A legjobb kávéfőzők

Startlap Bubba
Napjainkban fénykorát éli a kávézás művészete. Fejlődik a technika, hatalmas az igény, így a kezdeti egyszerűbb kávéfőzőket egyre több okosabb variáció követi. Melyik a legjobb kávéfőző? Cikkünkben 5 különböző típusú kávéfőzőt gyűjtöttünk össze, így mindenki meg tudja találni a számára ideálisat.

(Frissítve) A reggeli ébredés után sokunk első gondolata a kávé. Koncentrálni sem tudunk, amíg le nem főzzük az első adagot, arra pedig gondolni sem merünk, hogy milyen lenne elindulni a mennyei fekete nélkül.

A reggel a nap talán legfontosabb része. Ha sikerül jól indítanunk, az egész napunk lendületesebb, könnyebb lesz. Ezt a jó kezdetet tudja megadni, ha a reggeli rohanást elkerülve szánunk egy kis időt arra, hogy egy csésze kávé mellett átgondoljuk az előttünk álló napot.

Természetesen a kávézás kultúrája nem csak a reggelek elengedhetetlen része. A koffein a legelterjedtebb csodaszer a fáradtság gyors leküzdésére, illetve fontos szereplője baráti beszélgetéseknek, családi összejöveteleknek. Megtalálni a megfelelő kávéfőzőt azonban nem egyszerű feladat: sok szempontot mérlegelni kell, mielőtt fejest ugrunk a válogatásba. Lássuk, mik ezek!

Az a fránya méretezés

Noha a gép mérete nem befolyásolja, milyen finom kávét főz, azonban ha a készülék nem fér el a számára kijelölt helyen, az egy csomó fejfájást tud okozni. Érdemes felmérni, mekkora gépnek elegendő a kijelölt hely, de a fedél kinyitásával és a víztartályhoz való hozzáféréssel is számolni kell. Azért arról se feledkezzünk meg, milyen nagyságú bögrék vannak otthon, és ezeket be tudjuk-e tenni a kávéfőző alá, vagy egyből egy új bögrekészletet is be kell szereznünk.

Hány személyre főzzön?

Ez fontos kérdés, ugyanis olyan eszközöket lehet találni, amik lefőzik a megfelelő mennyiséget egy csészétől egészen egy családi méretű kancsóig.

Amik csészénként készítik a kávét, kiválóan alkalmazhatók egyedül élő emberek számára, vagy ahol mindenki más ízű vagy fajtájú kávét szeret, de olyan háztartásokban is előszeretettel használják, ahol mindenki más időben ébred. A nagyobb mennyiségeket előállító készülékek nagyszerűek azok számára, akik szeretnek sok kávét inni vagy egy egész családot kell ellátni a reggeli koffeintuninggal, esetleg baráti összejövetelek alkalmával. Mérlegeljünk, mennyi vendéget szoktunk fogadni, ki milyen kávét szeret a családban és mennyi fogy el egyszerre.

A kávé típusa

Általában véve az egyszerű gépek olcsóbbak és valószínűleg könnyebben használhatók. Ilyen például a hagyományos kotyogós, az elektromos kotyogós vagy a szimpla elektromos cseppkávéfőző, amik csak egyféle kávé készítésére képesek, míg a hibrid gépek két, akár több fajta koffeines italt is le tudnak főzni. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb helyet foglalnak, mint ha több egyszerű készülék van a pulton – és jó eséllyel olcsóbbak is, mint egyenként beszerezni a gépeket. Emellett az is fontos szempont, hogy filterből, kapszulából vagy őrölt kávéból szeretünk főzni, és ennek egyébként mennyi az anyagi vonzata. Gondoljuk végig, mennyit fogyasztunk, az havi vagy éves bontásban mennyibe kerülne és ezek után mérlegeljünk, anyagilag melyik éri meg nekünk a legjobban.

Fotó: Getty Images

Ébredéshez friss kávé

Találni már olyan programozható elektromos kávéfőzőt, ami lefőzi a kávét, mire felébredünk. Ez persze roppant kényelmes megoldás, de az sem a vég, ha este bekészítjük és reggel egy gombnyomás után pár perc alatt elkészül az italunk.

Egyéb extra szolgáltatások

Egyes gépek túllépik a legalapvetőbb rendeltetésüket és tartalmaznak olyan funkciókat, mint például: az ital meleg állapotban tartása, automatikus kikapcsolás, riasztásokat küldenek, lámpákkal jeleznek.

A magasabb osztályú gépeknél elérhető a tejhabosítás, a gép tisztítását igénylő értesítések küldése, a vízhőmérséklet, a főzési erő és méretválasztás kiválasztásának lehetősége, sőt, vannak olyan főzők, amik nemcsak kávé és forró csokoládé, hanem tea készítésére is alkalmasak – írja a The Spruce Eats.

Kiegészítők

Noha a kávéfőzőkhöz általában nem jár sok kiegészítő, néhány szempontot érdemes megfontolni. A kávéskanál segít megmérni a megfelelő mennyiségű kávét a főzött csészék számához viszonyítva, míg a gépben található szűrő kiküszöböli a papírszűrők szükségességét – ez azért külön előny, mert nem fog fájni a fejünk amiatt, hogy elfogyott a főző kávéfilterpapírja. Néhány géphez egyébként külön is lehet kellékeket venni.

Egy jó tanács: ha a legfrissebb, intenzív ízű kávéra vágysz, akkor érdemes saját babot őrölni otthon. Ha a gépnek nincs beépített darálója, jó ötlet lehet befektetni egy saját kávédarálóba.

