Ezek a legjobb autós porszívók 2023-ban

Bizony az autónkban is pillanatok alatt nagy piszok lehet, ha például a cipőnkkel behordjuk a sarat, a koszt az utcáról, vagy szeretünk utazás közben falatozni, így morzsázni is. Szerencsére már nem kell feltétlenül a benzinkútra mennünk ahhoz, hogy tisztává varázsoljuk autónk belső terét, köszönhetően a jobbnál jobb autós porszívóknak.

Mint minden autós felszerelésből, így az autós porszívókból is hatalmas választék van a piacon, amik megannyi tulajdonsággal és különböző funkciókkal rendelkeznek. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót, amik segíthetnek dönteni a vásárlásnál.

Fontos kérdések az elején

Közel sem mindegy, hogy milyen körülmények között szeretnénk használni a porszívónkat. Átlagos használathoz elegendő lehet egy egyszerűbb és olcsóbb eszköz is, amivel nem csak az allergiát okozó port tüntethetjük el, hanem a szabad szemmel alig észrevehető kártevőket is. Ha viszont ennél gyakrabban, a mindennapi munka vagy kisebb gyerekek mellett használnánk, akkor oda kevés lesz az alacsony teljesítmény.

Szerencsére számtalan készülék van, ami mind kialakításában, mind teljesítményében képes kielégíteni az autósok igényeit. Ráadásul a termékek között nincs jelentős árkülönbség, ezért nem érdemes spórolni, ha már egyszer rászánjuk magunkat egy autóporszívó megvásárlására.

Szivargyújtóról vagy akkumulátorról

Ha rendszeresen kell takarítani az autót, akkor célszerű olyan eszközt választani, ami képes szivargyújtóról működni. Persze a zsinórok miatt ezt valamivel kényelmetlenebb használni, mint az akkumulátoros változatot, viszont nem kell állandóan figyelni a készülék töltöttségére. Másik nagy előnye a vezetékes verzióknak, hogy az akkus porszívók többsége nem tudja mutatni az akkumulátorok töltöttségi szintjét.

Gondoljunk csak bele: egy esős nap után, amikor minden tiszta sár, vagy egy hosszabb utazásról hazatérve, amikor mindenhol morzsa van, bizony bosszúságot okozhat, ha a porszívó feltöltésével kell bajlódni, vagy használat közben megadja magát.

Ha viszont egy hónapban csak 1-2 alkalommal használnánk, akkor sokkal kényelmesebb lehet az akkumulátoros megoldás. Ráadásul a mostani technológiáknak köszönhetően az akkus porszívók egyáltalán nem teljesítenek rosszabbul, sőt, sok esetben kifejezetten jobb teljesítményt nyújtanak. Legfeljebb az üzemidő rövidsége befolyásolhat minket.

Tartályok mérete

Aki tudja, milyen célra vásárolná meg a porszívót és egy-egy takarítás alkalmával mennyi piszok gyűlne össze, annak érdemes a tartály méretét is figyelembe vennie. Válogatásunkban szerepel olyan elegáns és vezeték nélküli, de nem a kemény terepre szánt porszívó, ami mindössze 70 ml méretű tartállyal rendelkezik, tehát valóban csak a kisebb piszok, por vagy morzsák felszívására alkalmas.

Ezzel szemben a nagyobb társaikkal akár fél liternyi piszkot is felszívhatunk, ami bőven elegendő egy vagy akár több nagytakarításhoz és nem kell állandóan a tartály ürítésével foglalkozni. Ez különösen fontos szempont lehet azoknak, akik akár heti szinten is használnák a készüléket az autó tisztán tartásához.

Teljesítmény

Egy porszívó esetében egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy mekkora teljesítménnyel képes felszívni a szennyeződéseket. Ezeket jellemzően wattban találjuk meg a termékek tulajdonságai között. Alacsony teljesítményű gépeket nem érdemes vásárolni rendszeres autóhasználat és takarítás mellé, mert azok legfeljebb a kisebb porokat tudnák csak felszedni.

Bár az akkus eszközöknek megvan az a hátrányuk, hogy csak rövid üzemidővel működnek, de mivel nem a 12V-os szivargyújtóból veszik fel az energiát, sokkal nagyobb, akár 700W teljesítményre is képesek.

Ha biztosan nem akarunk csalódni a készülékben, akkor érdemes 50W feletti készüléket nézni. Ezek már bőven elegendők lehetnek arra, hogy a járművünk belső terét tisztán tartsuk. Ráadásul az árak között sincs olyan jelentős eltérés, mint mondjuk az okostelefonok között, ezért tényleg nem érdemes ezen spórolni.

A megbízható

Bosch EasyVac

Akkumulátoros: igen; Tartály: 0,38 l; súlya: 1 kg; Teljesítmény: 700 W; Ára: 25 500 Ft-tól

Hirdetés

Miért szeretjük?

Mert egy igazán erőteljes porszívó, ami akár a legdurvább piszkokat is eltávolítja. Akkumulátorának teljesítménye nem csak nagy, de a 3 LED-es töltöttségi-szint jelzővel azt is tudjuk, meddig használhatjuk az eszközt.

Mi a hátránya?

Leginkább az ára. Viszont bőven megéri ebbe fektetni, ha a porszívót rendszeresen használnánk az autó tisztítására.

