eléggé időigényes feladat. Mi most megnéztük, hogy melyik boltokba érdemes betérni Budapesten, sőt a legtöbbet már online is felkereshetitek.

A koronavírus-járvány alatt sokan visszafogták a kiadásaikat, és még többen fordultak a turkálók világa felé. A használt darabok sokszor egyedibbek, stílusosabbak, mint az üzletekben kapható legújabb kollekciók. Viszonylag ritkán mondható el, hogy bármelyik ruhadarab szembejönne veled az utcán, bár az is tény, hogy az igazán jó darabokat ki kell fogni, sokan pedig beleunnak a kutatásba.

A turizás sokkal időigényesebb feladat, mint a ruhaboltokban vásárlás, hiszen ezeken a helyeken minden darabot egyesével kell kiválogatni. De ilyenkor mindig gondolj arra, hogy bár több időd megy el erre, rengeteg előnye is van.

Turkálóban vásárló nő.
Forrás: Getty Images

Nemcsak a stílusról szól

Bár az új kollekcióiknál a márkák egyre inkább figyelnek a környezettudatosságra, sajnos, a klímaváltozásban jelentős szerepe van a divatiparnak, ami a jelenlegi a globális szén-dioxid-kibocsátás 8-10 százalékáért felelős – írja a Scoop Empire. A textilgyártáshoz többnyire nem megújuló forrásokra van szükség, például gázra és olajra.

Arról nem is beszélve, hogy a folyamat során mintegy 93 milliárd köbméter vizet használnak fel,

ennek pedig 20 százalékát az anyagok színezésére és a textíliák kezelésére.

A ruhadarabok átlagos viselési ideje egyre csökken, ezeket vagy eladományozzák, vagy kidobják. Kevesebb mint 15 százaléka kerül újrahasznosításra, a többi hulladéklerakóban végzi, vagy elégetik, ami tovább súlyosbítja a globális felmelegedést.

Ha használt ruhát veszel, akkor mindezt a környezetszennyezést csökkentheted. Emellett pedig ezekhez kevesebb csomagolóanyagot használnak. Sőt, a régebbi darabok sokkal inkább természetes anyagokból készültek, még ma egyre inkább a szintetikus szálak kerülnek az előtérbe.

A pénztárcádnak is jó tesz

Az új ruhák drágák manapság, főleg ha minőségi és dizájner darabokat keresel. A turikban sokszor kínálnak eladásra márkás darabokat is, amik bár nem a legújabb kollekcióból valók, de sokkal kevesebb pénzért is hozzájuthatsz, és évekig hordhatod még. Ellenben a fast fashion termékeit nem arra találták ki, hogy sokáig szolgáljon,

azok minősége sokszor annyira gyenge, hogy néhány alkalom után muszáj őket lecserélni.

A The Conversation kutatást készített a turizással kapcsolatban, amiből kiderült, hogy a stílusra jobban adó vásárlók jelentős része használt ruhákat vásárol. A stílustudatos emberek a ruhájukon keresztül fejezik ki magukat. Az autentikus és eredeti termékeket keresik, valamint kerülik a mainstream trendeket és a fast fashiont.

Nézzük, hogy melyik turikban találhatod a legjobb darabokat Budapesten.

Szputnyik shop

A Dohány utcában található használt ruhabolt hitvallásában is benne van, hogy légy egyedi, bátor, önmagad, és öko-tudatos. Találhatsz náluk vintage termékeket, etikus és fenntartható világmárkák és hazai tervezők munkáit is.

Sőt, még a hozzájuk kerülő ruhák állapotán is javítanak, és tanácsokkal is szívesen ellátnak.

Ha biztosra mennél, mielőtt személyesen felkeresed a boltot, az oldalukon is rengeteg darab közül válogathatsz.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szputnyik shop (@szputnyikshop) által megosztott bejegyzés

Retrock Vintage Designer Store

A legnagyobb vintage és designer üzlet Budapesten, amit az Anker közben találhatsz meg. Minden, a polcaikra kerülő terméket egyedileg válogatnak, hogy a minőségben semmiképpen se csalódjanak a vásárlóik. Itt tényleg megtalálsz mindent, amit csak viselni szeretnél, női és férfi ruhákat, sőt lakás kiegészítőket és ékszereket is.

A vintage ruhák mellett dél-koreai fiatal tervezők darabjait is árulják. Ha egyszerre fontos számodra a környezettudatosság és a stílus, akkor nézz szét náluk, nem fogod megbánni.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Retrockbudapest (@retrockbudapest) által megosztott bejegyzés

LoveBug Vintage

Az üzlet Kertész Violetta nevéhez fűződik, aki 2010-ben hozta létre a vállalkozását, először webshopként, ma pedig már a Margit körúton is nézelődhetsz az egyedi termékeik között. A LoveBug a nőkre specializálódott, így ők találhatják itt meg leginkább a számukra megfelelő darabokat.

A ruhákon túl árulnak még ékszereket, de könyveket, bakelit lemezeket, sőt kazettákat és egyéb retro kincseket is.

Az üzlet maga is egy vintage utazás, amit nem szabad kihagyni, ha érdekel ez a világ, mert biztosan magával ragad. Ha valami különlegeset keresel, itt biztosan megtalálod. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

LOVEBUG VINTAGE SHOP (@lovebugvintagebudapest) által megosztott bejegyzés

Humana Vintage

Ez a turkáló vonultatja fel a legszélesebb választékot, amiben ugyanúgy találni különleges darabokat, és hétköznapi viseletre alkalmasakat is. Akad itt gyerekruha, kiegészítők, sportruházat, cipők és játékok is.

A Humana Vintage üzleteit Pesten és Budán is megtalálod, amikben két- és öthetes kollekciókkal dolgoznak.

Az áraik viszonylag barátságosak, így olcsón feltöltheted a teljes ruhatárad nagyszerű darabokkal.

Villámakciókat is tartanak. A pénztáros elkiáltja magát, hogy mostantól fél óráig minden 50 százalékkal olcsóbb, ekkor mindenki megrohamozza a kasszákat. Mivel sokáig nyitva vannak, este 8-ig, így munka után is betérhetsz.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Humana Vintage (@humanavintage.budapest) által megosztott bejegyzés

Gardrób

A Gardrób egy közösségi vásár, ahová bárki beviheti a már megunt ruhadarabjait. Itt szívesen látnak mindent, amit már nem hordasz, vagy soha nem is hordtál, kinőtted, vagy kaptad, de igazából sosem tetszett.

A leadott ruhákat két hónapon át árusítják,

ezután ha nem veszik meg, visszakapod, vagy ha elkel, odaadják az árát. Csak kimosott, vasalt darabokat fogadnak el. De várnak még táskákat, kiegészítőket, és egyéb csecsebecséket is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Gardrób Közösségi Vásár (@gardrobkozossegivasar) által megosztott bejegyzés

Gizmo Vintage

A Blaha Lujza tértől nem messze, a Somogyi Béla utcában találhatod meg a következő turit, így nagyon központi helyen válogathatsz. A Gizmo Vintage elsőre aprónak tűnhet, de érdemes benézni, mert a választék óriási.

A földszinten túl még egy emeleti részen is megbújik rengeteg nagyszerű darab.

Elsősorban vintage ruhákkal foglalkoznak, de ha valami mást keresel, akkor is jó, ha körbenézel itt. Találhatsz rengetegféle kincset, könyvet, kazettát, lemezt, cipőt és egyéb 90-es évekbeli retró relikviákat is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Gizmo Vintage Shop (@gizmovintage) által megosztott bejegyzés