Szépség 2020. július 28.

Így védd a bőröd a napon

Fatima Szépség 2020. július 28.
A napsugárzás elleni védekezés sosem elcsépelt téma, hiszen komoly következményei lehetnek. Az UVA és az UVB sugarak bőrrákot okozhatnak, emellett az UVA sugarak felgyorsítják az öregedést, ugyanis elősegítik a ráncok kialakulását, míg az UVB sugarak napégésért felelnek. Elhoztunk néhány terméket, melyek a megelőzésben és az utókezelésben is segítségünkre lehetnek.

A napsugárzással szembeni védekezésre is igaz, hogy fontos a megelőzés – és nem csak a strandon. Érdemes nap közben is használni a fényvédő krémeket, miközben az utcán sétálunk vagy otthon kertészkedünk, hiszen a veszély mindenhol leselkedik a bőrünkre. Első és legfontosabb tényező az az SPF (sun protection factor), a naptej faktorszáma.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia szerint alsó hangon 30 faktoros krémet kell használni, ez véd az UVB-sugarak 97 százalékával szemben. A magasabb faktorszámú termék alkalmazása, például az 50-es, elsősorban a világos bőrűeknek javasolt, akik könnyen leégnek, de nem ragaszkodnak az SPF maximális kihasználásához – írja a Dermastore. Az 50-esnél is nagyobb faktorszámúak azoknak jók, akik teljesen be akarják biztosítani magukat.

A 8-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 87%-át, a 15-as a sugarak 93%-át, a 30-as a sugarak 97%-át , míg az 50-es faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 98%-át blokkolja.

A faktorszámok megmutatják, ha nyáron kifekszünk napozni, akkor a 10 perces leégési időt mennyivel tolhatjuk ki. A 15-ös 15-ször 10 percet jelent, és így tovább – ám ettől függetlenül érdemes 2-3 óránként bekenni magunkat.

Kozmetikumok napozáshoz
Fotó: Notino, Startlap

Ha már a faktorszámot letárgyaltuk, felmerül a következő kérdés: napolaj vagy naptej? Jó a gyereknek az, ami a felnőttnek? Ha leégtem, mivel kezelhetem utána? Ezeket vesszük most át tüzetesen, és olyan termékeket is ajánlunk, melyekkel könnyebb lehet a védekezés – néhányat ezek közül most akciósan is megvásárolhatsz a Notinón.

 

Megelőzésre alkalmas szerek

Fontos, hogy a bőrünk minőségének megfelelően kell a napozáshoz használt szerek közül válogatni. A napolaj a leginkább zsíros, ezért nem szabad zsíros bőrön alkalmazni, míg a krémek olaj a vízben emulziók, könnyebben beszívódnak a bőrbe, a legkevésbé zsíros forma pedig a naptej – írja a bhc.hu. Ez alapján ki tudjuk választani, hogy melyik típus lenne a megfelelő a bőrünknek – és milyen faktorszámmal. A Piz Buin Allergy 50 faktoros naptejét hoztuk el, ami egyrészt széleskörű védelmet nyújt – az UVA és UVB sugárzástól is védi a bőrt, szükséges mértékben hidratálja azt, megelőzi a napallergiás reakciók kialakulását -, másrészt kimondottan az érzékeny bőrűek társa lehet.

 

Piz Buin Allergy naptej érzékeny bőrre SPF 50

Ár: 6 690 Ft.

Hirdetés

 

A szárazabb bőrűeknek lehet jó megoldás a napolaj. A Nivea terméke védi a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól, szükséges mértékben hidratálja azt, a bőröregedés ellen is megelőző védelmet nyújt, ugyanakkor intenzívebbé teszi és meghosszabbítja a bőr barnaságát

 

Nivea Sun napozó olaj spray

Ár: 2 250 Ft.

Hirdetés

 

Vannak olyan szerek is, melyek hozzájárulnak a bőr egészségéhez és a kívánt barnuláshoz egyszerre. A Tannymaxx Brown Super Black Dark napozókrém szoláriumban és strandon is használható, gyorsabban segít elérni a bronzos bőrszínt az egészséget kímélőbb módon. Fokozatosan kölcsönöz sötét árnyalatot a bőrnek, hozzájárul a gyorsabb barnuláshoz és mélyrehatóan táplálja és feltölti a bőrt. Összetétele is kedvező, ugyanis a napraforgóolaj és diókivonat vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek táplálják a bőrt és felkészítik a barnulásra, míg a cukornád felel a markáns barna árnyalatért. A sheavaj eközben felgyorsítja a bőr regenerációját, a koffein pedig serkenti a vérkeringést, ezzel gyorsítva a barnulás folyamatát. 

 

Tannymaxx Brown Super Black Dark napozó krém bronzosítóval

Ár: 2 890 Ft.

Hirdetés

 

A csecsemők és gyermekek érzékeny bőrét a felnőtt fényvédő krémekben lévő összetevők könnyen irritálhatják, esetükben kerülni kell a para-amino-benzoesavval (PABA) és a benzofenonokkal, például oxibenzonnal vagy szulizobenzonnal ellátott fényvédőket. De egy krém titán-dioxiddal és a cink-oxiddal nem fogja irritálni a bőrüket.

Mozgékony lurkók esetében praktikus egy spré alapúfényvédő, melyet könnyen permetezhetünk a gyerekre ahelyett, hogy a krémezéssel küzdenénk.

A Nivea Sun Kids kimondottan a kicsit érzékeny bőrének készült, nagyon magas védelem (SPF 50+) védelmet nyújt, emellett mélyrehatóan hidratál.

 

Nivea Sun Kids naptej gyermekeknek SPF 50+

Ár: 1 930 Ft.

Hirdetés

 

Napozás utáni készítmények

A hangsúly általában a megelőzésre kerül – nem is csoda, hiszen jobb elkerülni a bajt. Pár szót azonban az utókezelésről is érdemes szólni, hiszen hasznos termékeket lehet találni az égett bőr ápolásához is. Talán abban mind megegyezhetünk, hogy az egyik legrosszabb érzés az, amikor a leégett bőrt kenni kell, ugyanis irtó fájdalmas tud lenni. Éppen ezért egy olyan nyugtató napozás utáni gélt mutatunk, amit a bőrre kell fújni – ezzel megkímélve magunkat az érintés okozta fájdalmaktól.

A panthenol tartalmú Alphanova Sun készítmény mélyrehatóan regenerál és intenzív napozás utáni ápolást nyújt: azonnal megnyugtatja a bőrt, könnyen és gyorsan felszívódik, arcra és testre is használható és megszünteti a napsugárzás okozta károsodásokat. Bónusz, hogy vegán termék és hipoallergén készítmény, azaz úgy lett kifejlesztve, hogy minimalizálja a használathoz kapcsolódó allergiás reakciók kockázatát.

 

Alphanova Sun nyugtató napozás utáni gél

Ár: 4 290 Ft.

Hirdetés

 

Nem lehetetlen, hogy hosszan tartóvá tegyük azt a hatást, amit a napozással elértünk. Erre jó például a Filorga UV-Bronze napozás utáni nyugtató gél, mely megadja a napozás során kimerült bőr számára a megfelelő táplálást, valamint meghosszabbítja a napbarnított hatás megtartását. Arcra és testre egyaránt alkalmazható, megnyugtatja a bőrt és gondoskodik a kellemes színről is.

 

Filorga UV-Bronze nyugtató gél barnulás elősegítésére

Ár: 9 840 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon