A legjobb tűzhelyek 2021-ben

Balázs
A tűzhelyválasztás fontos mérföldkő a konyha életében, így nem árt alaposan körbejárni a témát, mielőtt vásárolunk.

(Frissítve!) Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a tűzhely a konyha lelke, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyet vásárolunk belőle. Az első és legfontosabb kérdés és valójában, ha minket kérdeztek, az egyetlen is, amire mindenképpen válaszolnunk kell tudni a vásárlás előtt, hogy milyen típusú tűzhelyre vágyunk? Három fajta közül tudunk választani, a hozzájuk kapcsolódó előnyöket és hátrányokat kell csak előtte mérlegre tennünk. Persze vannak, akiknek elég otthonra egy mikró is, ők ne olvassanak tovább, inkább nézzenek körül itt.

A gáztűzhely: A klasszikus megoldás, már a nagymamám is ilyenen főzött, mi baj lehet belőle, ugye. Amúgy nagyon pöpec kis jószág a főzőfelülete rendszerint jobb, mint a villanytűzhelyeké, finomabban is szabályozható és amikor begyújtjuk, utána egyből melegít és nem kell megvárni, amíg magára talál, mint a villanytűzhelynél. Problémát jelent azonban a sütő része, ami már korántsem annyira megbízható, mint a fözőfelülete, sőt nem is mindig melegít egyenletesen. Szóval ezen tekintetben a villanytűzhely simán lefőzi, izé, lesüti. További izgalmakat rejt magában a gázrendszerhez való csatlakoztathatóság kérdése, ennek alaposan utána kell néznünk, ha csak nem akarunk gázpalackokkal szambázni fel a hetedikre.

A villanytűzhely: A gáztűzhellyel szemben részletezett előnyein és hátrányain túl még egy szempontot meg kell említeni vele kapcsolatban. Ha olyan ember vagy aki patologikusan retteg a gázrobbanástól és ezért a gáztűzhelyet megnyitni se mered, akkor mkindenképp vegyél villanyt.

A kombinált: Véleményünk szerint ez a legjobb mind közül, ugyanis ötvözi magában a gáz és a villanytűzhely előnyeit, azok hátrányai nélkül. Ez azt jelenti, hogy a főzőfelület gázzal, míg a sütő rész árammal működik, így mindkét típusnak a legjobb vonásait tudja egyesíteni. 

A kompakt

Zanussi ZCV550G1XA Tűzhely

Típus: Villanytűzhely; Multifunkciós: Igen; Energiaosztály: A; Főzőlapok száma: 4; Grill: Van; Légkeverés: Van; Űrtartalom: 54 liter; Ára: Kb. 95 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ennek a sütőnek az egyik legnagyobb pozitívuma a keskenyebb forma (50 cm széles a standard 60-as mélység mellé). Kisebb konyhák tökéletesen “bepasszoló” szereplője lehet.

Nagy előnye még emellett, hogy – részben a kisebb méretnek is köszönhetően – villámgyorsan felmelegszik, és bár ez nem feltétlenül az elsők közt jutna eszedbe, de sokat számít az is, hogy egy műszaki márkához mennyire gyorsan lehet találni szervizt egy esetleges rakoncátlankodás esetén. A Zanussinak nagyon sok márkaszervize van országszerte.

Emellett könyen tisztítható és a kezelése sem igényel semmiféle spéci képességet, magától értetődik rajta minden.

Hátrányok

Ami az előnye, az nyilván a hátránya is lehet: kisebb termetéből kifolyólag a főzőlapok közti hely minimális, a lecsöppenő ételt nehézkesebb lehet feltörölgetni, és a legszélesebb serpenyők, lábasok sem használhatóak rajta egyszerre négyesével.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik megelégszenek egy villanytűzhellyel.

 

Az olcsó és strapabíró

Gorenje K5341WJ Tűzhely

Típus: Kombinált; Multifunkciós: Igen; Energiaosztály: A; Tisztítás: AquaClean; Főzőrózsák száma: 4; Szikragyújtás: Van; Űrtartalom: 62 liter; Grill: Van; Légkeverés: Van; Ára: Kb. 80 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A varázsszó: matt ezüst! Ez egy rendkívül strapabíró zománcréteget jelent, ami még a nagyon magas hőmérsékletet is kibírja. Emellett van AquaClean (más néven hidrolitikus tisztító) funkciója, aminek lényege, hogy fél liter vízzel, amit az egyik sütőtálcára töltesz, könnyen cseppfolyósíthatod a sütő oldalára ragadt zsírt és egyéb szennyeződéseket, amiket aztán egyszerűen letörölhetsz.

A sütő belseje három rétegű zománc – rendkívül jó hőszigetelésű, nagy benne a hővisszaverődés, ezért különösen jól lehet vele sütni.

