A skóciai St. Andrews Egyetem tanulmányában több különböző ital hidratáló hatását hasonlították össze, a laikusok számára meglepő végeredménnyel: nem a víz került az első helyre – számolt be a CNN dietetikus szakértője, Lisa Drayer.

A kutatók megállapították, hogy míg a szénsavas és szénsavmentes
víz valóban elég jól hidratálja a testet, a kis mennyiségű cukrot, zsírt vagy fehérjét tartalmazó italok még jobban működnek, és hosszabb ideig tartják fenn a hidratáltságot.
Ennek több oka van. Egyrészt fontos, hogy mennyit iszol az adott italból: minél többet, annál gyorsabban ürül ki a folyadék a gyomrodból, és szívódik fel a véráramba, ahol hígítja a test folyadékát és hidratál.
A másik tényező, amely befolyásolja, hogy egy ital mennyire hidratál, az ital tápanyag-összetételétől függ: ennek köszönhető, hogy a tejet kifejezetten ajánlják a szakemberek.
A tej érezhetően jobban hidratál, mint a sima víz, mert laktózt, fehérjét és zsírt tartalmaz, amelyek mind segítenek lassítani a folyadék kiürülését a gyomorból,
A tej nátriumot is tartalmaz, amely szivacsként működik, visszatartja a vizet a szervezetben, és így kevesebb vizelet termelődik.
Ugyanez mondható el a hasmenés kezelésére használt rehidratációs oldatokról is. Ezek kis mennyiségű cukrot, valamint nátriumot és káliumot tartalmaznak, amelyek szintén elősegítik a víz visszatartását a szervezetben.
A cukorral vigyázni kell
A magasabb cukortartalmú italok, mint például a gyümölcslevek vagy a kólák, nem feltétlenül hidratálnak annyira, mint alacsonyabb cukortartalmú társaik. Lehet, hogy egy kicsit tovább maradnak a gyomorban és lassabban ürülnek, mint a sima víz, de miután ezek az italok bejutnak a vékonybélbe, magas cukortartalmuk egy ozmózis nevű fiziológiai folyamat során felhígul. Ez a folyamat gyakorlatilag „kihúzza” a vizet a szervezetből a vékonybélbe, hogy hígítsa az italokban található cukrot.
A gyümölcslevek és az üdítők kevésbé hidratálnak, ráadásul extra cukrot és kalóriát is tartalmaznak, amelyek nem telítenek el annyira, mint a szilárd ételek.
Ha hidratálás céljából üdítő és víz közül kell választani, mindig vizet igyunk.
Mi a helyzet az alkoholos italokkal és a kávéval?
Az alkohol vizelethajtó hatású, így az alkoholos italok esetében a hidratálás az ital teljes mennyiségétől függ. A sör például kevesebb vízveszteséget okoz, mint mint egy pálinka, mert egy sörrel jóval több vizet viszünk be. Vagyis a tömény szeszek dehidratálnak, míg a hígabb alkoholos italok kevésbé.
A kávé esetében is attól függ a hidratációs képesség, hogy mennyi benne a szintén vízhajtó tulajdonsággal bíró koffein. A kutatás szerint
egy átlagos presszókávé, amelyben körülbelül 80 milligramm koffeint található, körülbelül ugyanolyan hidratáló hatást nyújt, mint a víz.
300 mg-nál több koffein – ami nagyjából 2-4 csésze kávénak felel meg – már túlzott folyadékvesztéshez vezethet a koffein vizelethajtó hatása miatt.
