Milyen szárítógépet vegyek?

Startlap Bubba
Kifejezetten hasznos és praktikus tud lenni egy szárítógép, főleg akkor, ha egy háztartásban nagyon sokszor kell ruhát mosni. Viszont a gyors ruhaszárítás nagy energiaigényű, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen gépet választunk erre a feladatra. Kondenzációs, hőszivattyús vagy kombinált? Összeszedtük, mire kell odafigyelnie annak, aki beruházna egy szárítógépbe, és mutatunk néhány remek gépet is.

Milyen típusok vannak?

Szárítógépből működési elv szerint alapvetően kétféle típus van a piacon. A kondenzációs szárítógépek az elterjedtebbek és az olcsóbbak, ennél modernebb technológiát képviselnek a hőszivattyús szárítógépek.

Ezeket azonban drágábban is tudjuk megvásárolni, de cserébe kevesebbet fogyasztanak, és – mivel alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak – jobban kímélik a ruhákat is. Még egy fontos szárítógép-típus van, amit ki kell emelnünk: ez a kombinált mosó-szárítógép.

Beko kondenzációs szárítógép

Ára: 79 ezer forinttól, 8 kg kapacitás.

Hirdetés

 

A kombinált mosó-szárítógép azok számára ajánlott, akik helyszűkében vannak, és nem tudnának otthonukban két jókora háztartási gépet elhelyezni, vagy ritkán (például csak télen) használnák a szárítófunkciót – tudtuk meg az Extreme Digital szakértőitől.

A kombinált gépek kondenzációs gépek, de oda kell rá figyelni, hogy két kondenzációs mosó-szárítógép áram-, és vízfogyasztása is nagyon eltérő lehet, ezeket is érdemes összehasonlítani a kiválasztás előtt.

Candy szárítógép

Ára: 119.290 forinttól. Hőszivattyús szárítógép. Szárítási kapacitás: 7 kg.

Hirdetés

Energiafogyasztás és kapacitás

Az EU-s előírások értelmében kötelező energiacímkén feltüntetni a háztartási gépek energiafogyasztását, így könnyen tájékozódhatunk erről.

Érdemes A-energiaosztályú gépet venni, hiszen a szárítógépek alapvetően sok energiát fogyasztanak, illetve azt is keressük meg a címkén, hogy mekkora zajjal jár a szárító működése.

Mosó-szárítógépek esetén a vízfogyasztás is fontos szempont lehet.

Whirlpool WWDE 7512 mosó-szárítógép

Ára: 129.990 forint. 7 kg mosási és 5 kg szárítási kapacitás. Energiaosztály: B.

Hirdetés

 

A kombinált mosó-szárítógépek esetében arra is kell ügyelni, hogy ezeknél a mosási és a szárítási kapacitás nem azonos, például lehet, hogy egy gép képes 9 kg ruhát kimosni, de csak fele annyi ruha szárítására alkalmas.

Két fő számára elegendő lehet egy kisebb mosási és szárítási kapacitású modell – mivel ez kevesebb áramot is fogyaszt-, de egy nagy családnak optimális egy nagyobb kapacitású modellt választania, ha szinte mindig a maximális mennyiségű szennyes ruhával pakolják meg a gépet.

AEG L9WBC61B mosó-szárítógép

Ára: 349.900 forinttól. 1600 ford./perc centrifuga fordulatszám, 10 kg/6 kg mosási/szárítási kapacitás, 77 liter vízfogyasztás.

Hirdetés

 

Azt azonban mindenképpen vegyük figyelembe, ha ilyen gépben gondolkodunk, hogy a fogyasztása valószínűleg több lesz, mint egy különálló mosó- és szárítógépé együttvéve, tehát egy-egy mosással több energiát fogyaszt majd a háztartásunk.

A nem kombinált modellek kapacitását pedig a már meglévő mosógépünkkel érdemes összehasonlítani, hiszen ha jóval kisebb szárítógépet veszünk, akkor előfordulhat, hogy nem minden vizes ruhát tudunk majd bepakolni a szárítógépbe.

Népszerűek a szárítógépek

A magyar piacra jellemző érdekesség, hogy a különálló szárítógépek és a mosó-szárítógépek számítanak az egyik nagy Black Friday-es slágerterméknek, de ma már az év többi időszakában is sokkal jobban fogynak, mint néhány évvel ezelőtt, 

Electrolux kondenzációs mosó-szárítógép

undefined

Hirdetés