Kiknek ajánljuk?

Kisgyerekes családoknak és azoknak, akik munkájukhoz szinte minden nap használják az autójukat, mert a morzsáktól a legdurvább sármaradványokig mindent képes kiszívni ez a mindössze egy kilós kis eszköz.

Az elegáns

Baseus A3

Akkumulátoros: igen; Tartály: 70 ml; súlya: 0,93 kg; Teljesítmény: 135W; Ára: 32 600 Ft-tól

Hirdetés

Miért szeretjük?

Szuper jó akkumulátorának köszönhetően akár 45 percet is kibír ez a kis méretű és rendkívül csendes eszköz. Ráadásul bárhol könnyen lehet helyet találni a tárolására, mert az egész porszívó mérete nem nagyobb, mint egy termoszé.

Mi a hátránya?

Nem jár hozzá semmilyen kiegészítő, így saras lerakódás esetén a kefe nélküli fejjel valamivel nehezebb lehet kiporszívózni a lerakódott szennyeződést. Ha pedig turbómódra kapcsolunk, akkor mindössze 17 percig bírja az akkumulátora egy töltéssel – igaz, ha ennyi időt vesz igénybe a takarítás, akkor ott nagyobb a baj.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki hétköznapi módon bevásárláshoz, munkába járáshoz és utazáshoz használja autóját.

Kicsi a bors, de erős

Black & Decker

Akkumulátoros: nem, 5 méter vezetékkel; Tartály: 0,56 ll; súlya: 1.49 kg; Teljesítmény: 12,5W; Ára: 19 000 Ft-tól

Hirdetés

Miért szeretjük?

Mert kis mérete ellenére olyan erővel bír, mint egy nagyobb porszívó. Szinte minden apró piszkot felszív, amit a rugalmas csővel és tartozékokkal könnyen el is érünk az autó utasterében.

Ráadásul 5 méter hosszú kábel jár hozzá, amivel nem csak a saját, de a mellettünk parkoló autókat is ki lehetne takarítani. Plusz pont, hogy tárolótáskát is adnak a készülékhez, hogy a tartozékaival együtt egy helyen és rendezetten tárolhassuk.

Mi a hátránya?

Valamennyit ront a termék minőségén, hogy társaival ellentétben szinte mindenhol műanyag borítást kapott. Az már nézőpont kérdése, hogy kinek az akkus, kinek a szivartöltős verzió jön be. Akinek ez előbbi, annak lehet érdemes több pénzt rászánni a leendő készülékre és másikat vásárolni.

Bár kialakításának köszönhetően sokkal nagyobb teljesítményre is képes lenne, ennek ellenére a felszívóképessége az egyik legalacsonyabb, mindössze 12,5W.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, akit nem zavar, hogy takarítás közben a zsinórral kell bajlódni, vagy rendszerint elfelejtené feltölteni az akkumulátoros készülékét, mégis egy megbízható porszívót szeretne.

A gazdaságos

M.N.C

Akkumulátoros: nem, 2,5 méter vezetékkel; Tartály: 0,35 l; súlya: 405 g; Teljesítmény: 60 W; Ára: 4 000 Ft-tól

Hirdetés

Miért szeretjük?

Az egyik legolcsóbb autós porszívó a piacon, ami ára ellenére halk és jól teljesíti az egyszerű feladatokat. Persze nagyobb társaival ellentétben ezt nem javasolnánk napi szintű használathoz, de egy-egy takarításra tökéletes választás. Ráadásul az apró gép súlya éppen csak meghaladja a 400 grammot.

Mi a hátránya?

Apró morzsák vagy por felszívására tökéletes választás, azonban egy saras autó kiporszívózásához ez kevés lesz, így érdemes végiggondolni vásárlás előtt, hogy mire is szeretnénk használni az új porszívónkat.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban annak, aki napi szinten használja az autót munkába járáshoz vagy utazásokhoz. Az apró morzsák és piszkok feltakarításához ugyanis ez bőven elegendő, ráadásul mérete miatt kis helyen is elfér. Azoknak is ajánljuk, akiknek kis autójuk van, hiszen nem csak a tárolás miatt lehet jó választás, hanem a vékony szívófej miatt is, ami a legkisebb helyekig is elér.

A kompromisszumos megoldás

Beper 70W

Akkumulátoros: nem, 3 méter vezetékkel; Tartály: 0,5 l; súlya: 0,54 kg; Teljesítmény: 70W; Ára: 5770 Ft-tól

Hirdetés

Miért szeretjük?

Kedvező az ára és a korábban bemutatott porszívóknak az arany középútja. Nem kicsi, de nem is annyira nagy a tartálya. Nem a legerősebb, de nem is gyenge a teljesítménye. Nem akkumulátoros, de elegendő, 3 méternyi kábelt adnak hozzá. Súlya is kicsit több, mint fél kiló, így nehéznek egyáltalán nem mondható.

Mi a hátránya?

A műanyag ház minősége lehetne jobb, de ennyi még beleférhet a kompromisszumba.

Kiknek ajánljuk?

Annak, aki általános használat mellett szeretné autóját tisztán tartani,  nem szeretne sok pénzt költeni egy autós porszívóra, de nem elégedne meg a legolcsóbb és legkisebb teljesítményű készülékkel.