Sokba kerülnek a számlák? Így spórolj!

Startlap Bubba
A havi számlák szinte láthatatlanul kebelezik be sok ember fizetését.  Mindenki szeretné, ha alacsonyabb lenne a rezsi, de sokan nem tudják hogyan álljanak neki a spórolásnak. Szerencsére egy kis odafigyeléssel jelentősen lecsökkenthetjük a kiadásainkat!

Habár a Magyarországi rezsiárakat korántsem érintette olyan nagy mértékben az európai árrobbanás, mint a többi országot, nem árt, ha felkészülünk egy esetleges drágulásra. Az ország akkor sem áll rossz helyen, ha a bérekhez viszonyítjuk a rezsiköltség mértékét, azonban sok családnak ezek a kiadások is problémát jelentenek.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a számlák egyfajta láthatatlan ellenségként nyirbálják meg a bevételeinket. Ha szeretnénk, hogy több pénz maradjon a zsebünkben, akkor ennek érdekében nem jelenthet kényelmetlenséget egy kis extra odafigyelés. Nem hangzik nagy ügynek, ha elzárjuk a csapot mosogatás közben vagy ha csak a megtöltött mosógépet indítjuk el. Azonban ezek az apróságok összeadódva nagy összeget tehetnek ki.

Így spórolhatunk a rezsin
Fotó: Getty Images

Egy 2020-ban készült felmérés szerint a magyarok 39 százaléka egy 40 és 60 ezer forint közötti összeget fizet a számlákért, 33 százalék pedig 20 és 40 ezer forint közötti összegről számolt be. 22 százalék több mint 60 ezer forintot költ el rezsire havonta, és csak az emberek 6 százaléka fizet 20 ezer forintnál kevesebbet.

Természetesen ezeket az összegeket nem lehet teljes mértékben megspórolni, de egy kis odafigyeléssel le tudjuk faragni a kiadásaink jelentős hányadát.

De vajon mire érdemes odafigyelni, ha szeretnénk elkerülni a magas számlákat?

Így legyen alacsonyabb a rezsi nyáron

A kiadásaink lecsökkentése érdekében figyelembe kell vennünk, hogy milyen évszak van. Egészen más dolgokra kell odafigyelünk nyáron, mint télen!

A hűtő és a fagyasztó elhelyezkedése mindig lényeges, de a meleg hónapok alatt kulcsfontosságú, hogy hideg helyet válasszunk ezeknek a berendezéseknek. Így nem kell annyi energiát felhasználnunk ahhoz, hogy hidegen tartsuk az ételeinket. Arra is érdemes odafigyelünk, hogy soha nem hagyjuk nyitva sokáig a hűtőajtót.

Ne hagyjuk sokáig nyitva a hűtőajtót
Fotó: Getty Images

Figyeljünk oda a légkondicionáló használatára is. Nem muszáj mindig a maximális fokozatot választanunk. Helyette szellőztessünk éjszaka, sötétítsük be az ablakokat, vegyünk hideg zuhanyt és csak akkor folyamodjunk a klímához, ha tényleg szükség van rá.

A sütőt a meleg miatt is érdemes körültekintőbben használni, ráadásul egy kis odafigyeléssel a rezsiköltségeken is csökkenthetünk. Ha bekapcsoljuk a sütőt, akkor érdemes több étel elkészítésével számolni, hiszen így csak egyszer kell előmelegítenünk. A használat vége előtt 5-10 perccel pedig kikapcsolhatjuk az eszközt, hiszen az ételünk meg fog sülni a már bent lévő meleg segítségével.

