Egészség 2019. szeptember 03.

Milyen súlyzót vegyek otthonra?

Marci Egészség 2019. szeptember 03.
Az otthoni edzés azért jelenthet előnyt, mert nem kell érte fizetni, korlátozás és házirend nélkül akkor és azt csinálhatunk, amit csak akarunk.

Persze ehhez is szükség lesz pár kiegészítő eszközre, és ha nem akarunk nagydarab gépeket beszerezni, érdemes a kisebb, de hatásosabb cuccokra fókuszálni. „Az otthoni edzéshez mindenképp olyan súlyzókat kell vásárolni, amelyek módosíthatók, vagyis mozgathatók, tehát a súlytárcsákat fel és le lehet pakolgatni” – mondja Fábián Móni személyi edző, aki azt is hozzáteszi, hogy fontos volna a saját biztonságunk érdekében a súlyzórudakhoz rögzítőgyűrűt is vásárolni. Érdemes kipróbálni továbbá a kettlebell-t is, mellyel a törzset lehet leginkább erősíteni. Az állóképesség, az erő, valamint a koordináció fejlesztésére pedig nagyon jó választás a TRX, már ha van olyan területe a lakásnak, ahová fel lehet szerelni.

Fábián szerint azonban ezeknek akkor lesz egyedül értelmük, ha reális és teljesíthető célokat tűzünk ki magunk elé. Ám annak érdekében, hogy ebből legyen is valami, érdemes ezen célok mellé időpontokat rendelni, hogy mikorra akarjuk elérni azokat. Ez egyrészt motivációs szempontból sem rossz eljárás, másrészt tervezhetővé teszi az edzésprogramot.

Ebből következik az is, hogy nem szabad fejest ugrani az edzésbe, tehát ne olyan súlyokkal kezdjünk szériázni, amiket épphogy csak elbírunk, ugyanis a dolog lényege a folyamatos, hosszas terhelés, amit nem leszünk képesek megvalósítani, ha az ötödik emelésnél kidőlünk a megerőltetéstől.

Mindenképp olyan súlyokat válasszunk ezért, amelyekkel tudni fogunk akár 15-20 ismétlést is végig tolni, háromszori ismétléssel. Ha az utolsó pár emeléskor már a kínok kínját kell kiállnunk, az annyira nem gond, sőt, ez vezet végül a teljesítményünk javulásához. A súlymennyiséget tanácsos fixen tartani az első kb. három hónapban, utána lehet elkezdeni a választott ismétlésszám meghagyásával a súlyok óvatos növelését – hívja fel a figyelmet az edző. 

Lássuk hát, mik kellenek egy otthoni edzéshez!

Kézisúlyzók

MOVIT Egykezes súlyzó szett

2 x tengely szorító gyűrűvel; 16 x súlytárcsa; csomag súlya: 41 kg; 4 x 2 kg, Ø 21,0 cm, szélessége 3,7 cm; 4 x 2,5 kg: Ø 22,0 cm, szélessége 3,8 cm; 4 x 5,0 kg: Ø 26,0 cm, szélessége 4,8 cm; Ára: 16 090 Ft

Hirdetés

 

Mit csináljunk velük?

Talán a legsokoldalúbb eszköz a kis otthoni kondiparkunkban, szinte valamennyi nagy izomcsoportunkat megdolgoztathatjuk vele. Erősíthetünk lábra (guggolás, kitörés, merev lábú felhúzás stb.), hátra (döntött törzzsel való evezés), mellizomra (fekve nyomás), vállra (nyomás vállról, előre emelés), bicepszre (karhajlítás állva, illetve ülve), valamint tricepszre (lórúgás) is.

Mire figyeljünk?

Kerüljük az öntött súlyzókat, olyat válasszunk, ahol változtatható a súlymennyiség, hiszen ez fontos lehet a későbbi fejlődésben.

Kettlebell

Spartan Harangsúly 4kg

Súly: 4 kg; Felület: műanyag; Fogantyú felülete: műanyag; Töltet: cement; Ára: Kb. 2000 Ft.

Hirdetés

 

Mit csináljunk vele?   

Ahogyan fentebb is írtuk, a kettlebell elsősorban a törzs erősítésére szolgál, így mell, has és a hát izmait dolgoztatja meg leginkább. Ez az eszköz akkor a legjobb, ha úgy szeretnénk erősebbé, illetve karcsúbbá válni, hogy közben nem akarunk kétajtós szekrény benga behemótokká átalakulni.

Mire figyeljünk?

A gyakorlatok előtt nagyon fontos a bemelegítés, ugyanis akár sérülést is kockáztathatunk, ha megfeledkezünk róla, illetve törekedni kell a helyes testtartásra is. Bár való igaz, hogy ezek a jótanácsok nem csak a kettlebellre, hanem minden egyéb eszköz használatára is vonatkoznak.

Ugrókötél

HMS Crossfit ugrókötél

Kötél hossza: 300 cm; Alumínium fogantyú; Állítható hossz; Fémhuzalos kötél, Ára: 3 900 Ft.

Hirdetés

 

Mire jó?

A legtöbbeknek kisiskolás kori emlékeik vannak az ugrókötelezésről, ám egyáltalán nem tűnik rossz ötletnek egy kicsit visszatérni hozzá és ezt most nem a dologban rejtező nosztalgiafaktor mondatja velünk. Az ugrókötelezés hihetetlenül egészséges, olcsó, az egész testet mozgatja, tökéletes kardióedzéshez és kalóriaégetéshez is.

Mire figyeljünk?

Arra, hogy önmagában látványos változásokat nem képes hozni, inkább kiegészítőedzésként, vagy bemelegítőeszközként tekintsünk rá.

TRX

TRX Powerband

Rendkívül ellenálló, és hordozható, a TRX Powerbands biztonságosan növeli bármely gyakorlat intenzitását, anélkül, hogy extra súlyokra lenne szükségünk. Ára: 4 900 Ft-tól.

Hirdetés

 

A TRX szintén kiváló az egész testes mozgáshoz, bár leginkább arra a legmegfelelőbb, ha már rendelkezünk egyfajta fizikai fittséggel és ezt az állapotot szeretnénk valahogy megtartani. Kitűnő kísérője lehet például a súlyzóval végzett edzéseknek és nagyban fejlesztheti a koordinációs készségünket is.

Tactic Sport TRX X-mount kötél tartó fali horgony

Fém fali rögzíto szerelvény 350 kg terhelhetosséggel, oldalfali és plafonra történo rögzítéshez ajánlott. Ára: 13 000 Ft.

Hirdetés

 

Mire figyeljünk?

Elsősorban arra, hogy a TRX-nek tér kell és egy erős plafon, ahova a rögzítőjét felfúrhatjuk, elvégre a teljes súlyunkkal fogunk rajta csimpaszkodni.

Keresés az oldalon