Kütyü 2020. február 15.

5 PC-játék, amit nagyon várunk 2020-ban

Balázs Kütyü 2020. február 15.
A játékipar idén is több ígéretes címet kilök a piacra, úgyhogy nincs nagyon más hátra, mint megnézni, miket fognak orrvérzésig tolni a gamerek 2020-ban.

Az itthoni, némiképp ódivatú közvélekedéssel ellentétben mára már elkezdték önálló művészeti ágként elismerni a videojátékokat. Ennek olyan bizonyítékai vannak, mint a világszerte több rangos állami díjat is besöprő Mijamoto Sigeru, akit leginkább a Mario és a Zelda játékszériák atyjaként ismerhetünk.

A jó játék képes annyira lekötni az embert, mint egy remek film, sőt talán még jobban is, ráadásul manapság már egyre gyakoribb, hogy nem egy előre kikövezett úton kell végigküzdenünk magunkat a fináléig, hanem egyedül rajtunk múlik, hogy a több megközelítési lehetőség közül melyiket választjuk.

Nehéz morális dilemmák, gyönyörű képi világ, lebilincselő sztorik, ezek mind előfordulhatnak egy jó játékban. Persze, ha valaki csak zúzni szeretne, arra is van lehetőség.

Nézzük is, hogy mik azok a játékok, amelyeket érdemes lesz kipróbálni idén.

Ori and the Will of the Wisps

Oké, ezzel egy kicsit csalunk, mert már néhány napja megjelent, úgyhogy annyira nem kell rá várni, viszont mindenképpen itt a helye a listánkon, ugyanis a játék első része, az Ori and the Blind Forest minden idők egyik legszebb platformerjátéka.

Ebben Orit a szellemet kell irányítanunk és átsegíteni a kegyetlen világ viszontagságain. Ha a második rész csak annyit csinál, hogy megpróbál az első nyomába érni, már érdemes lesz tenni vele egy próbát.

Persze a gyönyörű platformerjátékok egyik jellemző tulajdonsága (lásd, pl. Cuphead), hogy igen nehezek bírnak lenni, úgyhogy lelkiekben már készülhetünk is a sorozatban elhalálozás frusztráló élményére.

Cyberpunk 2077

Akinek bejönnek az olyan filmek, mint a Szárnyas fejvadász, a Ghost in the Shell, rákattant a Netflixen futó Altered Carbon sorozatra, vagy olvasott egy kis William Gibsont és komázta, annak a Cyberpunk 2077 lehet élete játéka. Ma már ritkaság, hogy egy játékról már a megjelenése előtt szuperlatívuszokban beszéljenek, azonban itt most kivételt kell tennünk. Egyrészt a téma telitalálat, másrészt a játékot fejlesztő cég jó eséllyel garancia a tuti minőségre.

A Cyberpunk 2077 ugyanis a CD Projekt műhelyében készül, ez az a lengyel startup társaság, akik a játéksorozatukkal világhírűvé tették Ríviai Geraltot és a Vaják szláv mitológiában gyökerező világát.

Legújabb játékukban viszont nem a fantasy, hanem a cyberpunk birodalmába lépünk be, aki nem ismerné a kifejezést annak gyorstalpaló gyanánt elmondjuk, hogy ez egy a közeli jövőben játszódó, meglehetősen sötét világ, amit a nagy multinacionális cégek uralnak. Ebben a miliőben kell helytállnunk egy V nevű zsoldossal.

Dying Light 2

Ha még nincs tele a tudatunk a Walking Dead által ránk szabadított 21. századi zombimániával és bejött az öt évvel ezelőtt megjelent Dying Light hatalmas, szabadon bejárható világa, sokrétű küldetésrendszere, valamint a járőröző zombik között való sötétben parázva araszolás, akkor a Dying Light 2-ben sem fogunk csalódni.

Az új epizód négyszer nagyobb világot, új főszereplőt és az első rész sztorivonala után 15 évvel folytatódó történetet ígér.

Meg még egy apróságot. Az első részben a karakterünk immunis volt a zombivírusra, így ha megharapták nem történt túl nagy baj, egészen addig, amíg fel nem falták az élőhalottak. Ez most egy kicsit másképp lesz, ugyanis a hősünk itt már eleve fertőzött lesz, így a szokásos openworld témát vélhetőleg fel fogja dobni némi versenyfutás az idővel életérzés is.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Ha zombik már voltak, akkor lapátoljuk tovább a szenet az élőhalott vonatba, legyenek vámpírok is. A Vampire: The Masquerade – Bloodlines minden recsegő-ropogó bugja ellenére (legfőképpen az igen hangulatos cselekménye és látványvilága miatt) a 2000-es évek egyik meghatározó játéka volt, persze igazán örömtelin csak aztán lehetett vele játszani, hogy néhány jótét modder lélek kezelésbe vette és betoldozta azokat a hibákat, amik fölött elsiklott a fejlesztők figyelme.

Szerencsére mára már profik kezébe került a projekt és a Paradox Interactive kiadóban érdemes is bizakodni. Úgyhogy nagyon nem lehet mást tenni, mint vágni a centit az év közepéig, hogy aztán kipróbálhassuk, milyen lehet vámpírként élni Seattle városában.

Crusader Kings 3

A nagysikerű dinasztiaszimulátor-sorozat harmadik darabja is itt topog már a küszöbön. Aki ismeri a Crusader Kings játékokat az tudja, hogy ebben egy uralkodói, vagy arisztokrata dinasztia családfőjeként kell működnünk a középkorban.

Intrikálhatunk, kereskedhetünk, háborúzhatunk, építkezhetünk, vadászhatunk, lakomázhatunk, házasodhatunk, szaporodhatunk, stb.

A játék lényege, hogy dinasztiánkat a korabeli Európa egyik vezető hatalmává fejlesszük. Ráadásul ezt bármelyik, az adott korszakban létező államban játszhatjuk, így akár a Magyar Királyság területén is.

Keresés az oldalon