Az egész sütőkamra mérete lehetővé teszi, hogy akár több, nagyobb méretű ételt is süss egymás alá helyezve.

Hátrányok

Mivel ezért a kombinált tűzhelyért is igen szerény összeget kérnek el, ezért cserébe például a tekerőgombok egyszerű műanyagból készültek, illetve például a sütő ventilátora sem szuperhalk… Magyarul: ahol lehetett, ott nyilván spórolt a gyártó.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy olcsó és szívós tűzhelyre van szükségük.

A több, mint multifunkciós

Electrolux LKK560208X PlusSteam Tűzhely

Típus: Kombinált; Multifunkciós: Igen; Főzőrózsák száma: 4; Szikragyújtás: Van; Űrtartalom: 58 liter; Grill: Van; Légkeverés: Van; Ára: 117 668 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert itt már az alapfunkciókon felül olyan extrákba is beleszaladhatunk, mint amilyen az aszalás, amivel finom, de emellett egészséges nassolnivalókat készíthetünk magunknak.

Ugyanilyen menőség a PlusSteam funkció is, ami lényegében gőzölést jelent és remek sós, illetve édes süteményeket készíthetünk a segítségével.

Ráadásul a PlusSteam a befőzés idején is a segítségünkre lehet, hiszen a párás sütőtérben a dunsztolás és az üvegek sterilizálása is megoldható.

Hátrányok

Oda kell figyelni rá, mert előfordulhat, hogy nem záródik alaposan a sütő ajtaja, így egy kicsit rá kell segítenünk némi nyomással.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem csak a hagyomnányos feladatok ellátásában gondolokodnak, amikor tűzhelyet választanak maguknak.

A nagycsaládos

Bosch HXA090D50 Tűzhely

Típus: Kombinált; Multifunkciós: Igen; Energiaosztály: A; Főzőrózsák száma: 4; Szikragyújtás: Van; Űrtartalom: 66 liter; Grill: Van; Légkeverés: Van; Ára: 149 500 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Nagyobb teljesítmény, ugyanakkor energiatakarékosság, minden kellő funkcióval, amire csak szüksége lehet az embernek, és mindehhez egy márkanév, ami garantálja, hogy nem fog egy-két hónapon belül hirtelen befuccsolni a cucc.

Emellett ha a kisebb 50 cm környéki szélességű tűzhelyekhez voltunk szokva, akkor hatalmas feolszabadultság érzetet ad, hiszen a 60 cm-es szélességével úgy fogjuk érezni, hogy akármit megfőzhetünk rajta.

Mindezeken felül persze hozza a Bosch minőséget és még jól is néz ki.

Hátrányok

Mivel nagyobb, mint a fenti versenyzők, ezért a takarítása is emberesebb melónek ígérkezik, pláne, hogy nincs öntisztító funkciója.

Kiknek ajánljuk?

Elsőpsorban azoknak, akiknek viszonylagos rendszerességgel fordul elő az életükben, hogy négynél több embert kell jóllakatniuk.

A monstrum

Beko GM 15321 DX Tűzhely

Típus: Kombinált; Multifunkciós: Igen; Energiaosztály: A; Főzőrózsák száma: 5; Szikragyújtás: Van; Űrtartalom: 102 liter; Grill: Van; WOK égő: Van; Forgónyárs: Van; Ára: Kb. 219 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban a mérete miatt, itt már tényleg búcsút inthetünk mindenféle idegeskedésnek, ami arról szólt, hogy nem férünk el a tűzhelyen. Roppant vonzó tulajdonsága az a Wok égő, ami azt jelenti, hogy a távol-keleti serpenyős fogásokat is viszonylag autentikus módon készíthetjük el vele. A sütő része is egy csoda, különösen a forgónyárs miatt, innentől kezdve a legfinomabb grillcsirkét nálunk lehet majd enni és nem a boltban.  Az űrtartalom pedig magáért beszél, nincs többé olyan, hogy valami nem fér bele a sütőbe. Minden is befér.

Hátrányok

Az előnye hátrányként is képes jelentkezni. Nagy és a méretei folytán egy hagyományos lyukszerű konyhába nem biztos, hogy befér, mindenképp zsonglőrködjünk egy kicsit a mérőszalaggal a tervezett helye környékén, mielőtt megrendeljük. Az öntisztító funkció hiánya pedig a manuális sütőtakarítás rémképét vetíti elénk, ami ekkora méretben időigényes meló lesz. 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik gyakran főznek nagyobb társaságra/óriáscsaládra/tatár hordára.  

A vásárlói véleményeket az amazon.co.uk, az ebay.co.uk, az argep.hu és az arukereso.hu oldalakon, illetve esetenként a termékek saját weboldalán figyeljük.