Sokan megfeledkeznek arról, hogy nemcsak az étkezésük befolyásolja a vércukorszintet, hanem az italok is. Az, hogy a cukorral édesített italokat, mint például a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek, a limonádé vagy a cukros jeges tea kerülni kell, evidens, azt viszont már kevesen tudják, hogy léteznek olyan italok, amelyek kifejezetten pozitív hatással vannak az anyagcserédre. Az Eating Well összegyűjtötte a hat legjobb italt, amelyet bevethetünk, ha magas vércukortól szenvedünk.

1. Víz
A víz kalóriamentes és hidratál. A sima víz fogyasztása 6%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy 2021-es kutatás szerint. Amennyiben valaki cukorral édesített italokat cserél vízre, ez a hatás még látványosabb lesz, mivel ezáltal csökkenti a cukor- és kalóriabevitelt, illetve segíti az egészséges testsúly fenntartását, ami szintén hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.
2. Kávé
Akár koffeines, akár koffeinmentes kávét iszunk, a kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezt a kávéban található növényi vegyületek okozzák, amelyek elősegíthetik a máj és a hasnyálmirigy sejtjeinek egészségét, így megvédik a májat a zsírmáj kialakulásától és megóvják a vércukorszintet szabályozó inzulin működését.
Egy dolgot nem szabad: cukrot tenni a kávéba.
3. Fekete tea
Aki nem iszik kávét, annak sem kell aggódnia, a fekete tea fogyasztása is összefüggésbe hozható a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. A teában lévő anyagok fellépnek az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a gyulladások ellen. A kutatók jelenleg is dolgoznak azon, hogy ezekből a vegyületekből cukorbetegek számára fejlesszenek készítményeket. A legtöbb kutatás fekete és oolong teával, valamint a negyedik helyezettként külön is szereplő zöld teával foglalkozik, így érdemes ezeket fogyasztani.
4. Zöld tea
Ahogy azt más említettük, a zöld tea is remek magas vércukor esetén. Fogyasztása kissé csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, a benne lévő katekinek képesek gátolni a szénhidrátok emésztés közbeni felszívódását, javítani a glükóz anyagcserét és csökkenteni az oxidatív stresszt, amelyek mind hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez.
5. Tej
A lista igazán meglepő része most következik, elsőként nézzük a tejet. Miközben manapság egyre többen fogyasztanak alternatív tejet, a valódi tejtermékekben megtalálható fehérjék segíthetnek csökkenteni az étkezés utáni vércukorszint-változást. Ilyen a kazein és a tejsavófehérje, amelyek lassítják az emésztést és javítják az inzulinválaszt, ezáltal pozitív hatással vannak a vércukorszintre. Az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége (American Diabetes Association) a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej választását javasolja, és felhívják a figyelmet arra, hogy
a tej szénhidrátokat is tartalmaz – 1 csésze 1%-os tejben körülbelül 12 gramm szénhidrát található.
6. Paradicsomlé
Bizony, a paradicsomlé fogyasztása is kívánatos, hogy gondjaink vannak a vércukor-szintünkkel. A cukormentes paradicsomlé hatásait kis mintán (25 fő) tesztelték. Azok, akik 30 perccel a szénhidrátban gazdag reggeli elfogyasztása előtt körülbelül 200 ml paradicsomlevet ittak, alacsonyabb vércukorszintet produkáltak étkezés után, mint azok, akik vízzel indították a napot. Annak ellenére, hogy a paradicsomlé plusz kalóriabevitelt jelent.