Ezért ne melegítsd mikróban a vizet és a tejet - kevesen tudják, mit kockáztatnak
Ha nincs otthon vízforraló, sokan a mikrohullámú sütőt használják erre a célra, illetve a tejet is rengetegen ott melegítik. Azonban, ha folyadékot melegítünk a mikróban, néhány dologra érdemes odafigyelnünk: erre figyelmeztet a Noticias Trabajo cikke.
Sérülésveszélyes lehet a túlmelegedés
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) szerint ez a folyadékok mikróban való melegítése veszélyes is lehet, különösen a túlmelegedés jelensége miatt. Ez akkor fordul elő, amikor
a folyadék eléri vagy meghaladja a forráspontját anélkül, hogy láthatnánk az ezt jelző buborékképződést.
Az FDA magyarázata szerint egy tiszta edényben lévő víz a mikróban könnyen túlmelegedhet, mivel nincsenek benne szennyeződések vagy egyéb anyagok. Ilyenkor, ha később teafiltert vagy instant kávét adunk a vízhez, a folyadék hirtelen kifröccsenhet, égési sérüléseket okozva az arcon vagy a bőrön.

A balesetek elkerülése érdekében az FDA javasolja, hogy
ne lépjük túl a gyártó által meghatározott melegítési időt,
és ha valamilyen adalékanyagot, például cukrot vagy kávét szeretnénk a folyadékhoz adni, azt még melegítés előtt tegyük meg. Ez segít megtörni a víz felszíni feszültségét, így kisebb az esélye annak, hogy túlmelegedés következik be. Továbbá hasznos lehet, ha a folyadékot rövidebb, például 30 másodperces időközönként melegítjük, és többször ellenőrizzük az állapotát.
Az FDA emellett további hasznos tanácsokat is ad a mikrohullámú sütők biztonságos használata érdekében: fontos például, hogy ne használjuk az eszközt, ha az ajtaja sérült vagy nem zár megfelelően, ne működtessük üresen (kivéve, ha a gyártó engedélyezi), valamint tartsunk távolságot a készüléktől működés közben. Továbbá mindig kövessük a gyártó kézikönyvében leírtakat, használjunk mikrohullámú sütőbe való edényeket, és rendszeresen tisztítsuk a készüléket kímélő szerekkel.