Kütyü 2020. november 20.

Miért a Black Friday a legjobb alkalom a laptopvásárlásra?

Balázs Kütyü 2020. november 20.
Ha nyitott szemmel járunk-kelünk a neten, egész biztosan belefuthatunk mostanában elég jó laptop-ajánlatokba. Hogy miért? Mindjárt elmondjuk.

Normális esetben, amikor laptop vásárlási szándékkal járjuk a világot, akkor azt látjuk, hogy az anyagi része a dolognak nagyjából úgy áll össze, hogy vannak a 150 000 Ft alatti cuccok, aztán a 2-300 000 forintba fájó gépek, majd jön a félmillió és afölötti rongyrázó mennyország.

A Black Friday és a kevésbé ismert Cyber Monday ajánlatokban az a legjobb, hogy összefuthatunk olyan termékekkel, amik normális esetben megvető gúnykacajokat hallatnának a pénztárcánk láttán, de ezúttal már épp beleesnek a mezei földi halandó által is megfizethetőnek nevezett tartomány felsőbb regisztereibe.

Külön jóság, hogy mivel rengeteg ember vadászik mindenféle kedvezményes fogásokra, ezért olyan gépeket is ki tudunk fogni, amiket korábban nem vittek annyira és ezért egy csábítóbb (néha nagyon csábító) új árcédulával próbálják kelendőbbé varázsolni.

Vegyél Intelt

Jó jelöltek lehetnek azok a gépek, amikbe az Intel 8. generációs processzorait szerelték, mivel a Tiger Lake néven futó 11. generációs cucc most eléggé hasít, így a relatív régi gépek csak a raktárban porosodnak. Forgalmazóik meg nyilván szívesen megválnának majd tőlük akár egy barátságosabb összeg fejében is, mint amivel eddig hirdették.

A nyolcadik generációs Whiskey Lake gépek vélhetőleg sokkal jobbak annál, mint amit a kivénhedt masinánk tud, ellenben a menőbb (Tiger, Ice, meg Comet Lake) Intel CPU-k olyan nagyon sokat nem adnak hozzá a nagy képhez, amit a Whiskey Lake ne tudna. Szóval ha nem vagyunk vadállat gamerek, akik csak a legfrissebb játékokkal hajlandók játszani max beállításokon, vagy nem dolgozunk valami kreatív munkakörben, ahol elengedhetetlen az erőmű jellegű vas, akkor a Whiskey Lake-kel jó haverságot lehet kötni, pláne ha az ára is csusszan valamicskét lefelé.

Vagy Chromebookot

Ha nem szimpatikus az Intel vonal, akkor itt az ideje elmélázni egy, vagy akár több Chromebook beszerzésén. Ugye a Chromebook-kal az a legnagyobb baj, hogy annak ellenére sem nagyon harap rájuk a nép, hogy az utóbbi időben igen nagyot javult a minőségük és az első körben idegennek ható Chrome operációs rendszeren is sokat csiszoltak.

A Chromebook-ok mára komoly, csúcskategóriás hardvereket tartalmaznak és önmagukban is nagy teljesítményű gépekké váltak, így érdemes lenne újra rápillantani azoknak, akik anno egy érdekes kísérletnek tartották ezt az egész Chromebook dolgot.

Abból, hogy az utóbbi évek során egyre megbízhatóbb rendszerré vált az Android, következik az is, hogy egyre több asztali szintű alkalmazást találunk a Google Play-ben, amiket könnyűszerrel tudunk telepíteni egy Chromebook-ra.

Persze a Chrome OS-szel szemben elég jogos kritika, hogy gyengécske és nem tud masszív alkalmazásokból egyszerre sokat kezelni, de a jó hír, hogy ezt manapság már nem kell megtennie, hiszen egyre több nagy szolgáltató és szoftver vándorol át a felhőbe, így lassanként már nem a bika gép és a dinnyehordozósra gyúrt oprendszer lesz a lényeg, hanem a pöpec, villámgyors netkapcsolat. És éppenséggel ez az a világ, ahova a Google-nél kitalálták a Chromebook-ot. 

A gamereknek is lehet mázlijuk

A másik ok, amiért érdemes mostanában laptopokra vadászni, hogy az Nvidia RTX sorozatából most jelent meg a 3070, 3080 és 3090, így nem sokára a legpengébb laptopokba ezeket a videókártyákat fogják beépíteni, így a régebbi GTX modellekkel rendelkező gépek vélhetőleg ennek hatására is olcsósodnak egy körrel. Persze, hogy ne csalódjunk túl nagyot, azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy a gamer gépek laptopország társadalmának krémjét alkotják, így nem túl valószínű, hogy akár Black Friday, akár egy videókártya frissítés miatt fillérekért utánunk hajítanának ilyen gépeket. Nyilván reménykedni lehet és az is igaz, hogy mikor máskor szaladhatna bele az ember egy ilyen akcióba?

Keresés az oldalon