Zöld 2020. február 03.

Egy ceglédi anya forradalmi ötlettel állt elő - egyre többen vásárolnak így

Balázs Zöld 2020. február 03.
Egyre inkább teret hódít a műanyagmentesség, így sokan ma már nem szívesen vásárolnak műanyag zacskókat a boltokban sem. De akkor miben vigyük haza a tejet meg a zsemlét? Egy ceglédi anyuka megtalálta a megoldást.

Egy ceglédi anyuka, Csonka Kata indította útjára a Nem kell zacskó-mozgalmat, amivel a küszöbön álló klímakatasztrófa ellen akar küzdeni és lelkes amatőr varróként nekiállt textiltatyókat készíteni és másokat is arra biztat, hogy inkább maguknak készítsenek bevásárlótáskát, mintsem, hogy műanyagot vásároljanak.

 

Forrás: iStock

Varrj magadnak zacskót!

Ha arra lennénk kíváncsiak, hogy mégis mennyi munka lehet egy ilyen kezdeményezés mögött, akkor a válasz az, hogy sokkal kevesebb, mint gondolnánk.

Már persze, ha nem számoljuk a táskavarrással eltöltött órákat. A közösségi oldal felrántását és pár posztot követően özönleni kezdtek a követők meg a támogatók, tulajdonképpen a kommunikációs részével Csonka Kata megvolt két nap alatt. Mindemellett van is valami báj a varrj magadnak zacskót életérzésben, hiszen úgy és olyannak készítjük azt el, amilyennek csak akarjuk, illetve tudjuk.

 

 

Több ilyen kezdeményezés is létezik

A környezettudatos, nem pazarló, a túlzott műanyaghasználat ellen fellépő civil kezdeményezésekből több is akad hazánkban, ilyen például a mostanra már egyre több helyen felbukkanó szatyorkölcsönző is. Ráadásul ebben a történetben egy deka biznisz nincsen, a szatyorpontnak nevezett állomásokon nem kell fizetnünk a táskákért, egyszerűen elvisszük és majd ha úgy alakul, vissza is hozzuk őket. Az egész projekt amolyan becsületkassza alapon működik és egyre több támogatója van országszerte.

Mára már „ilyen pont üzemel az orosházi vásárcsarnokban és könyvtárban, több szegedi bibliotékában, egy hódmezővásárhelyi ingatlanban, a debreceni bababizományiban, egy Fejér megyei zöldségesénél és számos Pest megyei áruházban, szatyorponton” – tudósít a mozgalomról a Hellóvidék.

Keresés az oldalon