Kütyü 2020. június 28.

A legjobb multiplayer játékok

Balázs Kütyü 2020. június 28.
Egy fáradt nap után kellemes kikapcsolódás lehet felmenni a netre és zúzni pár órácskát. Ebben segítünk most öt olyan multis játékot ajánlva, amelyekkel garantáltan jól fogtok szórakozni.

Nagyon makacs velünk élő tévhit, hogy játszani gyerekes dolog, ez nem igaz, éppen ugyanolyan kikapcsolódás, mint a filmnézés, az olvasás, vagy a színházba járás. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, azt is villámgyorsan belátjuk, hogy a konzervatívabbak nyelve hegyén türelmetlenül ücsörgő közismert ellenérv, miszerint a játék kulturálisan alábbvaló lenne, mint a többi felsorolt tevékenység, egyszerűen nem igaz.

Hiszen amikor kikapcsolódásból olvasunk, ritkaság számba megy, hogy a legfrissebb irodalmi Nobel-díjas regényébe ugrunk egy fejest és nem valami könnyen emészthető lektűrt keresünk magunknak, ahogyan filmen is inkább egy békategóriás romkomot értünk és nem a Tarkovszkij-életművet.

Nos, a magas-kultúrázók elkeserítésére a játékiparnak is megvannak a maga kulturális gyöngyszemei, olyanok is akadnak köztük, amik egyenesen művészeti alkotásokként is értelmezhetők. Most azonban nem ezekről lesz szó. A multis játékok leginkább a kikapcsolódás azon oldalához tartoznak, ahol a könnyű lektűrt, meg a békategóriás romkomot találjuk. Nincs ezzel semmi baj, hiszen épp ezek azok a dolgok, amikre szükségünk van egy fárasztó munkanap után.

World of Tanks

Ezen a címen nem kell túl sokat magyarázni a 20. század acélmonstrumaiban kell egymást kiiktatnunk egy viszonylag nagy pályán. A játék azért végtelenül szórakoztató, mert szinte az összes harckocsi elérhető benne, amit az 1910-es évektől kezdve a 70-esekeig gyártottak, nincsenek klasszikus oldalak, egyetlen történelmi konfliktust sem modellez le a játék, szóval simán előfordulhat olyan felállás, amikor egy random összecsapásban a második világháborús német és szovjet tankok vállvetve harcolnak japán és olasz harckocsik ellen.

Persze a játék algoritmusa nagyon odafigyel arra, hogy azonos szintű és képességű játékosok kerüljenek egy harctérre, hiszen a frissen érkező újoncot két másodperc alatt kilövő profik alaposan rontanák a játékélményt.

A WoT multiplayer játék a linken elérhető és ingyenesen játszható.

World of Warships

A névazonosság indokolt, ez ugyanaz a cég, mint a fenti, csak éppen nem tankokkal gyepáljuk egymást, hanem a 20. század során a világ vizein megforduló különböző osztályú hadihajókkal, a rombolóktól a tengeralattjárókon át a csatahajókon keresztül a repülőgéphordozókig.

Szinte valamennyi hadihajó elérhető benne, amit valaha legyártottak, sőt még olyanok is, amik a maguk korában csak a tervezőasztalig jutottak, de soha nem készültek el teljes egészében.

Ilyen például a második világháborús német repülőgéphordozó, a Graf Zeppelin. Természetesen megjelennek benne olyan hadihajók is, mint például az Osztrák-Magyar Monarchia zászlóshajójaként is ismert Viribus Unitis csatahajó. A WoW multiplayer játék a linken elérhető és ingyenesen játszható.

War Thunder

Még egy kicsit világháborúzunk, aztán evezünk át más területre is, ígérem. A War Thunder a fenti két játékot jegyző Wargaming cég konkurenciájaként jelent meg a 2010-es évek elején és egy igen baba repülőgépharcászati játékkal indított, majd ezt bővítették úgy, hogy tankokat és hadihajókat is tudjunk benne használni.

Ha engem kérdeztek, bár ez egy szigorúan szubjektív vélemény a részemről, ha a játékokat élvezeti szempontból rangsoroljuk, akkor a tankos és hadihajós dolgokat a Wargaming platformján toljátok, a repülőgépes részhez viszont inkább a War Thundert érdemes használni.

Persze ha úgy akarunk tolni egy konfliktust, hogy egyszerre menjen az aprítás földön, vízen, levegőben, ahhoz is a War Thunder a jó választás, egyébként ingyenesen is játszható.

Warframe

Kicsit távolodjunk el a gépekkel háborúzástól, meg az egész 20. századtól és nézzük, mit tud a Warframe. Ez egy TPS játék, sci-fi környezetben, egész pofásan néz ki.

A sztori a távoli jövőben játszódik, ahol a játékos, mint a tenno, egy ősi harcosfaj sarja tér magához és a galaxist fenyegető egyéb fajok ellenében kell felvennie a harcot.

Ehhez persze mindenféle fegyvert és képességet használhat, a karakter fejlesztésének iránya abszolút a játékosra van bízva. Ingyenesen játszható és nem is kell feltétlenül benne multizni, ha nem akarunk, tolhatjuk single player módban is a játékot.

Chivalry 2

Kicsit csalunk, mert egyrészt ez a játék még nem jelent meg, de minden jel arra mutat, hogy még idén megérkezik, illetve ez a többivel ellentétben nagy valószínűséggel nem lesz ingyenes.

Ez azonban simán vállalható, ha cserébe egy középkori csatatér epicentrumában csonkolhatjuk az ellent a korszak mindenféle népszerű fegyverével a másfél kezes kardtól a láncos buzogányig terjedő skálán.

Harcolhatunk gyalog, vagy akár lóháton is, akár egyszerre 64 játékos igényeit is kiszolgálni képes pályákon. Nyílt mezei csatákban, vagy várostromokban is részt vehetünk, nincs is jobb egy keményebb nap után egy alapos középkori trancsírozásnál. A játék hivatalos oldalát a linken találjátok, érdemes időnként ránézni, hogy nem jelent-e meg már véletlenül.

Keresés az oldalon