Így legyen alacsonyabb a rezsi télen

A fűtésszámla csökkentésének is rengeteg módja van. Ha ezek közül kipróbálunk néhányat, akkor biztosan érezni fogjuk a változást a rezsiköltségben is:

  1. Csavarjuk lejjebb a fűtést! Ha csak egyetlen Celsius fokkal csökkentjük a lakásunk kívánt hőmérsékletét, akkor ezzel a szezonban elhasznált fűtési energia egy tizedét is megtakaríthatjuk. Ráadásul aggodalomra semmi ok: ilyen kis mértékű csökkenést nem fogunk észrevenni! A kedvenc vastag pulóverünkkel felszerelkezve pedig akár nagyobb mértékben is mérsékelhetjük a lakás hőmérsékletét.
  2. Használjuk a redőnyöket, a spalettákat és a függönyöket! A hideg éjszakákon ez különösen fontos, hiszen egy vastagabb függöny vagy egy spaletta segítségével megakadályozhatjuk, hogy a lakásunk kellemes melege az ablakon át távozzon. Ezen kívül lényegesek a megbízható nyílászárók is. Ha nem jó a szigetelése a házunknak, akkor érdemes beszereznünk olyan speciális párnákat, amelyeket a nyílászárók aljához fektetve megelőzhetjük, hogy a megszökjön a meleg az otthonunkból.
  3. Ne használjunk elektromos áramot fűtéshez! Természetesen drága lenne lecserélni a már kész rendszert, de ha választás előtt állunk akkor kerüljük el az elektromos fűtési megoldásokat. Ezek egyrészt nagyon drága opciók, másrészt a környezetnek sem tesznek jót.
  4. Párologtassunk! Nyáron sokszor megtapasztalhatjuk, hogy a magas páratartalmú levegő milyen melegnek érződik. A párás levegőnek azonban nem csak hátrányai vannak, hiszen hideg időben akár még az előnyünkre is fordíthatjuk. De hogyan érhető el télen a pára? Tegyünk egy tál vizet a radiátorra, illetve tartsunk növényeket az otthonunkban!
  5. A vacsorakészítés után hagyjuk nyitva a sütőajtót! Így rásegíthetünk egy kicsit a fűtésre, ráadásul kellemes illat lengi majd be a lakást.
Így spóroljunk a rezsivel
Fotó: Getty Images

Így legyen mindig alacsony a rezsi

Léteznek olyan örök érvényű szabályok is, amelyeket mindig érdemes szem előtt tartani:

  1. Amit nem használunk, kapcsoljuk ki! Készenléti és alvó üzemmódba helyezett elektronikus eszközök? Bedugva hagyott töltők? Égve maradt lámpák? Csak néhány példa a felesleges energiapazarlásra! Ha néhány napig oda tudunk figyelni ezekre az apróságokra, akkor gyorsan képesek leszünk felülírni a régi, rossz szokásainkat. Egy idő után már automatikusan fog menni a villany lekapcsolása vagy a számítógép kikapcsolása, nem is kell majd gondolkodunk rajta.
  2. Figyeljük az energiatakarékossági osztályt! Amikor új elektromos eszközt vásárlunk, akkor fontos, hogy ne csak az árat nézzük, hanem a fogyasztást is. A legjobb, ha A+ vagy A++ jelzéssel ellátott terméket választunk. Az ábécében hátrébb elhelyezkedő betűk egyre rosszabb besorolást jelentenek a fogyasztás szempontjából. Például egy F jelzéssel ellátott háztartási gép + 160 százalékkal fogyaszt több energiát, mint egy A kategóriás eszköz.
  3. Főzéskor használjunk fedőt és az edény méretének megfelelő égőrózsát. A legjobb, ha van kuktánk is! Ennek a segítségével növelhetjük az edény belsejében lévő nyomást, illetve hőmérsékletet, így kevesebb energiaráfordítással főzhetjük meg az ételeinket.
  4. Mérlegeljük a meglévő előfizetéseinket! Biztos, hogy szükség van az összeg tévécsatornára és háromféle online filmes platformra? Valószínűleg akkor sem szenvednénk hiányt semmiben, ha csak egyetlen ilyen előfizetést tartanánk meg. Ugyanilyen módszerrel értékelhetjük a telefon vagy az internet csomagjainkat is, illetve megvizsgálhatjuk, hogy van-e kedvezőbb ajánlat.

Ne felejtsük el, hogy a rezsi nem egy olyan kiadás, amit teljes mértékben el tudunk hagyni. A berögzült szokásaink miatt a kiadásaink csökkentése sem könnyű feladat, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel nem csak a pénztárcánknak tehetünk jót, hanem a környezetünknek is!