Miért érdemes vízszűrő kancsót használni?

Fatima
Sok otthonban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e beruházni egy vízszűrő kancsóra. De milyen haszna van, és melyiket érdemes megvenni? Ennek jártunk utána.

Vannak, akik a palackos vízre, míg mások a csapvízre esküsznek, ám akadnak olyanok is, akik szerint a lehető legtisztább és legegészségesebb választás, ha vízszűrő kancsót használnak. Milyen előnyökkel jár egy ilyen kancsó?

Mindig lesz tiszta víz

A vízszűrő kancsókat mindennapi használatra tervezték, hiszen beleengedjük a tartályába a vizet, az megtisztítva a kancsóba csurog, mi pedig már ihatjuk is. Ha nem fogyasztanánk el azonnal, akkor kancsóstul eltehetjük későbbre. A legtöbb modellt már aprócska kijelzővel is felszerelték, ami jelzi, mikor kell cserélni a vízszűrő patront. Összességében egyszerű a használatuk, és nem igényelnek sok figyelmet, sem energiaráfordítást – cserébe viszont tiszta és egészséges ivóvizet kapunk. 

Bónusz: egy vízszűrő kancsóval a természetet is óvjuk a kidobott műanyagtól.

Persze a vízszűrő kancsónak is van hátránya – még ha nem is olyan jelentős. A szűrés folyamata sokáig tart: a víz áthaladása a vízszűrő kazettán, majd a kancsóba, körülbelül 4-5 percet vesz igénybe, a kanna méretétől függően. Ez persze nem az örökkévalóság, de aki azonnal akar szűrt vizet, annak előnyösebb lehet egy csapra szerelhető verzió. A költségeket is figyelembe kell venni, hiszen a vízszűrő patronokat rendszeresen cserélni kell – ennek elmulasztása tisztítatlan vizet eredményez. Modellenként eltérő ideig használhatók az egyes betétek, és az áruk is elég eltérő. 

Illusztráció: Getty Images

Ha szeretnénk kihasználni a kancsó előnyeit, akkor két fontos dolgot kell mérlegelnünk: az egyik, hogy hány személyre vesszük. Egy főnek bőven elég egy 1,25-1,5 literes szűrt víz kapacitású darab. Ez aránylag rövid időn belül elfogy, szükség esetén újratölthető, így friss vizet fogyaszthatunk, nem 1-2 napos, megmaradt folyadékot. A nagyobb űrtartalmú kancsókat már inkább családoknak ajánljuk. Ha van egy kiszemelt példány, akkor alaposan járjunk utána, milyen hosszú ideig/hány liter víz megszűrésére elegendő a betét. Gondoljuk végig, hány literrel iszunk meg egy hónapban, az adott betét pedig hány liter megszűrésére alkalmas. Aki nem csupán a környezeti és személyes szempontok alapján mérlegel, hanem az ár is fontos szempont, az vesse össze a havi szűrő árát azzal, mennyit költ egy hónapban palackos vízre.

Egy személynek kiváló

 

LAICA Clear Line fehér vízszűrőkancsó

Ár: 5 490 forinttól

Hirdetés

 

A Laica olasz gyártó már 1974 óta jelen van az európai piacon, sztárterméke a Clear Line, ami karcsú kialakításának köszönhetően nem foglal el sok helyet, elfér a kis hűtők ajtajában is. Alapvetően 2,25 liter kapacitású, de szűrt vízből 1,25 liter tárolására képes, esetében is elérhető a mechanikus szűrőcsere-emlékeztető. Legfontosabb része persze a cserélhető szűrőbetét, amely felelős, hogy tiszta csapvizet ihassunk. A b-flux szűrőbetét hatékonyan csökkenti a csapvízben előforduló nem kívánt és egészségtelen összetevőket (klórt és származékait, nehézfémeket, rovarirtó és növényvédő szereket), emellett lágyítja a csapvizet az által, hogy csökkenti a víz keménységét okozó ásványi anyagokat – ezzel pedig csökkenti a vízkövesedést.

