A sütőajtó üvegének tisztítása a gyűlölt feladatok közé tartozik, mivel a zsíros foltokat és az odaégett ételdarabokat általában elég nehéz eltávolítani. Sokan emiatt idővel megunják az ajtó hiábavaló pucolását, amitől aztán idővel szinte elfeketedik az ajtó. Létezik azonban egy apró trükk, ami jelentősen meggyorsítja és jóval egyszerűbbé teszi a sütő ajtajának letakarítását – írja az Ona.

Ehhez az ajtó oldalán lévő pici kampókat kell megkeresni, amelyek segítségével az üveg eltávolítható.
A kampók az ajtó oldalán, belül találhatók, és ha kihúzod őket, akkor a keret elengedi a belső üveglapot.
Az ajtó tehát a zsanéron marad, azt nem kampók tartják, de a belső üveglap kiemelhető.
Mivel érdemes tisztítani a sütőt?
Ha kiemelted az üveget, akkor már csak a sütőajtó megtisztítása van hátra. Ehhez használhatsz bolti tisztítószert, de házi keveréket is.
Ha szódabikarbónát és ecetet összekeversz, úgy, hogy paszta sűrűségű állagot kapj, máris kész a saját készítésű tisztítószer. Kend foltokra a pasztát, vagy ha a szennyeződés nagyon makacs, akkor először öntsd le az üveget ecettel, majd ezután kend rá a pasztát. Várj pár percet, amíg a habzó keverék hat, majd töröld le egy nedves ronggyal vagy öblítsd le az üveget.
Ennél jóval erősebb, de szintén hatékony eljárás lehet a citromsav használata, amely erősebb sav az ecetnél, és sütőporral keverve jól oldja a zsírt. Ehhez szórd be sütőporral az üveget, spricceld meg citromlével vagy citromsavval, majd 10–15 perc elteltével mosd le az üveget.
Egy másik lehetőség a gőzölés, ami akkor is megvalósítható, ha nem gőzölős a sütőt. A modern sütőkben a gőzölés funkció gyakran elérhető, ami ételkészítés mellett a takarítás során tesz jó szolgálatot. De ugyanezt megvalósíthatod tepsibe öntött vízzel is, amihez érdemes pár csepp mosogatószert is adagolni. Tedd a tepsit a forró sütőbe negyedórára, ami alatt a gőz fellazítja a zsírt, így sokkal könnyebben lejön minden szennyeződés, elég csak áttörölni a sütőt.
Ha így sem jártál sikerrel, aggodalomra akkor sincs ok, mert még mindig előveheted az ammóniát. Ha ammóniával takarítasz, rendkívül elővigyázatosnak kell lenni, és tényleg csak a legszükségesebb esetben használható. Az ammóniának nagyon erős szaga van, irritálja a szemet és a légutakat. Soha nem szabad más tisztítószerrel keverni, főleg nem klórossal, mert mérgező gáz keletkezik. Csak nyitott ablaknál, jól szellőző helyiségben, védőkesztyűben használható. Az ammóniás tisztításhoz helyezz egy papírtörlőt az ajtóra, fújd be a szerrel, majd 40 perc után távolítsd el a papírt és öblítsd le az üveget.

