Konyha 2021. június 02.

A legjobb airfryerek, azaz forrólevegős sütők

Balázs Konyha 2021. június 02.
Ha kevés zsiradékkal, mindent beterítő masszív olajszag nélkül szeretnénk ropogós finomságokat enni, akkor jó választás lehet egy airfryer. Már csak az a kérdés, hogy melyik?

Az airfryer készülékek meleg levegőt használnak a sütéshez. Ennek köszönhetően az ételek egészségesebben készíthetőek el, hiszen hozzáadott olaj nélkül – vagy nagyon kevés mennyiségű zsiradékkal süthetjük meg kedvenc fogásainkat.

Létezik néhány alapvető szempont, ami alapján képesek leszünk kiválasztani a nekünk leginkább megfelelő airfryert. Fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy mekkorát akarunk? Ez ugye nem a készülék valós fizikai mérete szempontjából lényeges kérdés, hanem amiatt, hogy mennyi kaját szeretnénk benne elkészíteni egy nekifutásra. Van, akinek kevesebb is elég, de vannak olyanok is, akik akár egy éhesebb kozákezredet is simán jóllakatnának.

A következő kérdés, amiben nem árt dűlőre jutni, hogy mennyire szeretünk kísérletezgetni? Ha ez a műfaj annyira nem áll hozzánk közel, akkor célszerű olyan készüléket vásárolni, ami rendelkezik gyárilag programozott sütési opciókkal, pl. ezt a gombot nyomd meg, ha hasábburgonyát akarsz sütni, ezt pedig akkor, ha csirkeszárnyat.

A harmadik megfontolandó szempont, hogy legyen-e multifunkciós a készülék? Tehát a sima légsütés mellett tudjon, teszem azt, pirítani, grillezni, stb, vagy elég, ha az eredeti szerepét jól betölti, a többire meg már van másik kütyünk amúgy is.

A nyársas sütő 

Russell Hobbs 22101-56 Cyclofry Plus airfryer

Teljesítmény: 1300 W; Sütőkapacitás: 1 kg; Termosztát: Van; Ára: Kb. 50 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert a hagyományos elvárásainkon felül még nyárson is tud mindenféle jó dolgokat sütni, a sasliktól az egész csirkéig bezárólag.

A forgó kosara elvégez helyettünk minden munkát, így nem kell öt-tíz percenként odarohangálnunk, hogy egyenletesen süssön a masina.

A kezelése magától értetődik, úgyhogy technológiai analfabéták is képesek lesznek kiigazodni rajta.

Hátrányok

Nyilván ez inkább általános jellemzője az airfryereknek, de ebben az esetben is érvényesül, ha a megadott kapacitásnál több ételt tunkolunk bele, akkor nem fogja azt rendesen átsütni. Komolyabb probléma, hogy nem adnak hozzá recepteskönyvet, így csak olyanok vegyék meg, akik már tudják, mit kell kezdeni egy airfryerrel, vagy szétveti őket a kísérletezési kedv.

Kiknek ajánljuk?

Profi airfryer kezelőknek.

A partykellék

Klarstein AeroVital Deluxe

Teljesítmény: 1700 W; Sütőkapacitás: 5,4 liter; Termosztát: Van; Időzítő: Van; Ára: Kb. 53 990 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert hatalmas mennyiségű ropogós hasábburgonya, vagy csirkeszárny előállítására alkalmas, így egy meccsnézős, vagy csak mezei filmezős este remek kiegészítője lehet.

Rendelkezik gyárilag beállított sütőprogramokkal is,

így ha egy nagy adag sült krumplira vágyunk nem kell állítgatnunk rajta semmit, elég megnyomnunk az erre szolgáló gombot.

Hátrányok

Elég halvány a kijelzője, így a kevésbé éles látásúak számára talán nem a legjobb megoldás. Emellett némi zajjal is jár a folyamat, hiszen a légkeverő ventilátor nem lábujjhegyen dolgozik.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik jobban szeretik megcsinálni, mint megrendelni az esti film mellé a nassolnivalót.

Az olcsó és fapados

Esperanza EKO003

Teljesítmény: 1400 W; Sütőkapacitás: 18 liter; Termosztát: Van; Ára: Kb. 15 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Leginkább az ára miatt, de nem elhanyagolható vonása az sem, hogy az átlátszó kialakításának köszönhetően tökéletesen figyelemmel követhetjük benne az éppen zajló folyamatokat.

Villámgyorsan dolgozik, a használata elég egyértelmű.

Egy kisebb család ebédjét/vacsoráját is elkészíthetjük benne, anélkül, hogy be kellene röffenteni a konyhai nagy sütőt, ami azért egy nyári kánikulában elég jó pont tud lenni.

Hátrányok

Nem túl okos, ez azt jelenti, hogy semmiféle programozhatósággal nem rendelkezik, lényegében egy kisebbfajta fapados sütőként tudjuk csak használni, semmiféle beállítása nincsen és azokat megjegyezni sem tudja.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik olcsón szeretnének airfryert venni maguknak és az sem zavarja őket, hogy mindent nekik kell kikísérletezni hozzá.

A minimalista

Tefal Easy Fry EY201815

Teljesítmény: 1500 W; Sütőkapacitás: 1,2 kg; Termosztát: Van; Időzítő: Van; Ára: Kb. 35 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert mindenféle flanc nélkül teszi a dolgát, ha nincs arra igényünk, hogy a készülék mindenbe beleokoskodjon, akkor ez a mi gépünk. Van rajta négy fokozat (olajos sütés, roston sütés, grillezés, illetve csőben sütés), kiválasztjuk, hogy melyiket akarjuk és már mehet is a sütögetés.

Gyors, praktikus, szagtalan és külön jóság, hogy amikor kihúzzuk a sütőfiókját, egyből le is kapcsol, amint visszadugjuk, működik tovább.

Ez azért jó, mert így menet közben is ellenőrizhetjük a dolgok állását.

Hátrányok

A sütése zajos, viszont a folyamat végén felcsendülő hangjelzés meglehetősen halk, így nagyon kell figyelni rá, vagy csak beállítani mellé a telefonunkon egy ébresztést.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem szeretnének előre beállított programok között válogatni, hanem inkább maguk tapasztalnák ki, hogy mire is jó az új kütyüjük.

A kísérletezős

Philips HD9260/90 Viva Collection RapidAir Airfryer XL

Teljesítmény: 1900 W; Sütőkapacitás: 7 liter; Termosztát: Van; Időzítő: Van; Ára: Kb. 65 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert jár hozzá receptkönyv, így nem nulláról kell kezdenünk a munkát vele, ráadásul programozható is.

Ez azt jelenti, hogy ha különösen jól sikerült egy ételünk, akkor a beállításait el tudjuk menteni a gépben, így legközelebb ugyanazt az élményt kaphatjuk, mint amit a múltkor is tapasztaltunk.

Könnyen tisztítható, egyes részei a mosogatógéppel is jóban vannak.

Hátrányok

A mellékelt receptes könyv inkább a nemzetközi konyha fogásait tartalmazza, így ha valami spéci magyaros kaját akarnánk összedobni benne, akkor azt nekünk kell kitapasztalni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnek kísérletezgetni a kajával.

Keresés az oldalon