Kütyü 2020. november 12.

7 tipp, hogy mit csinálj a régi telefonoddal

Fatima Kütyü 2020. november 12.
Egy új telefon vásárlása esetén felmerül a kérdés: mi legyen a régivel? Ha már egy családtagnak vagy barátnak sem lehet elpasszolni, akkor más megoldást kell keresni. Mutatjuk a lehetőségeket!

Az új mobil beszerzése után feleslegessé válik a régi, így sokan közösségi felületeken hirdetik, használt-telefon boltokba adják. Többen bedugják a fiókba, tudomást sem vesznek róla, ám ezek mellett is számtalan felhasználási módja van az egyébként sokszor teljesen működőképes eszköznek. Íme néhány javaslat, hogy mit lehet kezdeni azzal az extra, feleslegesnek tűnő, régebbi telefonnal.

Tartalék telefon

Azok, akik csak bedugják a készüléket a fiókba, akarva-akaratlanul helyesen cselekszenek, ugyanis jól jöhet egy cseretelefon. Ha a jelenlegi készülék véletlenül meghibásodna, szervizbe kerülne, akkor szükség lehet egy másikra, ám a szervizek, szolgáltatók sokszor “gagyi” darabot adnak cserébe – már ha adnak egyáltalán… 

Más esetek is vannak, amikor egy plusz készüléknek hasznát lehet venni: például utazásnál, ha kártyafüggetlen, akkor külföldi SIM-kártyát is bele lehet tenni, vagy ha lemerül a másik készülék, és egyhamar nincs hol tölteni, véletlenül power bank sincs nálad, akkor ott a másik. Végtelenségig lehetne sorolni, milyen esetekben lehet szükség egy cseretelefonra, úgyhogy erősen ajánlott eltenni egyet tartalékba.

Első okostelefonnak is lehet adni nagyszülőknek, gyerekeknek vagy más családtagnak. Talán a mi igényeinknek már nem felel meg, de annak igen, aki még csak most ismerkedik az okostelefonok világával.

Nem mellesleg, ha gyerekről van szó, sok készüléken aktiválni lehet a szülői felügyeletet…

Jótékony célokra fordítás

Pontosan az utóbbi hónapokban, a koronavírus miatt tört be az online oktatás, és ne szépítsünk: bizony vannak olyan családok, akik rászorulnak a kütyükre. Legyen szó egy használt telefonról, amin keresztül becsatlakozhatnak az online órára, egy táblagépről, laptopról vagy számítógépről, az a család, akihez kerül, talán több hasznát venné, mint te. Ennek érdekében ellenőrzött, megbízható karitatív szervezeteket is fel lehet keresni, vagy ha az ismeretségi körből valakiről tudod, hogy rászorul, akkor add neki, mérhetetlenül hálás lesz.

Okostelefon
Okostelefon

Alkatrészekre bontás

Ezt elsősorban talán a hibás, összetört, sérült telefonok tulajdonosainak javasoljuk, ilyen eszközökkel ugyanis nem igazán lehet mit kezdeni. Kevesen veszik meg a sérült készüléket, a javíttatás plusz költség lenne, szóval a legegyszerűbb, ha olyan boltokat keresel, ahol alkatrésznek be tudják venni. 

Hozd a régit, vidd az újat

Sok boltnál alapvetően is kínálják ezt az opciót, míg több helyen kiemelt időszakokban van lehetőség arra, hogy a régi készülékedet állapotától függően beszámítsák egy újnak az árába. Ezzel általában akkor jársz jól, ha azért vigyáztál a kütyüre, egyéb esetekben érdemesebb az előbbiekben tárgyaltakban gondolkodni.

Játékra is használhatod, vagy az online órák, értekezletek esetén is jól jöhet egy olyan készülék, aminek csak a videóhívás a feladata, míg az újjal bármi mást csinálhatsz.

Távirányító készülék

Az Apple TV nagyszerű távirányító alkalmazással rendelkezik az iOS rendszerhez, míg a Google Home alkalmazás vezérli a Chromecast készülékeket iOS és Android rendszereken – írja a The Verge. Egyéb szolgáltatók és alkalmazások is vannak, amiket össze lehet kapcsolni akár a régi telefonnal, nem is beszélve a valódi, fizikai távirányítóról. Hogy mi? Egyes készülékek képesek valóban kiváltani a tévé, médiabox vagy egyéb kellék távkapcsolójának helyét, csak párosítani kell azt a készülékkel egy alkalmazáson keresztül. Így ha netán a távirányító eltűnne, elromlana, akkor sem kell pánikba esni, ugyanis ott a régi telefon, ami így is működhet. És ha már itt tartunk, emlékezz vissza az időkre, amikor a telefonnal telefonáltál, az MP3-mal zenét hallgattál, és így tovább. Ezt most is megcsinálhatod, vagyis a régi telefonod továbbra is önálló médiatárolóként működhet, akár a könyvtár biztonsági másolata, akár tényleges használat céljából, vagy streaming eszközként.

Bár leginkább az okostelefonokról volt szó, sok javaslat ezek közül a táblagépekre, laptopokra, számítógépekre is érvényes, csak mérlegelj, milyen állapotban van (kívül-belül), mennyit kéne ráfordítani, hogy működőképes legyen, vagy inkább hasznosabb lenne alkatrészekre bontani, egyéb alternatívát találni.

Keresés az oldalon