A legjobb mikrohullámú sütők 2021-ben

Marci
A mikró nem boldogít, de a hiánya kimondottan boldogtalanná tehet. Nincs még egy olyan készülék, ami a hűtőben szomorkodó tegnapi maradékból 3-4 percen belül ehető, meleg ebédet vagy vacsorát varázsol nekünk. Éppen ezért érdemes is egy kicsit szétnézni a piacon, hogy ha gondban lennénk, tudjunk miből válogatni.

(Frissítve!) A jó mikrohullámú sütő vásárlásához mindössze négy szempontot kell figyelembe vennünk. Ezek pedig: szándék, méret, teljesítmény és funkció. Haladjunk sorrendben. A legfontosabb, mielőtt mikrovásárlásra adnánk a fejünket, hogy kitaláljuk, mire is kell nekünk egy ilyen készülék. Mert árban, méretben, meg minden egyéb másban is eltérő egy olyan gép, amivel pattogatott kukoricát lehet csinálni, illetve megmelegíti a tegnapi kaját, valamint képes még fogyasztható hőmérsékletűre hevíteni a kihült kávét/teát/kakaót és még a mirelit élelmiszert is kiolvasztja, illetve egy olyan, ami van annyira összetett és csipi-szupi, hogy mikro létére képes leiskolázni a tűzhelyes sütőt is akár.

Ha a két véglet között sikerült már döntenünk, akkor nincs is nagyon mit tenni, mint a szándékunkhoz hozzáigazítani a többi paramétert.

A méreten két dolgot szokás érteni, ezek egyikét centiméterben adják meg a másikat pedig literben. A centiméteres verzió a sütő külső méreteire vonatkozik és csak akkor fontos, ha beépíthető gépet akarunk vásárolni, illetve ha nagyon élére kell állítani mindent a konyhába, hogy egy új kütyü beférhessen oda. Minden más e kevésbé lényeges, mint a sütő belső terét megadó literes változat. Ez egyébként kb. 20 és 40 liter között szokott ingadozni, a 20 liter környéki a popcorn/tegnapi ebéd oldal favoritja, a 30 fölötti meg a becsicskítjuk a családi tűzhelyet című nekigyűrkőzés zászlóshajója.

A teljesítménynél ugyanezeket a distinctiokat kell megtennünk, nagyjából úgy érdemes belőni a dolgot, hogy egy 800 W környéki teljesítmény már nagyon jó a minimalista tábornak, de ha valaki grillezni szeretne a mikrójában, akkor azért érdemesebb inkább az 1000 W-tól felfele elhelyezkedő készülékek környékén tapogatóznia. Persze hasonló elvek alapján zongorázhatjuk le a funkció kérdését is, pl. ha minimalistaként állunk a dologhoz, akkor a kiolvasztás és a normál melegítős funkción kívül nagyon másra nem lesz szükségünk, ha pedig a fullos mindent akarjuk, akkor a grillezés és a crisp is elengedhetetlen részei számunkra egy jó mikrónak.

A nagymamabarát

Dimarson DM-P70J17L-V2 Mikrohullámú sütő

Űrtartalom: 17 liter; Teljesítmény: 700 W; Vezérlés módja: Mechanikus; Grill: Nincs; Crisp: Nincs; Kiolvasztás: Van; Teljesítményfokozatok: 6; Súlya: 9 kg; Ára: Kb. 16 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert olcsó, nem kell vele sokat vacakolni, tudja azokat a dolgokat, amiket mindenképpen tudnia kell (kiolvaszt, melegít, csá) és mechanikus a vezérlése, ami azt jelenti, hogy eltekered a gombot és működik.

Ebből kifolyólag ideális idős emberek számára, akik már nem tudnak, vagy csak egyszerűen nem akarnak megküzdeni ezzel az agyonkütyűsített 21. századdal, hanem a letisztult egyszerűbb megoldásokat kedvelik.

Emellett még kicsi és könnyű is, így a mozgatása sem jelent majd komoly problémát.

Hátrányok

A 700 W-os teljesítmény egy kicsit alacsonynak tűnik, de ez tulajdonképpen funkcionálisan nem befolyásolja a készüléket, elvégzi a melót, csak egy kicsit lassabban, további hátránya, hogy elég hangos.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek hirtelen kell mikrót váltaniuk, illetve azoknak, akiknek a legfontosabb szempont egy ilyen készülék esetében, hogy egyszerűen kezelhető legyen.

