Kütyü 2018. november 13.

Miért és hogyan válasszunk külső tárhelyet?

bubba Kütyü 2018. november 13.
Külső tárhelyet nem csak azért érdemes venni, mert egyszer minden merevlemez megtelik (pedig így lesz, az biztos!). Napjainkban az ember a számítógépet már nem csak munkaeszköznek használja.

A legtöbb háztartásban van asztali gép vagy laptop, és részben „ezen van az életünk”, amennyiben ezen írunk magánleveleket, ide mentjük a mobiltelefonnal vagy digitális képpel készült fotókat, itt vágjuk a családi videókat, ide töltjük a netről a kedvenc filmjeinket és zenéinket, itt rajzolunk vagy szerzünk zenét, ha ehhez van affinitásunk, és még sorolhatnánk.

Az ördög nem alszik, így érdemes még idejekorán gondolni arra, hogy ha valamilyen oknál fogva megreccsen a gépünk (bekapunk egy vírust, rosszul viseli a legújabb rendszerfrissítést, vagy egyéb nem várt kellemetlenség miatt nem fogunk hozzájutni a rajta tárolt kincsekhez sem.

A legrosszabb esetben soha többet. Ezért szerezzünk be külső tárhelyet, és tároljuk ezen azokat a dolgokat, amelyek igazán fontosak. Már csak azért is, mert amikor erre átpakolunk, kénytelenek leszünk rendszerezni őket.

A piacon számtalan típusú külső tárhely elérhető, már csak azért is, mert erre a területre is jellemző a folyamatos innováció, ami 2-3 évente új terméktípust terem. Ezért itt eltekintünk a típusok és márkák közötti választástól, termékvéleményezéstől, csak a szempontokat soroljuk fel, amelyeket érdemes mérlegelni.

Mivel a HDD olyan mint egy könyvtár (vagy széf, vagy temperált bortartó), ahol pótolhatatlan dolgokat szeretnénk tárolni, nem érdemes az ára alapján dönteni – persze azokon a határokon belül, amit megengedhetünk magunknak.

Fotó: Thinkstock

A méret a lényeg

Elsőként érdemes megfontolni a méretet, amely rögtön három paramétert is magába foglal. Mérete lehet a belső merevlemeznek (col), a benne foglalt tárhelynek (ez a kettő összefügg), és a külső tárhely fizikai megjelenésének is.

A méretparaméterek egymással összefüggésben dönthetőek el jól: minden col mérethez tartoznak elérhető tárhelyméretek, és a merevlemez mérete meghatározza a borítás nagyságát is, amely magába foglalja.

Gyorsaság, borítás

Külső tárhely esetében fontos lehet a gyorsaság. Ez is két szempontból épül fel: az adatátviteli sebességből és az írási/olvasási sebességből. Mindkettőben meghatározó a csatlakozó, amelyen keresztül elérhetjük a külső tárhelyen tárolt adatokat (USB 2.0, USB 3.0, eSATA) és a lemez fordulatszáma (rpm).

Érdemes megnézni a HDD külső borítását, talpának gumírozottságát (mindkettő a keltett zajszint szempontjából fontos, illetve előbbi a sérülékenység miatt sem mindegy). 3,5 colos merevlemezzel rendelkező külső tárhelynél érdemes megnézni, hogy legyen saját tápegysége, ventilátora, és megfelelően legyen hangszigetelve.

A felsoroltak nem érvényesek az SSD tárhelyekre, amelyek nem merevlemezzel működnek, ezekről külön írunk majd!

Keresés az oldalon