A legfontosabb kérdés valószínűleg ebben az esetben is az, meddig bírja a szűrő: 1 darab nagyjából 30 napra vagy 150 liter víz szűréséhez elegendő, ezt követően mindenképpen cserélni kell. Csomagban érdemes megvenni hozzá a betéteket, egy 3×4 darabos kiszerelésű bi-flux univerzális szűrőbetét nagyjából 23 ezer forintot kóstál – persze ez egy évre elegendő szűrt vizet ad.

Miért szeretjük?

Gyorsan átfolyik a víz a szűrőn, gazdaságos, illetve több színben is kapható (akinek ez szempont).

Hátrányok:

Nyilván kisebb az űrtartalma, így gyakrabban kell tölteni. Az egyik használó azt is megjegyezte, hogy érdemes figyelni, mivel tároljuk együtt a hűtőben, mert a szűrő nagyon be tudja szívni a szagokat. 

Két személyre is elegendő

 

BWT Penguin vízszűrő kancsó

Ár: 6 990 forinttól

Hirdetés

 

Nem sokkal, de nagyobb a BWT Penguin kapacitása az előzőnél, ez 2,7 liter vizet, szűrt esetén 1,5 litert tud tárolni. Áramvonalas kialakítása (Easy-Fit technológia) lehetővé teszi, hogy a hűtőajtóban is tárolható legyen. Fedelében egy elektromos kijelző található, ami számolja az utántöltéseket, és emlékeztet minket a vízszűrő betét cseréjére. Nagy előnye továbbá, hogy az utántöltéshez nem szükséges eltávolítani a fedelet, ugyanis az utántöltésre kialakított nyíláson könnyedén tölthető bele csapvíz. A vízszűrő betét megtisztítja a csapvizet a klórtól, nehézfémektől és a vízkőtől, és kicseréli a víz kalcium ionjait magnézium ionokra. Élettartama 30 nap vagy 120 liter víz megszűrésére elegendő. A BWT Longlife Mg2+ vízszűrő betét 6 darabos kiszerelése nagyjából 10 500 forint.

Miért szeretjük?

Több színben is elérhető, utántöltése gyerekjáték az Easy-Fillnek köszönhetően.

Hátrányok:

A betét nem olcsó, így érdemes egyszerre egy nagyobb csomagot rendelni, így árban kifizetődőbb.

Családoknak ideális

 

BRITA Aluna XL 3.5 liter

Ár: 6 190 forinttól

Hirdetés

 

A Brita az egyik legismertebb márka, a nevével fémjelzett termékek egyik legelterjedtebbike az Aluna XL. Teljes kapacitása 3,5 liter, szűrt vízből pedig 2,5 litert képes tárolni, kompakt kialakításának köszönhetően elfér a hűtőajtóban. Ahogy említettük, a legtöbb vízszűrő kancsó – köztük ez is – egy digitális kijelzővel érkezik, amely figyelmeztet a szűrőbetét kicserélésére. Érdemes úgy számolni, hogy a MAXTRA+ betét cseréjét 4 hetente vagy 150 liter szűrt víz után kell cserélni. Hogyan valósul meg, tulajdonképpen, a víz tisztítási folyamata

Az első szűrő megakadályozza a szennyeződések behatolását, majd a kókuszból származó “Micro Carbon” részecskék eltávolítják a klórt és más szerves anyagokat, amelyek befolyásolhatják az ital ízét és illatát, ezt követően az ioncserélő gyanta leszűri a fémeket és megakadályozza a vízkő lerakódását. A víz át lesz engedve, a végső szűréshez, egy finomabb szitán, amely megtartja a legfinomabb nem kívánt részecskéket is. A folyamatnak hála a víz megtisztul a klórtól, ólomtól és réz és egyéb szennyeződéstől, ráadásul a szűrt víz használatának köszönhetően vízkő sem fog többé lerakódni a házi elektromos készülékekre, ezáltal meghosszabbodik az élettartamuk.

Miért szeretjük?

Mert kapacitásának köszönhetően az egész család kiélvezheti a tiszta, friss vizet.

Hátrányok:

Egyesek szerint drága a betét hozzá: egy kétdarabos csomag nagyjából 4000-4500, a hatdarabos kiszerelés pedig körülbelül 9000-10 000 forintért kapható.

Ezeket általánosságban mosogatógépben is lehet tisztítani, természetesen csak a fedél és a szűrő nélkül.