Konyha 2019. július 19.

A legjobb otthoni szendvicssütők

bubba Konyha 2019. július 19.
Szeretnél otthon is melegszendvicset készíteni, de nem tudod milyen sütőt válassz? Segítünk kiválasztani a lehető legjobb szendvicssütőt mindenféle szempont szerint: profiknak és kezdőknek is mutatunk menő darabokat!

Legyen szó egy reggelizőhelyről vagy csak egy sima pékségről, a melegszendvicsekért, toastokért általában többet kell fizetnünk, mint a hideg pékáruért.

Sokan szeretnek meleget enni reggel-délben-este, és a jó hír az, hogy nem kell feltétlenül vendéglátóhelyre menned, hogy egyél egy isteni, finom toastot. 

Egy átlagos szendvicssütő ugyanis már olcsón is elérhető, mégis isteni összesütött paninit vagy toastot lehet vele készíteni.

 

A szendvicssütő gépekkel való ismerkedés közben egy csomó ötletünk támadhat, mert egy csipetnyi fantáziával a megszokott szendvicseket különlegessé tehetjük, ezzel  megörvendeztetve a család kisebb és nagyobb tagjait.

És hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha toastsütő vásárlására adod a fejed?

 

Például fontos, hány személy részére szeretnél sütni? Milyen típusú kenyeret és milyen vastagságút szeretnél készíteni? Pontosan mivel szeretnéd belül megtölteni? Továbbá lényeges szempont lehet még, mennyire könnyű a szendvicssütőt megtisztítani, és hogyan tudjuk tárolni, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja a konyhában. 

Megfelelő felület

Ilyen készülék vásárlásakor nagyon fontos, hogy ellenőrizzük a sütőfelületet – azért ezzel kezdjük, mert alapvető, mégis a legtöbben megfeledkeznek róla. Egy jó szendvicskészítőnek a felülete teflon, ugyanis ez tapadásmentes, egyszerű tisztítani, jobb higiéniát biztosít a felhasználók számára. Csábító a sajtos melegszendvics, az viszont már kevésbé, hogy a sajtot kínszenvedés közben le kell tisztítani a sütőről – éppen ezért érdemes egy kicsit többet fizetni a hosszú távon kényelmesebb és könnyebben használható a tapadásmentes teflonért.

A rakoncátlan fogantyú

Az egyik leggyakoribb probléma ezeknél a gépeknél, hogy a használók eltörik a fogantyút. Ez a műanyag fogantyús eszközöknél szokott előfordulni, ugyanis a hevítés, hűtés, újramelegítés után a műanyag fogó rész gyengévé, sérülékennyé válik és meglehetősen könnyen eltörhet. Az All Great Appliances azt javasolja, hogy inkább költsünk párezer forinttal többet, de egy olyan szendvicskészítőt szerezzünk, ami acél fogantyúval van ellátva, ugyanis ez hosszú távon is tart.

Mennyi az annyi?

Természetesen mindenkinél más és más a büdzsé, amit erre a készülékre kíván szánni, a legfontosabb mégis az, hogy ár-érték arányban a legmegfelelőbbet válasszuk ki személyre szabva. Nagyjából 3000 forinttól kezdődnek az olcsóbb darabok, a legprofibb gépek pedig akár 70 ezer forintot is kóstálhatnak. Összességében azt javasoljuk, hogy alapkészülékek esetében érdemes 10-15 ezer forint környékén keresgélni, vagy ha van egy márka, amiben megbízunk, akkor annak a sütőjét megvenni.

Méret és forma

Mielőtt vásárolunk, el kell döntenünk, milyen formájú kenyeret fogunk sütni. A legelterjedtebb természetesen a négyszög alakú toast kenyér, egyes modellek azonban panini vagy hagyományos kenyérszelet sütésére is alkalmasak. Ezek esetében nincs szétosztva a sütési felületet rekeszekre (ellentétben a toast sütővel), így bármilyen alakú szendvicseket lehet készíteni. Másik kiemelt kategória a méret: hány szeletet szeretnénk sütni egyszerre. Általában kettő vagy négy toast fér el a sütőkben, ami azonban rácsos, azon akár hat szendvicset is csinálhatunk egyszerre – csak egy tipp a nagyobb családoknak.

Fotó: Getty Images

Szükséges alapok

Figyeljünk oda, hogy van-e a nyitópanelnek blokkolója. Ez egy speciális retesz, amely segít zárva tartani a készüléket, így elkerülhetőek a véletlen égési sérülések és egyéb kellemetlen következmények. Egy hátrány viszont van: ha sok finomsággal szeretnénk megpakolni a szendvicset, akkor nem tudjuk lecsukni, vagy éppen túlságosan összenyomja az egymásra pakolt hozzávalókat.

További égető kérdések: van-e rajta jelzőfény, ami felvillan, ha elkészült a szendvics? El van látva időzítővel vagy hőmérséklet-szabályozóval? Alkalmas melegítésre is vagy csak a szendvics megsütésére? A könnyebb tisztítás érdekében kivehető a sütőtálcája? Ezek mind olyan alapvető jellemzők, amik nagyban megkönnyíthetik az életünket.

