Így tarthatjuk távol a telefonos csalókat

Az USA-ban egyre komolyabb gondokat okoznak a spam és egyéb átverős telefonhívások, így egyáltalán nem csoda, hogy a techszektor is lépett ebben az ügyben, de a megoldás kulcsa a felhasználók kezében van.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság szerint van néhány egyszerű lépés, amellyel csökkenthetjük a robothívások számát, valamint minimalizálhatjuk az átverés kockázatát.

Itt olyan alapvető dolgokra kell gondolni, mint a ne vegyünk fel titkosított, vagy ismeretlen számról érkező hívást, még akkor se, ha az azonosítója alapján helyinek tűnik. Fontosabb azonban ennél, hogy ne válaszoljunk eldöntendő kérdésekre sem „igennel”. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert egyes szolgáltatások esetében előfordulhat, hogy a szóbeli beleegyezésünk elég a szolgáltatás kibővítéséhez, ha pedig a csaló birtokában van több adatunknak is és rögzítette azt, ahogy mi kimondtuk az igen szót, már nem is tartja vissza semmi a zsebünk kontójára való garázdálkodástól.

Ez persze csak egy módszer a sok közül, van ahol az is elég, ha csak beleszólunk a telefonba, mivel innen a spammer már tudja, hogy a számunk él és virul, így azt értékesítheti a hirdetési piacon, ezáltal pedig többen próbálnak majd eladni nekünk jutányos áron mindent is gyógyító pocokfűteát, meg egészségügyi harisnyakötőt.

Persze a robothívásokból származó kellemetlenségekre reagálnia kellett a techszektornak is. A Google például lefejlesztette a Call Screen funkciót, ami egyelőre az amerikai telefonjaikban működik és önállóan képes kezelni a kockázatosnak tekintett bejövő hívásokat. Európában az Android telefonoknak a telefon ikon beállítások menüpontjában találhatjuk meg a valamivel fapadosabb Hívóazonosító és spam funkciót. Itt lehetőségünk van bekapcsolni a Spamhívások szűrését, viszont legyünk ezzel óvatosak, ugyanis a telefonunk ezután a titkosított számokat sem fogja átengedni a szűrőn, ami okozhat esetlegesen problémákat, már ha olyan a munkakörünk, vagy vannak olyan ismerőseink, akik titkosíttatták a számukat és gyakran beszélünk velük.

Az Apple iOS 13 az Ismeretlen hívók elhallgattatása opcióval egészült ki, amely lehetőséget ad arra, hogy a névjegyzékben, a Mailben vagy az Üzenetekben nem található számokról érkező hívásokat egyenesen a hangpostára irányítsa.

Minden valódi hívónak lehetősége lesz üzenetet hagyni. De pont ez a bökkenő: gyakran kapunk fontos hívásokat olyan számokról, amelyeket nem tárolunk a telefonunkon, például orvosi rendelőből vagy szerelőtől, így fontos hívásokról maradhatunk le. De ha minden más nem sikerül, és kétségbeesetten próbáljuk megállítani a robothívásokat, ez egy nem elvetendő lehetőség.

blokkolt számról érkező telefonhívás.
Forrás: Getty Images

Keressünk rá alkalmazást

Ha a szolgáltatónk nem kínál alkalmazást vagy szolgáltatást a robothívások elleni küzdelemhez, vagy kínál, de az túl drága, már rengeteg harmadik féltől származó alkalmazás áll rendelkezésünkre. Olyan alkalmazást érdemes keresni, ami működik a készülékünkön, automatikus hívásblokkolást és spam-riasztást kínál a gyanús hívások esetére, és megkönnyíti a számok bejelentését, ha egy hívás mégis átcsúszna a védelmi vonalainkon.

A Hiya egy ingyenes alkalmazás, amelyet Android és iOS rendszereken is elérhető. Ugyanattól a cégtől származik, amely a Samsung telefonok beépített hívásblokkolási és spamvédelmi szolgáltatását is üzemelteti. A Samsung Galaxy-tulajdonosok a beépített szolgáltatást a Telefon alkalmazásban a Beállítások > Hívóazonosító és spamvédelem menüpont alatt engedélyezhetik.

A Firewall alkalmazás csak iPhone-on érhető el, és sárkány ellen sárkányfű elvét veti be a hívások blokkolására. Abban az esetben, ha olyan hívást kell kezdeményezned, amelyhez nem szeretnéd használni a valódi telefonszámodat, egy havi 4 dolláros előfizetés ellenében korlátlan számú, egyszer használatos hamis telefonszámot biztosít.

Egy másik lehetőség, hogy regisztrálsz egy ingyenes Google Voice telefonszámot, amelyet csak arra használsz, hogy megadott ott, ahol egy előfizetéshez, vagy feliratkozáshoz kérik ahelyett, hogy kiadnád a valódi számodat – és ha a Google Voice számra elkezdenek beérkezni a robothívások, csak használd a blokkoló funkciót.