A legjobb appok mobilra, hogy betartsd az újévi fogadalmad

Fatima
Neked meddig sikerült megtartanod az újévi fogadalmad? Ha nem túl sokáig, akkor nem vagy egyedül... Összegyűjtöttünk olyan alkalmazásokat, melyek segítenek betartani a fogadalmainkat, rendszerezni az életünket.

Szilveszter – az új fogadalmak és célok kitűzésének a napja. Valószínűleg mind megfogadtuk, hogy az új évben jobban odafigyelünk az egészségünkre, többet sportolunk, nem felejtjük el bevinni a napi vízadagot, esetleg lefogyunk és teljesen életmódot váltunk. Az elején jobb esetben még mind lelkesek vagyunk, ahogy telnek a hetek, egyre többen engedjük el magunkat – tisztelet a kivételnek. Hogy megkönnyítsük a céljaink betartását, olyan alkalmazásokat mutatunk, melyek jó társaink lehetnek az életmódváltásban és egyéb fogadalmak teljesítésében.

Általános fogadalmak: TickTick, Streaks, Habitica

Mielőtt rátérnénk az életmódváltáshoz kapcsolható appokra, mutatunk néhány olyan hasznos alkalmazást, ami általánosságban segít rendszerezni az életünket. Hiszen minden újdonságnak be kell épülnie a mindennapjainkba – azt pedig legkönnyebben úgy lehet elérni, ha napi szinten emlékeztetjük magunkat a teendőkre, míg hozzászokunk az új rendszerhez.

TickTick app
Fotó: TickTick

Ehhez persze a legegyszerűbb beállítani az okostelefonunkon az emlékeztetőt, vagy a TickTick alkalmazást is kipróbálhatjuk. Az app ingyenes, tudja az alapokat, de Pro fiókra is érdemes előfizetni, ezzel prémium szolgáltatások is járnak. Írhatunk to-do listákat, nyomon követhetjük a szokásainkat, különböző színekkel és címkékkel jelölhetjük az eltérő prioritásokat. Hogy mindig képben legyünk, widgetet is hozzáadhatunk a főképernyőhöz, megjegyzéseket tehetünk a feladatokhoz, emlékeztető is elérhető. Az app iOS és Android rendszeren is elérhető.

A Streaks is egy to-do listán alapuló alkalmazás, segít a jó szokások kialakításában. Feladatokat lehet létrehozni, mint a kutyasétáltatás, az egészséges étkezés, nyelvtanulás és egyebek.

Játékosan is fel lehet fogni az életet – legalábbis a Habitica ezt célozza meg. Lényegében ez egy videojáték, ami segít javítani a való életbeli szokásainkon.

Játékossá teszi az életünket azzal, hogy a feladatainkat (szokások, napi feladatok, tennivalók) kis szörnyekké változtatja, akiket legyőzhetünk.

Minél jobbak vagyunk ebben, annál jobban haladunk a játékban, ha baklövéseket követünk el az életben, a játékban is elkezdünk visszacsúszni. Játszhatjuk egyedül, ám akkor válik igazán érdekessé, amikor elkezdünk együttműködni, vetélkedni és számon kérni másokat. A leghatékonyabb része az összes önfejlesztő programnak a szociális számonkérés, és mi más lenne erre a legjobb környezet mint egy videojáték?! Az előzőhöz hasonlóan iPhone és Android készülékeken is elérhető.

Habitica applikáció Androidra és iOS-ra
Fotó: Habitica

Appok az egészségért

Talán az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb kalóriaszámláló alkalmazás a YAZIO: napi rendszerességgel vezethetjük az ételnaplónkat, figyelemmel kísérhetjük az aktivitásunkat, sikeresen fogyózhatunk, emellett böjtkövetésre, receptek felvitelére is van lehetőség. A fizetős verzióban étrendre szabott receptekből inspirálódhatunk, és coach-ok segítenek személyre szabott étkezési terveket készíteni. Igen, sok ilyen és ehhez hasonló alkalmazás van, ennek azonban a nagy előnye, hogy tényleg sokoldalú: sok termék, összetevő elérhető benne, ami a hazai boltok polcain kapható, a termékek beolvashatók a vonalkódjukkal.

Fotó: Yazio

Még egy-egy konkrét diéta termékei is szerepelnek, így valóban könnyű a kalóriakövetés. Ami a sportokat illeti, számtalan mozgásforma szerepel – a takarítástól a különböző bicajozásig. A megtett kilométer, sportolással töltött idő vagy éppen a távolság alapján kalkulálja, nagyjából mennyit égethettünk. Beállíthatjuk, hány kalóriát szeretnénk fogyasztani, a testméreteinket is felvihetjük, az app pedig segít figyelemmel kísérni a változásainkat.

Nem csak az étkezéseket, mozgásokat jelölhetjük, hanem az elfogyasztott folyadékot is, így tényleg minden megvan a YAZIO-ban, ami egy sikeres életmódváltáshoz kell.

Ahogy említettük, sok ehhez hasonló app van, a többinél viszont jócskán akadnak hiányosságok, ami a már felvitt termékpalettát illeti. Azért említésképpen álljon itt néhány: Calorie Counter, Cronometer · Nutrition Tracker és a netes KalóriaBázis is elérhető app formájában iOS-en és androidon egyaránt.

Illusztráció: Getty Images

Mind tisztában vagyunk azzal, milyen fontos a megfelelő vízmennyiség bevitele a szervezetünkbe, sokan mégis rettentően kevés vizet fogyasztunk. Általában azt a módszert javasolják a szakértők, hogy szerezzünk be egy 1-2-3 literes palackot, és rakjuk ki magunk elé. Ha látjuk, akkor automatikusan iszunk belőle. Ennél van egy “drasztikusabb” módszer is, az pedig az emlékeztető. Akár az App Store-ban, akár a Play Áruházban a vízriasztásra keresve számtalan appot találunk – ezekben jelölhetjük, mennyit ittunk (például palackkal, csészével, bögrével, stb.), és még riasztást, emlékeztetőt is küldenek, hogy igyunk, itt az ideje az éltető víz fogyasztásának. Az alkalmazások nagyon egyszerűek, nagyjából azonos elven működnek, így már tényleg csak rajtunk múlik, melyik szimpatikus. 

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy az iPhone-osok az Egészség alkalmazásban többek közt a naponta megtett lépéseiket tarthatják számon, de sok más lépésszámláló alkalmazás is elérhető mindkét rendszeren. Az egészséghez tartozik kellemes alvás is – ezt különböző alvásfigyelőkkel monitorozhatjuk: például az Sleep Tracker figyeli az alvási ciklust, a horkolást és egyéb hangokat. Beállítható intelligens ébresztő az alvásproblémák enyhítésére és az elalvás elősegítésére (almások és nem almások is használhatják). Alvás, evés, ivás megvolt, akkor már csak egy jó sport alkalmazás kell. Ez persze egyénfüggő: ki a teremben, ki videókkal, ki mással edz. Mindenesetre az áruházakban felülést, planket, guggolást segítő, különböző hosszúságú napi edzéssorozatokat ajánló appok között is lehet bogarászni. Tehát minden adott az életmódváltáshoz!