Kütyü 2019. január 02.

Milyen szárítógépet vegyek?

bubba Kütyü 2019. január 02.
Kifejezetten hasznos és praktikus tud lenni egy szárítógép, főleg akkor, ha egy háztartásban nagyon sokszor kell ruhát mosni. Viszont a gyors ruhaszárítás nagy energiaigényű, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen gépet választunk erre a feladatra. Kondenzációs, hőszivattyús vagy kombinált? Összeszedtük, mire kell odafigyelnie annak, aki beruházna egy szárítógépbe, és mutatunk néhány remek gépet is.

Milyen típusok vannak?

Szárítógépből működési elv szerint alapvetően kétféle típus van a piacon. A kondenzációs szárítógépek az elterjedtebbek és az olcsóbbak, ennél modernebb technológiát képviselnek a hőszivattyús szárítógépek.

Ezeket azonban drágábban is tudjuk megvásárolni, de cserébe kevesebbet fogyasztanak, és – mivel alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak – jobban kímélik a ruhákat is. Még egy fontos szárítógép-típus van, amit ki kell emelnünk: ez a kombinált mosó-szárítógép.

Beko kondenzációs szárítógép

Ára: 79 ezer forinttól, 8 kg kapacitás.

Hirdetés

 

A kombinált mosó-szárítógép azok számára ajánlott, akik helyszűkében vannak, és nem tudnának otthonukban két jókora háztartási gépet elhelyezni, vagy ritkán (például csak télen) használnák a szárítófunkciót – tudtuk meg az Extreme Digital szakértőitől.

A kombinált gépek kondenzációs gépek, de oda kell rá figyelni, hogy két kondenzációs mosó-szárítógép áram-, és vízfogyasztása is nagyon eltérő lehet, ezeket is érdemes összehasonlítani a kiválasztás előtt.

Candy szárítógép

Ára: 119.290 forinttól. Hőszivattyús szárítógép. Szárítási kapacitás: 7 kg.

Hirdetés

Energiafogyasztás és kapacitás

Az EU-s előírások értelmében kötelező energiacímkén feltüntetni a háztartási gépek energiafogyasztását, így könnyen tájékozódhatunk erről.

Érdemes A-energiaosztályú gépet venni, hiszen a szárítógépek alapvetően sok energiát fogyasztanak, illetve azt is keressük meg a címkén, hogy mekkora zajjal jár a szárító működése.

Mosó-szárítógépek esetén a vízfogyasztás is fontos szempont lehet.

Whirlpool WWDE 7512 mosó-szárítógép

Ára: 129.990 forint. 7 kg mosási és 5 kg szárítási kapacitás. Energiaosztály: B.

Hirdetés

 

A kombinált mosó-szárítógépek esetében arra is kell ügyelni, hogy ezeknél a mosási és a szárítási kapacitás nem azonos, például lehet, hogy egy gép képes 9 kg ruhát kimosni, de csak fele annyi ruha szárítására alkalmas.

Két fő számára elegendő lehet egy kisebb mosási és szárítási kapacitású modell – mivel ez kevesebb áramot is fogyaszt-, de egy nagy családnak optimális egy nagyobb kapacitású modellt választania, ha szinte mindig a maximális mennyiségű szennyes ruhával pakolják meg a gépet.

AEG L9WBC61B mosó-szárítógép

Ára: 349.900 forinttól. 1600 ford./perc centrifuga fordulatszám, 10 kg/6 kg mosási/szárítási kapacitás, 77 liter vízfogyasztás.

Hirdetés

 

Azt azonban mindenképpen vegyük figyelembe, ha ilyen gépben gondolkodunk, hogy a fogyasztása valószínűleg több lesz, mint egy különálló mosó- és szárítógépé együttvéve, tehát egy-egy mosással több energiát fogyaszt majd a háztartásunk.

A nem kombinált modellek kapacitását pedig a már meglévő mosógépünkkel érdemes összehasonlítani, hiszen ha jóval kisebb szárítógépet veszünk, akkor előfordulhat, hogy nem minden vizes ruhát tudunk majd bepakolni a szárítógépbe.

Népszerűek a szárítógépek

A magyar piacra jellemző érdekesség, hogy a különálló szárítógépek és a mosó-szárítógépek számítanak az egyik nagy Black Friday-es slágerterméknek, de ma már az év többi időszakában is sokkal jobban fogynak, mint néhány évvel ezelőtt, 

Electrolux kondenzációs mosó-szárítógép

undefined

Hirdetés

Keresés az oldalon