Egészség 2019. július 10.

A legjobb naptejek

bubba Egészség 2019. július 10.
Különféle bőrtípusokra és barnulási igényekre kerestünk megoldásokat.

A naptej-kérdésnek fele se tréfa! Sokkal fontosabb, mint az, hogy a legmegfelelőbb sampont vagy borotvát találd meg a nyárra – persze azért ezek is igen lényegesek, de ha a bőrödet nem megfelelően véded az UV-sugaraktól, annak bizony, komoly következményei lehetnek.
Na és ott van az a kérdés is, hogy szeretnél-e kifejezetten barnulni. Mutatjuk, mire kell kiemelt figyelmet fordítani a legmegfelelőbb naptej kiválasztásakor.

Mi az az SPF és mekkora kell?

Az UVA és az UVB sugarak bőrrákot okozhatnak, emellett az UVA sugarak felgyorsítják az öregedést, ugyanis elősegítik a ráncok kialakulását, míg az UVB sugarak napégésért felelnek. Itt lép be a képbe az SPF (sun protection factor), azaz a naptej faktorszáma. Az Amerikai Dermatológiai Akadémia szerint alsó hangon 30 faktoros krémet kell használni, ez véd az UVB-sugarak 97 százalékával szemben. A magasabb faktorszámú termék alkalmazása, például az 50-es, elsősorban a világos bőrűeknek javasolt, akik könnyen leégnek, de nem ragaszkodnak az SPF maximális kihasználásához – írja a Dermastore. Az 50-esnél is nagyobb faktorszámúak azoknak jók, akik teljesen be akarják biztosítani magukat.

Egy kutatás szerint az öregedéssel kapcsolatos bőrváltozások 90 százalékát az egész életen át tartó ultraibolya-sugárzás okozza.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia arra is felhívja a figyelmet, hogy egyik fényvédő sem véd 100 százalékosan, ahogy azt is meg kell jegyezni, hogy míg a 15-ös 93 százalékban óv, a harmincas teljesítménye nem dupla ennyi, ahogy az ötvenesé sem háromszor ennyi, de azért ez utóbbi kettő hatásosabb.

Szükséges összetevők

Érdemes az összetevők listájára is vetni egy pillantást. Ha cink-oxid vagy titán-dioxid felhasználásával készült, az nagy pozitívum, ugyanis visszatükrözi a nap sugarait. A bemotrizinolt és avobenzont tartalmazó krémek is széles spektrumú védelmet nyújtanak. Persze vannak „tiltólistás” összetevők is, például oxibenzon, amelyek a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) szerint allergiás bőrreakciókat okozhatnak, megzavarhatják a hormonokat, ugyancsak kártékony lehet a metil-izotiazolinon.

Milyen a bőr típusa?

Ahogy az arcápolók és testápolók esetében, úgy a naptejek kiválasztásánál is érdemes odafigyelni a bőrtípusunkra. Michael Shapiro, egy elismert bőrgyógyász és sebész a tengerentúlról azt is elmondta a portálnak, hogy a száraz bőrű embereknek olyan összetevőket kell keresniük, mint a glicerin, lanolin, olajok, szilikonok (például dimetikon) és aloe, valamint kerülniük kell a fényvédő spréket vagy az alkoholos géleket.

A zsíros bőrre a legjobb egy gél, olyan összetevőkkel mint a szilícium-dioxid vagy az izododekán. Az érzékeny bőrűek pedig a hipoallergén és illatanyagmentes termékek közt keresgéljenek. Nekik javasolt a titán-dioxiddal vagy cink-oxiddal ellátott fényvédők, az alkoholokat és tartósítószereket szintén kerülniük kell. A Bőrrák Alapítvány azt ajánlja, hogy a rosaceával vagy allergiára hajlamos emberek kerüljék az alkoholos napvédő krémeket.

Gyerekbarát fényvédő

A csecsemők és gyermekek érzékeny bőrét a felnőtt fényvédő krémekben lévő összetevők könnyen irritálhatják, esetükben kerülni kell a para-amino-benzoesavval (PABA) és a benzofenonokkal, például oxibenzonnal vagy szulizobenzonnal ellátott fényvédőket. De egy krém titán-dioxiddal és a cink-oxiddal nem fogja irritálni a bőrét.

naptej
Fotó: Getty Images

Rendszeresen, alaposan

Vannak, akik egyszer bekenik magukat és azt hiszik, egész délután védve vannak – pedig ez nincs így.

