Napfényben lebomló műanyag a jövő?

Balázs
Egy új kutatás szerint bizonyos műanyagokat képes lebontani a napfény.

Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a napfény csak mikroműanyaggá tudja átalakítani a műyanyagokat, ami aztán szépen az örökkévalóságon át szennyezgeti tovább a környezetünket.

Szeméttenger a vízparton.
Forrás: Getty Images

Egy új kutatás szerint azonban nem ennyire tragikus a helyzet, éppen ellenkezőleg, ugyanis a napfény bizonyos műanyagtípusokat vízben oldódó részecskékké tudja lebontani. A kutatás során műanyagszatyrokat vizsgáltak, majd azt állapították meg, hogy a fény hatására történő kémiai reakció akár néhány hét alatt több tízezer vízben oldódó vegyületet képes előállítani. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a gyártók olyan műanyagokat tudnak majd előállítani, amelyek napfényben könnyebben lebomlanak.

Ez azt is jelenti, hogy némi odafigyeléssel mostantól lehetővé válna a műanyagtermelés megreformálása és környezetbarátabbá tétele.

Hiszen ha olyan anyagból állítanák elő a gyártók a mindennapi életünket lényegesen megkönnyítő cikkeiket (pl. szatyor, szívószál, műanyag étkészlet, pohár, stb.), amiket aztán a napfény képes békésen lebontani, az mindenki számára kedvező helyzetet eredményezne.

(Via)