Már ennyiért is lehet csúcstévét kapni

Startlap Bubba
Ma már egyáltalán nem luxus egy igazán minőségi, nagyképernyős tévé, hiszen 100 ezer forint alatt is lehet több mint egy méteres képátlójú, full-HD tévéket kapni.  Az ultra-HD képminőségű tévék ára 100 ezer forint fölött kezdődik, a legjobb képminőséget adó, felsőkategóriás OLED és QLED tévékért pedig több százezer forintot kell fizetnünk.

Milyen tévét vegyünk 100 ezer forint alatti áron?

Ebben a kategóriában sem kell lemondanunk a nagy képméretről: már bruttó százezer forintnál olcsóbban is lehet 43 colos, full-HD felbontású tévét kapni. Ma már az olcsó LCD-tévék esetében is a háttérvilágítást ledek, nem fénycsövek szolgáltatják, így kivitelük szupervékony, működésük pedig takarékos.

A Philips Full-HD LED tévé például támogatja a micro dimminget, ami a folyadékkristályos képernyő mögött lévő háttérvilágítás precíz vezérlését teszi lehetővé. Így a sötét jelenetek is jól mutatnak rajta, mégis akciósan kevesebb, mint 100 ezer forintért megvehetjük.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy százezer forint alatti áron még nem feltétlenül kínál okosfunkciót egy tévé, de emiatt nem érdemes aggódni, hiszen bármikor felokosítható a készülék egy 15 ezer forintos Google Chromecasttal, így gond nélkül lehet rajta élveni a YouTube-ot, a Netflixet vagy az HBO GO-t.

 

 

Illusztráció (Forrás: Thinkstock)

 

 

Milyen tévét vegyünk 100-200 ezer forint között áron?

Már 100 ezer forint körüli áron lehet egy olyan ultra-HD felbontású tévénk, mint például a Samsung 40 colos készüléke, amely már okostévé is egyben. Nagyobb, 50 colos változatot pedig 125 ezer forint körül lehet venni a Philipstől, a Toshibától pedig 130 ezer forintért már 55 colos, vagyis 139 centis átlójú tévénk lehet. 

Ezekben a tévékben már alap a beépített wifi, 160 ezer forintért pedig igazi különlegességet, kívül intelligensen vezérelhető Ambilight háttérvilágítást kínál ez az 50 colos UHD Philips tévé. Ez azt jelenti, hogy nemcsak konstans hangulatvilágítást tud szolgáltatni, hanem beállítható úgy is, hogy a jelenetekhez passzoló színeket, mintákat vetítsen. Ilyenkor például egy filmbéli robbanásnál kivilágítja a fél szobát, ami remekül fokozza moziélményt – tudtuk meg az Extreme Digital szakértőitől.

 

 

Samsung curved Ultra High Definition (UHD) televíziók. Fotó: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

 

 

Milyen tévét vegyünk 200 ezer forint feletti áron?

Ebbe az árszegmensbe a középkategóriás modellek top tévéi, illetve a felső kategóriás tévék sorolhatók, amelyeknél a határ a csillagos ég, hiszen akár hárommillió forintért is kaphatunk óriási méretű csúcstévét.

A Samsung legjobb minőségű, QLED technológiával ellátott szériájának árai viszont már 250 ezer forinttól indulnak. Ezek a tévék is tökéletes UHD moziélményt biztosítanak, és fejlett képjavító eljárások tökéletesítik a moziélményt.

A név kicsit megtévesztő lehet, de a QLED nem azonos az OLED technológiával, sőt, semmi köze nincs hozzá, így nem is annak továbbfejlesztett változata. A legtöbb teszt szerint még most is az OLED-tévé számít a legjobbnak házimozis felhasználásra.

400 ezer forintnál többe kerül, de beépített 2.2 csatornás Dolby Atmos hangrendszert is tartalmaz a legolcsóbb, 55 colos, UHD LG OLED-tévé. Ennek minden egyes képpontja egy-egy szerves fénykibocsátású dióda, így nincs szükség háttérvilágításra.