Milyen porszívót válasszunk? - Mutatjuk, melyek a legjobbak

bubba 2019. január 28. Kütyü

A porszívók minden háztartás alapkellékei, és látszólag egyszerű készülékek. A rengeteg elérhető termék között azonban nehéz eligazodni, főleg, hogy akár tízszeres árkülönbség is lehet az egyes modellek között. Szakértők segítségével összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új porszívó vásárlása előtt, és azt is elmondták, hogy a magyar vásárlók milyen készülékeket vesznek leginkább.

Porzsákos vagy porzsák nélküli?

Nagyjából ugyanannyi vásárló részesíti előnyben a porzsákos és a porzsák nélküli porszívókat – tudtuk meg az Extreme Digitaltól.

A porzsák nélküli porszívó legfontosabb előnye egyértelmű: nem szükséges hétről hétre új porzsákot tenni bele, így a porszívóba passzoló konkrét porzsáktípus beszerzésével sem kell bajlódni. Igaz, a szűrőket ezekben a porszívókban is cserélni vagy tisztítani kell időnként.

A porzsákos típust kedvelők viszont pont abban látják a könnyebbséget, hogy hogy nem kell bajlódni a portartály tisztításával, hanem a tartalmával együtt ki lehet dobni a porzsákot a szemétbe.

Ma már léteznek olyan porszívók is, amelyeknél egy vízzel teli tartályba kerül a felszívott por.

Ezeket azok részesítik előnyben, akik számára fontos, hogy a porszívózás során a motorból minél kevesebb porrészecske jusson vissza a lakásba. Ez például akkor lehet kiemelt szempont, ha valaki allergiás a családban – magyarázzák a szakértők.

Hátránya, hogy a nedves tartályt a használat után azonnal ki is kell üríteni, míg a száraz modelleknél ez nem szükséges.

Műszaki jellemzők

Mielőtt porszívót vásárolnánk, mindenképpen érdemes áttanulmányozni a készülékek műszaki jellemzőit.

A hatályos EU-s előírások értelmében a magyar kereskedők ma már kizárólag nagy energiahatékonyságú porszívókat árusíthatnak. Ennek köszönhetően a hagyományos porszívókból szinte kizárólag 900 wattnál kisebb teljesítményűt lehet kapni, de ezek a termékek ugyanolyan jó szívóerőt biztosítanak, mint a régebbi, nagyobb energiafogyasztású porszívók.

Megjelentek az A+ energiabesorolású porzsákos porszívók is, melyek akár már 450-550W teljesítmény mellett tudják biztosítani ugyanazt a hatékonyságot, amelyet megszoktunk a régebbi, „energiafaló” porszívóinktól.

Az energiafogyasztás és energiahatékonyság mellett a szívóerő, a porkibocsátás, a szőnyeg- és keménypadló tisztítási hatékonyság, illetve – főleg kisgyermekes családoknál – a porszívók zajszintje is döntési szempont lehet.

Speciális porszívók

Az Extreme Digitalnál elmondták, hogy ma már szinte minden márka képviselteti magát „PET” porszívókkal, melyekkel kifejezetten az állatbarátok igényeit igyekeznek kielégíteni, hiszen gyorsabban és hatékonyabban lehet velük felszedni az állatszőrt.

Szintén hasznosak lehetnek a nedves tisztításra is alkalmasak készülékek.

A gőzporszívóval például nemcsak a morzsát szippanthatjuk össze a padlóról, hanem gyakorlatilag fel is moshatunk egy lépésben, ráadásul sokkal hamarabb felszárad a padló, mintha felmosórongyot használnánk. A magas hőmérséklet miatt a tisztítás vegyszer nélkül is hatékony.

A száraz-nedves porszívók közül vannak kárpittisztításra alkalmas típusok, illetve olyan készülékek is, amelyek hagyományos porszívóként használhatók, de nem árt meg nekik az sem, ha nedves dolgokat szívnak fel velük. Ezekkel a típusokkal például az asztalról a földre esett borospoharat gond nélkül fel lehet takarítani. Ezeket a porszívókat előszeretettel választják a sokgyermekes vásárlók – mondták a szakértők.

Az utóbbi években kezdtek teret hódítani a nyeles vagy álló porszívók, mert könnyen tárolhatók akár a konyha sarkában, vagy az ajtó mögött is, és ha szükség van rájuk, azonnal bevethetők, még a konnektorba sem kell bedugni őket. Ma már ezek a típusok is egészen komoly szívóerőt biztosítanak, és az új Li-ion akkumulátorokkal jelentősen megnőtt a porszívók működési ideje, így nem csak néhány morzsa összeporszívózására jók, hanem akár az egész lakást kitakaríthatjuk velük.

A fenti feltételek alapján körbenéztünk a piacon, és hoztunk néhány tippet is: 

Keresés az oldalon