A mindenttudó szabadonállós

Panasonic NN-GD36HMSUG mikrohullámú sütő

Űrtartalom: 23 liter; Teljesítmény: 1000 W; Vezérlés módja: Szenzoros; Grill: Van; Crisp: Nincs; Kiolvasztás: Van; Gyerekzár: Van; Programok száma: 17; Súlya: 10 kg; Ára: 56 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert tényleg egy erőmű. Az 1000 W-os teljesítményével bármit felmelegít röpke pár perc alatt, de ez még semmi, mivel a hozzáadott speciális Steam+ edény meg a sütő grill funkciójának köszönhetően ebben már gyakorlatilag süthetünk-főzhetünk is és ezáltal a mikrós tevékenységünk nem korlátozódik a tegnapi pörkölt feltámasztására. A sütő ráadásul igen könnyű, így a mozgatása sem jelent komoly kihívást.

Hátrányok

A könnyűségéből adódóan az oldala hajlamos a horpadásra, tehát próbáljuk nem túl szorosan ölelni, amikor ránk tör a hálálkodhatnék. Valamivel komolyabb gond, hogy a kis érintőgombok olykor elkopnak, így célszerű volna mellőzni az ütlegelésüket.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a háromperces melegítőfunkciónál komolyabb műveleteket is bevállalnak a konyhában.

A dizájnos

LG MH6535GIS Mikrohullámú sütő

Űrtartalom: 25 liter; Teljesítmény: 1000 W; Vezérlés módja: Szwenzoros; Grill: Van; Crisp: Nincs; Kiolvasztás: Van; Gyerekzár: Van; Késleltetett indítás: Van; Súlya: 10 kg; Ára: 53 790 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert villámgyorsan, meglepő hatékonysággal melegít, de használhatjuk az elpilledt bolognai felmelegítését meghaladó dolgokra is, mondjuk grillezhetünk benne mindenféle finomságot is. A mellékelt füzet egy kisebb receptgyűjteményt is tartalmaz, így ha nem lenne ötletünk, hogy mihez kezdjünk egy sokfunkciós menő géppel, akkor kapunk némi mankót hozzá. Emellett még igen jól is néz ki, ráadásul a folyamatok végén egy dallamocskával jelez nekünk, ami előfordulhat, hogy az idegeinkre mászik, így van lehetőség a kikapcsolására is.  

Hátrányok

A fekete felületen egy kicsit nehéz rátalálni az érintőgombokra, de némi gyakorlás után nem lesz vele gondunk.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek fontos, hogy egy mikró ne csak menő legyen, de jól is nézzen ki.

Az előre programozott

Samsung MS23K3513AK Mikrohullámú sütő

Űrtartalom: 23 liter; Teljesítmény: 800 W; Vezérlés módja: Mechanikus; Grill: Nincs; Crisp: Nincs; Kiolvasztás: Van; Gyerekzár: Van; Késleltetett indítás: Nincs; Súlya: 12 kg; Ára: kb. 26 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert ha olyan konyhai antitalentumok vagyunk, hogy még főtt tojást is elrontjuk, akkor is tudunk ezzel a relatív hülyebiztos mikróval finom ételeket készíteni. Van neki vagy 20 darab előre beállított programja, amik közül választhatunk annak függvényében, hogy krumplit szeretnénk-e főzni, esetleg zöldbabot, vagy csirkemellett sütni és már csinálja is nekünk anélkül, hogy magunkra gyújtanánk a konyhát. Emellett csendes, hatékony és a kiolvasztó funkciója is villámgyors.

Hátrányok

A fekete felületen nagyon meglátszanak az ujjlenyomatok.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik csak ismerkedő fázisban vannak a konyhával.

A beépíthető

Whirlpool W7MD440NB Mikrohullámú sütő

Űrtartalom: 31 liter; Teljesítmény: 1000 W; Vezérlés módja: Szenzoros; Grill: Van; Crisp: Van; Kiolvasztás: Van; Gyerekzár: Nincs; Késleltetett indítás: Nincs; Súlya: 27 kg; Ára: kb. 135 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mindenképpen vonzó tulajdonsága a beépíthetőség, hiszen nem kell egy külön asztalt, vagy pultot tartani a konyhában a mikrónak.

Rendelkezik több praktikus funkcióval, melyekkel bizonyos alapételeket szinte tökéletesen tudunk elkészíteni.

Mindezeken túl van Crisp funkciója is, ami akkor tud nagyon jó lenni, ha szeretjük a ropogósra sült dolgokat. Emellett még egyenletesen is melegít, illetve a kezelése is könnyű.

Hátrányok

Igen drága, ráadásul ha már ennyibe kerül, az ember elvárná, hogy rendelkezzen késleltethető indítással és hőlégkeveréssel is, ám ezek egyike sem található meg a készülékben.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik egy beépíthető mikró érdekében hajlandóak mélyebben is a zsebükbe nyúlni.