Garancia

Arra is érdemes odafigyelni, mit és mennyi ideig biztosít a jótállás. Néhány modellre egyszerű, néhány hetes cseregarancia vonatkozik, míg másikakra általában 1 éves alkatrész és munka garancia vonatkozik. A komolyabb gépekre akár 2-3 év garanciát is vállalnak, de még a vásárlás előtt érdemes ennek utánajárni.

Melyik a legjobb kávéfőző?

1. Hadd kotyogjon!

Bialetti Brikka kotyogós kávéfőző

Típus: Kotyogós kávéfőző; Anyaga: Fém; Kapacitás: 4 csésze; Ára: Kb. 15 000 Ft

Hirdetés

 

 

Miért szeretjük?

Azért, mert ha nem akarunk súlyos tízezreket kifizetni egy espresso gépért, akkor ezzel jutunk a legközelebb a kávéházi kávéélményhez. Némi kísérletezés árán még cremát (ez ugye az a habszerű ízletes, vörösesbarna cucc, ami az  igazán jól lefőzött kávék felső részén képződik) is produkálhatunk a kávénk tetejére. 

Hátrányok

Annyiban azért eltér a klasszikus kotyogóstól, hogy a legjobb élmény eléréséhez nem érdemes a szokásos ahogy esik, úgy puffanik alapon kávét főzni, hanem kövessük inkább a használati utasítást. Ha nem így teszünk, akkor egy nagyon drága, de tök átlagos kávét előállító kotyogós büszke tulajdonosai lehetünk maximum.

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik ragaszkodnak a jól bevált kotyogóshoz.

A kézi kísérletező

Aerobie AeroPress dugattyús kávéfőző

Típus: Dugattyús kávéfőző; Anyaga: Üveg; Kapacitás: 4 csésze; Ára: 8 732 Ft-tól

Hirdetés

 

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert lehetőségek teljes tárháza nyílik meg előttünk a kávéfőzés területén. A kávé mennyiségének, őrlési finomságának, a hozzáadott víz mennyiségének, illetve hőfokának, valamint a matéria áztatási idejének függvényében változik a lefőzött kávé íze, ereje, karaktere, stb. Könnyen hordozható, így akár túrákhoz is használható.

Hátrányai

Nem ezzel fogsz lórúgás erejű presszókávét főzni.

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének szintet lépni a kávéfogyasztás izgalmas világában, és kipróbálnák az újhullámos főzést.

A presszókirály

Hauser CE-935 Kávéfőző

Típus: Eszpresszó kávéfőző; Kapacitás: 1,6 l; Teafőző funkció: Van; Ára: Kb. 26 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szerethetjük?

Azért mert igen finom, krémes kávét tudunk vele készíteni, legyen az akár presszó, vagy cappuccino, de ezek mellett vízforralóként is használhatjuk, amennyiben a fekete leves helyett egy kis teát kortyolgatnánk inkább. Könnyen használható és ugyanilyen könnyedén tisztítható is.

Hátrányai

Lényegesen drágább, mint egy menőbb kotyogós és még hangos is mellé.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik elsősorban a presszókávé rajongói.

4. Profi gép az egész családnak

Saeco RI9840/01 Lirika Kávéfőző

Típus: Eszpresszó kávéfőző; Kapacitás: 2,5 l; Tejhabosító: Van; Kávébab tartály: Van; Daráló: Van; Vízkőmentesítő: Van; Ára: Kb. 118 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert villámgyorsan képes előállítani a reggeli indítót az egész családnak. Az egész annyiból áll, hogy megnyomod a gombot és kávé. Ez a legjobb megoldás azoknak, akiknek egy értelmes gondolatuk sincs a koffeinfröccs magukhoz vétele előtt, így hajlamosak víz és/vagy kávé nélkül feltenni a kotyogóst a rezsóra, vagy mindent jól csinálni, csak éppen a tűzhelyet nem kapcsolják be hozzá. Mindezek mellett remek kávét is főz és a méreteiből kifolyólag egy kisebb konyhapulton is tökéletesen elfér. 

Hátrányai

Van egy kis tesztüzeme a gépnek, ez azt jelenti, hogy olyan 10-15 adagot le kell vele főzetni, mielőtt magára találna és ideális sűrűségű kávét kezdene el készíteni.

Kiknek ajánljuk?

Nagy családoknak, hatalmas baráti társaságoknak, illetve azoknak, akik szeretnék érezni a frissen őrölt kávészemek varázsát, intenzív illatát és ízét.

A legjobb kapszulás kávéfőző

DeLonghi EN 85 Nespresso Essenza Mini (D30) Kávéfőző

Típus: Kapszulás kávéfőző; Kapacitás: 0,6 l; Ára: Kb. 25 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Rendkívül könnyen kezelhető, hozza a minőséget, ahogyan azt a Nespressótól megszokhattuk. Sosem csalódunk benne, a kapszulák pedig egyre több helyen beszerezhetőek.  Kis kompakt gép, egyáltalán nem foglal sok helyet, könnyen tisztítható, és istenien finom kávét készít. 

Hátrányai

Nekünk semmi gondunk a kapszulákkal, de tudjuk, hogy egy idő után talán sokaknak megunható ez a jellegzetes “kapszulás” íz, és néha semmi nem esik jobban mint egy jó kotyogós kávé. Illetve azt is tudni kell – az őrült kávéfüggők pedig bizonyára tudják – hogy ez nem az igazi olaszos eszpresszó, csupán nagyon hasonlít rá. De ha ezzel tisztában vagyunk, nagy meglepetés nem érhet. 

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretik a Nespresso-féle George Clooney-életérzést