Kütyü 2020. október 19.

7 iOS 14 újítás, amit az Androidtól koppintott az Apple

Fatima Kütyü 2020. október 19.
Az Apple iOS 14-gyel érkezett nagy újdonságai valahonnan ismerősek - mondjuk az Androidtól. Bizony, nem egy olyan funkciót találni, amik már rég megvoltak a konkurenciánál...

A múlt hónapban az Apple kiadta az iOS 14-et, az operációs rendszer legújabb verzióját, ami a legfrissebb szolgáltatásokat és fejlesztéseket kínálja az iPhone készülékéhez. Bár az iOS 14 számos funkciója újdonságnak tűnhet az iPhone felhasználók számára, az androidos eszközöket ismerőket nem lepték meg. Íme egy lista az összes új Apple iOS 14 funkcióról, amivel az Android már rendelkezett.

1. Widgetek

Az új operációs rendszerrel a iPhone és iPad kezdőképernyőkre widgeteket lehet elhelyezni, amik lehetővé teszik egyes információk könnyű elérését. Ez előtt az iPhone felhasználók csak alkalmazásokat láthattak az iPhone kezdőképernyőjén, a több információt tartalmazó és az alkalmazásikonoknál funkcionálisabb widgetek a Google androidjának legfontosabb funkciói voltak 2008-as megalakulása óta – írja a Cnet.

2. App Library

Az Apple újratervezett kezdőképernyőjének másik fontos újítása az App Library, amely csoportokba és listákba rendezi az alkalmazásokat. Ennek köszönhetően a felhasználók elrejthetik az alkalmazásokat a kezdőképernyőről. Ez hasonlít az Android alkalmazásfiókjához, a csoportosítási funkciókat leszámítva.

iOS 14, Apple
A híres widgetek / Fotó: Apple

3. Kép a képben

Az Apple új kép a képben funkciója dupla élményt nyújt a felhasználóknak: videót nézhetnek más alkalmazások használata közben. A videó összezsugorodik, és bárhol lebeghet a képernyőn. El is csúsztatható, ám a videó hangja továbbra hallható. Az androidos telefonok is képesek lebegtetni a videókat más alkalmazások felett, bár a hang nem folytatódik, ha elhúzzák.

4. Fordító

Az iOS 14 új Fordító alkalmazással rendelkezik, amelyet valós idejű beszélgetésekhez terveztek. 11 nyelven tud fordítani, beleértve az angol, kínai, mandarin, francia, német és a koreai nyelvet. A Google 14 éves dedikált fordító alkalmazása azonban megelőzte az almás céget: 2020 márciusától nyolc nyelven, valós időben írja át a beszélgetéseket.

5. Alvás-ébresztés mód

Egy másik új funkció a Wind Down mód, amely segíti a felhasználókat az időben lefekvésben. Az iPhone és az Apple Watch esetében használható funkció lehetővé teszi a kívánt lefekvési és ébresztési idő beállítását, a telefont pedig Ne zavarjanak módba kapcsolja, de lehetőség van hivatkozások hozzáadására a meditációhoz vagy a pihentető zene lejátszására is. Igaz, Google-nak nincs erre szolgáló dedikált alkalmazása, de a Google Home alkalmazáson keresztül van mód lefekvési rutin beállítására.

6. App Clips

Az App Clips az iOS 14 új időmegtakarító alternatívája lehetőséget kínál arra, hogy a használó kipróbáljon egy alkalmazást a letöltés előtt, vagy egy olyan appot használjon, amire többé nem lesz szüksége. Az App Clips akkor jelenhet meg, amikor vállalkozásra keresnek a Térképen, vagy a szöveges üzenetekben vagy a Safariban található linkekben. Ez még kezdeti, itthon nem igazán van rá példa, de a jövőben az Apple szeretné, hogy a valós vállalkozásoknál található QR-kódok beolvasásával lehessen megnyitni az App Clips alkalmazást – egyelőre azonban csak néhány webhely kínálja őket külföldön. 

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

A Google 2016-ban bevezetett egy hasonló funkciót, az Instant Apps alkalmazást. Az Instant Apps saját URL-eket ad az alkalmazásoknak, ha a használó az alkalmazásra mutató linkre koppint (például keresésből, e-mailből vagy hirdetésből), akkor bizonyos appok Google Play Instant-alkalmazásként nyílhatnak meg, és telepítés nélkül is kipróbálhatja őket. Az ilyen alkalmazásokat „azonnali alkalmazásoknak” nevezzük. Segítségükkel bizonyos funkciókat a teljes alkalmazás telepítése nélkül lehet használni.

Apple Maps kerékpáros útvonaltervek

A frissített Apple Maps alkalmazás környezetbarátabb utazási módokat kínál az iOS 14 és a WatchOS 7 rendszerekben. A dedikált kerékpáros opció segít a felhasználóknak megtalálni a kerékpárutakat, figyelembe véve a magasságot, függetlenül attól, hogy a választott út forgalmas vagy csendes, vagy éppen lépcsőkkel tűzdelt. Míg a Google Maps nem veszi figyelembe a lépcsőket, 2010 óta lehetőség van a “kerékpározás” kiválasztására.

Keresés az oldalon