Vásárlás 2020. szeptember 14.

Megelőzte a bakelit lemez a CD-t Amerikában

Szloboda Csaba Vásárlás 2020. szeptember 14.
Több évtizeddel ezelőtt már teljesen halottnak hitték a vinyl (bakelit) hanghordozókat, mostanra azonban beelőzte a CD-k világát.

Az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) adatai szerint 2020 első félévében a lemezkiadás 62 százalékának bevétele a vinyl eladásokból származott.

Nagyon fordult a két hanghordozó harca, visszaköszönt a múlt

“A vinyl lemezek bevétele 232 millió dollár (70 milliárd forint) volt, ami a teljes fizikai lemezkiadás bevételének 62 százaléka. A vinyl először előzte meg egy ilyen periódusban a CD-t az 1980-as évek óta” – emelte ki a szövetség közleményében.

Klasszikus bakelit lemez egy CD mellett (Fotó: Getty Images).

A jelentés ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az összes rögzített zenei felvétel utáni bevételben a vinylnek 4 százalékos része volt.

Hiába, a régi fény már nem térhet vissza, a streaming az úr

Ugyanis továbbra is a streaming uralja a piacot: 2020 első félévében a bevételek 85 százaléka, 4,8 milliárd dollár (1451 milliárd forint) abból származott.

Streaming szolgáltatások zenék, illetve filmek lejátszására is igénybe vehetőek ma már kifejezetten olcsón (Fotó: Getty Images).

Ez az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest további növekedés: akkor a piac 80 százalékát vitte el a streaming, és 4,3 milliárd dollárt (1300 milliárd forintot) hozott.

A digitális letöltések a teljes bevételnek mindössze 6 százalékát teszik ki.

A prémiumszolgáltatások nagyot ugrottak

Az amerikai közönség egyre inkább hajlandó fizetni azért, hogy reklámoktól mentesen hallgathasson zenét.

Az ilyen prémiumszolgáltatásra előfizetők száma megnőtt, a tavalyi első félévben rögzített 58,2 millióról az idei első félévi 72,1 millióra.

A bakelit népszerűsége a brit lap szerint Nagy-Britanniában is nő. Tavaly az előző évhez képest 4,1 százalékkal bővült a piaca.

 

(MTI)

Keresés az oldalon