Ha így fagyasztod le a friss élelmiszereket, nem veszítenek eredeti ízükből
Sokan fagyasztanak le élelmiszereket hosszú időre – különösen nyáron, amikor az ilyenkor termő gazdag gyümölcsválasztékot rakjuk el télire. Kevesen tudják azonban, melyik élelmiszert hogyan érdemes lefagyasztani: az Express útmutatója ebben nyújt segítséget.
Hús és hal
A húst és a halat rövid eltarthatósági idejük miatt gyakran fagyasztják le. “Ha lehetséges, a húst, halat és baromfit inkább nyersen fagyasszuk le”, javasolja a Bottomline Inc. szakértője. “Ha előbb megsütjük őket, kiolvasztás után fura ízt kaphatnak.”

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a lefagyasztott, majd felolvasztott élelmiszerek újrafagyasztása ronthatja a minőséget.
A friss hal néhány hónapon belül fogyasztható, ha szorosan fóliába csomagolva, majd fagyasztás előtt fagyasztófóliával letakarva tároljuk. A baromfi esetében érdemes kerülni az egész madár lefogyasztását: a belsőségeket tároljuk külön! A lefagyasztott baromfidarabokat kilenc hónapon belül, a belsőségeket vagy a darált baromfit pedig négy hónapon belül használjuk fel. A vörös hús lefagyasztva egy éven át marad fogyasztható. A szeletelt csemegehúst azonban két-három hónapon belül érdemes elfogyasztani.
Zöldségek
A szakértők szerint a zöldségek íz- és állagmegőrzésének titka a fagyasztás előtti blansírozás.
A blansírozás – a rövid ideig tartó forralás vagy gőzölés –inaktiválja a zöldségekben lévő enzimeket, amelyek idővel megkeményítenék a zöldségeket, és elszíneződéseket okoznának.
A zöldségeket a blansírozás után, de a fagyasztás előtt hagyjuk megszáradni – tanácsolják. Az olyan népszerű zöldségek, mint a sárgarépa és a karfiol, akár 12 hónapig is eltarthatók.
Gyümölcsök
A gyümölcsök esetében több munkát igényelhet a fagyasztás: szakértők szerint a legtöbb gyümölcs állagának és ízének megőrzésére a legjobb módszer, ha cukorban vagy szirupban fagyasztjuk le.
A szirup ideális a nyersen fogyasztott gyümölcsökhöz, míg a cukor jobban működik a receptekben használt gyümölcsök esetében.
A szirup elkészítéséhez oldjunk fel kétszer háromnegyed csésze cukrot négy csésze forró vízben, majd hűtsük le használat előtt. Ha cukorral fagyasztjuk le a gyümölcsöt, csak szórjuk a cukrot a felszínére, és óvatosan keverjük össze, amíg feloldódik. A sziruppal vagy cukorral lefagyasztott gyümölcsöket 12 hónapon belül, míg a nélkülük lefagyasztott gyümölcsöket három-hat hónapon belül érdemes elfogyasztani.
Ezt ne fagyaszd le soha
A Success Rice élelmiszer-szakértői azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem minden élelmiszer fagyasztható le: a tojást, a krémleveseket, szószokat, önteteket, elősütött ételeket, salátát vagy uborkát szigorúan tilos lefagyasztani.

