Kütyü 2020. augusztus 14.

Megvegyük-e a Sony WH-1000XM4-et?

Balázs Kütyü 2020. augusztus 14.
A széria előző darabja nagy népszerűségnek örvendett, lássuk, hogy az újítás képes-e tartani a korábbi nívót!

A Sony WH-1000XM4 minden szempontból figyelemre méltó vezeték nélküli fejhallgató lett, ami pont azt adja, ami rá van írva. Tehát a zajszűrésére nem lehet panasz és még néhány extrával is kedveskedtek nekünk a gyártók.

Ugyan első ránézésre olyan nagyon sok mindenben (vagyis inkább semmiben) nem tér el az elődjétől, a még 2018-ban piacra dobott Sony WH-1000XM3-tól, de ennek ellenére kapott egy sor fejlesztést, pl. audio minőségjavítást és egyszerre több bluetooth-os eszközhöz is csatlakoztatható lesz. Ez ugye azért lesz nagyon jó, mert pl. a telefonunkról is tudunk róla zenét hallgatni, meg, ha hirtelen inkább filmet néznénk az okostévénken, akkor nem kell szenvedni a leválasztással, párosítással, simán elég csak kattintanunk egyet.

No de mennyibe kerül ez a szép kis darab? Az augusztus 6-án bejelentett füles már itthon is kapható, jellemzően olyan 130-145 ezer forint között ingadozik az ára.

Hogy néz ki?

Kinézetre, nagyjából úgy fest, mint az előző széria darabja, de emellett kellőképpen masszív felépítésű és a párnázása is meglehetősen kényelmes. A vezetéknélkülisége ellenére szerencsére rendelkezik kisjack (3,5mm) bemenettel, így a zsinórpártiak is nyugodt szívvel kipróbálhatják.

A valódi mágia azonban a fejhallgatón belül történik, ahol az eddigi egylapkás rendszert (SoC) újra cserélték, ami a zajkiszűrésben a gyártó szerint jobb munkát végez.

Persze a sok ömlengés mellé jár egy kis üröm is, ez a füles semennyire se vízálló, úgyhogy ha esőben zenét hallgatva csatangolós fülest keresel, akkor keress csak bátran tovább.

Mit tud?

Ahogy fentebb már utaltunk rá, a zajkiszűrés a fő reklámozott profilja ennek a fülesnek és okkal. Lényegében mindent, amit az M3-as széria tudott, az megy a négyesnek is, csak sokkal jobban.

Annyira ügyesen zár el a világ zajaitól, hogy alig tűnik fel közben.

Az egyetlen, ami be tud még mindig zavarni, az az erős szél, de ahogy az előző bekezdésben megbeszéltük, úgysem érdemes kivinni, meg ahol erős a szél, ott az esőre is van esély és mindenkinek az a legjobb, ha ilyen helyre nem visszük a zsír új fülesünket.

A füles új menő vonása, hogy amint levesszük, automatikusan megállítja a zenét, úgyhogy nekünk ezzel külön nem kell már bíbelődnünk. Különösen izgalmas az is, hogy amint elkezdünk beszélni, megállítja a zenét, hogy halljuk azt, amit a másik mond. Ez kétségkívül tök jó, bár annak elég rossz hír, aki szeret énekelni a zene mellé.

Milyen a hangminősége?

Ebben a részlegben a Sony a járt utat járatlanért el ne hagyj elvét követte, így a hangminőség nem tér el az ebben nagyon is király élményt nyújtó előző generációtól, amiben jobb, az a mesterséges intelligencia alapú audiojavító algoritmusa, ez a rosszul tömörített, gyengébb minőségű hangfájlok feljavítását végzi.

Remekül képes lejátszani mindenféle műfajú zenét, ahol a basszust kell kiemelni, ott dübörög, ahogy kell, ha pedig olyasmit hallgatunk, ahol az akusztikus finomságokon van a hangsúly, ott pedig ezek érvényesülnek.

Ami némi kellemetlenségek okozhat, hogy ugyan számunkra a külvilágot kizárja a füles, azonban ugyanezt a szívességet nem teszi meg a világ számára, így egy csendesebb helyen, akár már fele hangerőn is szépen kihallatszik, hogy mennyire kedveljük a heavy metalt, szóval könyvtárba se ezzel kell menni. További hátránya, hogy a mikrofonja nem sikerült túl jóra, így ha sokat telefonálunk, vagy online meetingezünk, akkor azt ne ezzel tegyük.

Összegezve ez egy remek fejhallgató, ha zenét akarunk hallgatni, vagy filmeket akarunk nézni vele, otthonra, utazásra tökéletes, de a szabadtérre már kevésbé szerencsés választás, mert rosszul viseli az időjárás viszontagságait.

Keresés az oldalon