Javasolt kétóránként újra felvinni a krémet a bőrünkre, alaposan!

Olyanok is akadnak, akik vesznek egy nagy tubussal, de nem használják el egy vagy két szezon alatt sem. Ők mindenképpen figyeljenek a termék szavatosságára.

Nem csak a strandon kell!

A nap nemcsak a strandon ér minket, hanem természetesen az utcán is nap közben. Éppen ezért a bőrgyógyászok és sminkesek szorgalmazzák, hogy a mindennapokban is óvjuk a bőrünket – például használjunk fényvédőt natúr arcra vagy éppen a smink alá. Akár strandon, akár az utcán vagyunk, újra megismételjük: egyik naptej, fényvédő sem 100 százalékos, ezért kiegészítőkkel, mondjuk sapkával, kalappal tovább fokozhatjuk a biztonságunkat.

Oda kell figyelni továbbá a víz- és verejtékállóságra is. Ha edzéshez, intenzív „pacsáláshoz” keresünk terméket, akkor mindenképpen ilyet válasszunk, ugyanis ez a vízben is tartós – de itt se felejtsük el az előző pontban említett rendszerességet!

 
Ezen a téren is megnéztük, melyek a legígéretesebb naptejek.

 

 

Általános használatra: Hawaiian Tropic Satin Protection

Miért szeretjük?
 
Úgy tűnik, hogy ár-érték arányban ez a régóta a piacon lévő – sokunknak egyenesen gyermekkori emlékeket idéző -, sokat bizonyított naptej az egyik legnyerőbb. Erről a termékről több kommentelő is azt nyilatkozta, hogy valóban véd a leégés ellen, hogy kellemes az illata és az állaga, és hidratál is.
 
Hátrányok
 
Ezt a konkrét terméket néha nehezen lehet beszerezni, mert nem mindenhol kapni. (Vigaszt nyújthat azonban, hogy a Hawaiian Tropic más termékei stabilan elérhetőek, és azokat is nagyon dicsérik a használóik.)

 

Karotinos: Nivea Sun Protection 

Miért szeretjük?
 
Azoknak, akik szeretik, ha a naptej egy kicsit rásegít a barnulásra, már jó pár éve beválni látszik a Nivea karotinos terméke. A legtöbben úgy használják, hogy egy már megszerzett kis alapszínre kenik rá.
 
Hátrányok
 
Élénk sárga színével vigyázni kell, mert össze tudja fogni a ruhát.

 

Barnító: Nivea Sun Protect & Bronze olaj

Miért szeretjük?
 
Kakukktojásnak számít a listánkon, ez ugyanis nem naptej, hanem napolaj, mi mégis beletettük a felsorolásba, mert az olajokhoz képest – sokak tapasztalata alapján – jól véd a leégés ellen.
 
Nagyon jó választás lehet azoknak is, akiknek a naptejtől pattanásos lesz a bőrük. Gyorsan beszívódik, nem hagy foltot, vagy olajos, ragacsos érzést a bőrön. A barnulást pedig rendkívül hatékonyan segíti.
 
Hátrányok
 
Természetesen egy olaj nem véd a leégéstől annyira, mint egy naptej, ezzel tehát számolni kell.
 

Arcra is: Vichy Ideal Soleil

Miért szeretjük?
 
Ha arcra és testre egyaránt használható naptejet keresel, akkor ez jó eséllyel be fog válni. A használói szerint kiválóan hagyja lélegezni a bőrt, nem okoz pattanásokat, mégis véd. Hidratál, vagyis nem engedi, hogy a napsütés és/vagy a tengerparti szél vagy a sós víz ráncosodást okozzon.
 
Hátrányok
 
Van, aki szerint nem szívódik be rendesen, egyesek számára zavaró réteget hagy az arcon.

 

Érzékeny bőrre (gyerekeknek is): Sun Bum

Miért szeretjük?
 
Úgy tűnik, hogy az itthon még kevésbé ismert Sun Bum márka nagyon üdvös az érzékeny bőrűek körében. Nemcsak felnőtteknek, de gyerekeknek is ajánlható, vízálló, tökéletesen hidratáló naptej, ami elűzi a félelmet, hogy a bőrön kijönnek a napsütés okozta hólyagok, kiütések, pirosodások.
 
Hátrányok
 
Ennek a naptejnek talán az lehet egyelőre a legfőbb hátránya, hogy Magyarországon még nem annyira elterjedt – nem biztos, hogy rögtön megtalálod a legközelebbi drogériában.

Keresés az oldalon