Egészségesnek hisszük ezeket az ételeket, pedig nagyon ártalmasak lehetnek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) könnyen hozzáférhetők, rendkívül népszerűek, és különösen nehéz ellenállni nekik, amikor az ember siet vagy stresszes. Az, hogy a gyorsételek nem egészségesek, senkinek sem újdonság. Az viszont már meglepő lehet, mennyire elterjedtté váltak az ultrafeldolgozott termékek a mindennapi étrendünkben — és milyen károkat okoznak, még akkor is, ha egészségesnek címkézik őket – írja az Independent. Az UPF-ek közé tartoznak a példáil a nyilvánvaló „bűnösök”, mint a chips, a cukorka vagy a fagyasztott pizza.
De ide sorolhatók azok a termékek is, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak – például egyes müzliszeletek, sportitalok vagy gyümölcsös joghurtok.
A tanulmányban a Nova osztályozási rendszert használták az UPF-ek meghatározására. Ez a rendszer azokat az iparilag előállított termékeket sorolja ide, amelyek döntő többsége élelmiszerekből kivont vagy mesterségesen előállított összetevőkből áll, és már alig tartalmaznak valódi, érintetlen alapanyagot.
Hogyan károsítják az UPF-ek az egészséget?
A Health Canada és a Statistics Canada által több mint 6000 kanadai részvételével készített kérdőívek és egészségügyi adatok alapján végzett kutatás azt mutatja, hogy az UPF-ek hosszú távon komoly károkat okozhatnak. Ezek az ételek növelhetik a vérnyomást és a vércukorszintet, így hozzájárulnak a szívroham, a stroke és más súlyos betegségek kockázatához – akár azoknál is, akik egyébként vékonyak, aktívak és nem szenvednek semmilyen diagnosztizált betegségben.

A káros hatás nem csak a kalóriák vagy az olyan összetevők, mint a só, cukor vagy zsír mennyiségének köszönhető. A probléma az, hogyan készülnek ezek az ételek. Például egy doboz gyümölcsös joghurt sokak szemében egészségesnek tűnhet. A natúr joghurt valóban értékes táplálék. Csakhogy amikor hozzáadott aromák, tartósítószerek vagy cukros, lekvárszerű gyümölcsök kerülnek bele, máris átkerül az egészségtelen kategóriába.
Az elemzés azt is kimutatta, hogy még a testtömegindex, az életkor, a mozgás mennyisége vagy a dohányzás kiszűrése után is fennmarad egy kockázat – amely a tartósítószerekhez, mesterséges színezékekhez és ízfokozókhoz kapcsolódhat. Ezeket azért adják az ételekhez, hogy növeljék az eltarthatóságot és a fogyasztói vonzerőt, ám közben megváltoztatják a hormonális egyensúlyt, és gyulladásos válaszreakciókat válthatnak ki a szervezetben.
Kiszorítják az egészséges alternatívákat
A válaszadók beszámolói alapján sokan az UPF-eket az egészséges alapélelmiszerek – például zöldségek és gyümölcsök – helyett fogyasztják. Ez nem is csoda, hiszen egy müzliszelet csomagolásán gyakran feltűnően szerepel, hogy magas rosttartalmú, míg egy sportital azt hirdeti magáról, hogy kiváló elektrolit-, D-vitamin- vagy ásványianyag-forrás.
Bár ezek az állítások technikailag igazak, gyakran elterelik a figyelmet arról, hogy ezek az ételek összességükben milyen hatással vannak az egészségünkre.
A globális élelmiszeripart ma már óriási vállalatok uralják, amelyek elsődleges célja a profitnövelés – nem pedig az emberek egészségének védelme. A csomagolás, a reklámok és a címkézés sokszor megnehezítik, hogy a fogyasztók pontosan tudják, mit is esznek valójában. Ezen változtatni kell – és a változás már el is indult. 2026 januárjától például Kanadában kötelező lesz a csomagoláson feltüntetni, ha az adott élelmiszer túl magas nátrium-, cukor- vagy telített zsírtartalommal rendelkezik.
Célokat kellene kitűzni
A kanadai élelmiszer-útmutató jelenleg csak azt javasolja, hogy korlátozzuk a feldolgozott ételek fogyasztását, de nem határoz meg konkrét mennyiségi korlátokat. Franciaország e téren előrébb jár: ott a cél az, hogy öt éven belül 20 százalékkal csökkentsék az ultrafeldolgozott ételek fogyasztását országos szinten.
Miért olyan nehéz lemondani róluk?
Az UPF-ek azért is veszélyesek, mert könnyű hozzászokni a fogyasztásukhoz. Jól néznek ki, finomak, olcsók, fagyasztás nélkül is sokáig megőrzik a minőségüket és időt spórolunk velük. Mindez vonzóvá teszi őket a mindennapokban, különösen rohanó életvitel mellett. Azonban az, hogy jobban megértjük, valójában mit is tesznek ezek a termékek a testünkkel, segíthet abban, hogy tudatosabban válasszunk.