Extra tulajdonságok

A modernebb szendvicskészítők különféle speciális tulajdonságokkal rendelkeznek – és nyilván a termékek ára is ennek megfelelően változik. Ha nem elégszünk meg az alap funkciókkal, hanem kiegészítő szolgáltatásokat is szeretnénk, mint például a tojás, a gofri, a palacsinta készítése, akár a hússütés és grillezés, akkor jobban ki kell nyitni a pénztárcánkat. De gondoljunk bele, mennyi mindent kezdhetünk egy ilyen multifunkciós sütővel…

1. Azoknak, akik többféle ételt készítenének: Tefal Break Time SW614831

Igazi három-az-egyben funkciós: lehet vele grillezni, gofrit és szendvicseket is készíteni.

Miért szeretjük? 

A három cserélhető sütőlemez tapadásmentes anyaggal borított, így nem kell extra zsiradékot kennünk még a szendvicsek alá sem. Felhasználói visszajelzések szerint a sütőlapokat nagyon egyszerűen lehet tisztítani, pedig ez nem annyira alapértelmezett az ilyen szendvicssütőknél.

Hátrányai

A sütési hőmérséklet nem szabályozható, illetve nem is tartozik az olcsó kategóriába. 

Kiknek ajánljuk?

Akik ki tudják és akarják használni a grillező, gofrisütő vagy szendvicskészítő funkciókat. 

2. Panini-rajongóknak: ECG S 1070 Panini sütő

Miért szeretjük?

Nem is volt olyan régen, amikor még Magyarországon alig lehetett egy-két helyen “olasz kenyeret”, paninit enni. Ezt a bucifajtát megsütik, és olvasztott sajttal a belsejében fogyasztják el – az egyik legeslegfinomabb és egyben a legegyszerűbb étel is. Nos, ezzel a kedvező árú sütővel könnyedén összesüthetsz otthon is egy paninit, de sima toast kenyeret vagy más ételt ugyanúgy készíthetsz vele. Fogantyúja hővédett, a tapadásmentes felületnek hála pedig csak a fantáziánkra van bízva, hogy mit pakolunk a belsejébe.

Hátrányai

Az oldalt nyitott dizájnnak köszönhetően ha túlságosan megpakolod, kicsordulhatnak a finom falatok.

Kiknek ajánljuk?

Ár-érték arány alapján mindenkinek, akár csak egy jó paninit!

3. Diétázóknak: Imetec 7781 Dolcevita GL5 szendvicssütő

Ennek a szendvicssütőnek olyan nagy teflon sütőfelülete van, hogy akár többféle ételt is készíthetünk benne  egyszerre: úgy grillezhetünk húst, hogy még a hamburger zsemlét is meg tudjuk hozzá pirítani. Könnyen tisztán lehet tartani, de sütőpapírral beborítva egyszerűen csak ki kell cserélnünk használat után a papírt, ami a morzsákkal együtt mehet is a szemetesbe. Lapos formája az olasz dizájnt dicséri, úgy elfér a szekrény tetején, hogy észre sem lehet venni, hogy ott van.

Hátrányai

Egy vastagabb szendvics sütésénél ennél a terméknél is az a helyzet, hogy könnyen kifolyhat a sajt. 

Kiknek ajánljuk?

Akik egy finom melegszendvics mellett szívesen sütnének tojást vagy akár grillsajtot, vagy éppen húst is.

4. A régi, hagyományos grill kedvelőinek: Crown CEPG-800 Retro grill szendvicssütő

Miért szeretjük?

Nem kell elmenned a kedvenc büfédbe, hogy mondjuk egy jó magyaros melegszendvicset egyél, mert itt van ez az egyszerű, de nagyszerű szerkezet, modern köntösben. Mindenképpen dicsérnünk kell az árát, főleg, ha azt nézzük, hogy egy ízig-vérig retró melegszendvicssütőről van szó.

Szerintünk ez a sütő a klasszikus melegszendvics elkészítéséhez ideális.

Azért is szeretjük, mert egy hosszabbító segítségével akár kültéren is használható. 

Hátrányai

Macerás lehet a tisztítása, könnyen túlmelegszik, így használat után nem tanácsos hozzáérni egy ideig.

Kiknek ajánljuk?

Akik a régi melegszendvics ízére vágynak, és gyorsan szeretnének elkészülni vele.

5. Profiknak: SAGE SSG600 Elektromos szendvics grill

Miért szeretjük?

Aki igazi profi, akár éttermi minőségű szendvicssütő élményre vágyik, az szerintünk nem fog csalódni ebben a professzionális kontaktgrillben. A grillező lap összenyomó erejét lehet 3 fokozatban szabályozni, így a szendvics nem fog kilapulni, ha nem szeretnénk, a hús viszont jól és hamar át tud sülni a hamburgerhez. Nemcsak a lapítási fokozatot, hanem a hőmérsékletet is állíthatjuk rajta, ez segíti, hogy ne égjen oda egy szendvicsünk sem. Igaz, kicsinek éppen nem mondható, de a dizájn kárpótolja azt, aki helyet szeretne spórolni. Könnyen tisztítható. 

Hátrányai

 Igen borsos az ára, de a tapasztalatok egyértelműen azt igazolják, hogy a sütő hosszú ideig jól bírja a strapát.

Kiknek ajánljuk?

Ezt a gépet csakis igazi szendvicsimádóknak ajánljuk, mert olyan profi szerkezetről van szó, amely megérdemli, hogy minden nap használatban legyen!

Keresés az oldalon