Otthon 2020. június 01.

Könyvajánló tavaszi-nyári olvasáshoz

Balázs Otthon 2020. június 01.
Lassan nyakunkon a nyár és ilyenkor nincs jobb dolog, mint kiülni valahova, még ha csak a kertbe is, egy remek könyvvel.

Az Animus Kiadó, a Centrál könyvek és a Teknős könyvek ajánlataiból válogattunk nektek össze ezt a könyvgyűjteményt, vannak köztük gyerekkönyvek, pár darab a javíthatatlan romantikus álmodozóknak és természetesen a krimi szerelmeseiről sem feledkeztünk meg.

A keményebbeknek, akik még ilyenkor is szeretnek borzongani

Világvégés tinitragédia

Mats Strandberg: Amíg élünk

Animus Könyvek; 404 oldal; Kötés: kartonált; Megjelenés éve: 2020; Ára: 3 032 Ft

Hirdetés

 

Az Amíg élünk egy igen érdekes dilemmával játszik el, hogy mivel is töltsük azt a kevés időt, ami a világvégéig hátra van?

Mert hogy lesz világvége, azzal a regény szereplői tisztában vannak, hiszen a tudósok kimatekozták, hogy jön egy üstökös, ami néhány hónapon belül becsapódik és mindenki meghal, nincs mit tenni.

Kivel szeretnéd tölteni az utolsó pillanatokat? Milyen érzés percre pontosan tudni, hogy mikor halsz meg? Mennyit ér egy emberélet ilyen körülmények között? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a könyv két magányos tinédzser főszereplője.

Gyilkosság a nevelőotthonban

Lars Kepler: A tűz tanúja

Animus Könyvek; 416 oldal; Kötés: füles, kartonált; Megjelenés éve: 2020; Ára: 3 184 Ft

Hirdetés

 

Kettős gyilkosság történik egy nehéz sorsú lányokat dolgoztató nevelőotthonban, illetve más furcsaságok is megesnek ugyanott. Az üggyel megbízott Joona Linna felügyelő pedig a túlságosan nyilvánvaló megoldást elvetve a nyomozói érzékeire bízva magát belemerül a sok szálon futó történet kibogozásába és addig követi a messzi múltba vezető fonalakat, amíg fény nem derül a megdöbbentő megoldásra.

Izlandi nyomozás

Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák

Animus Könyvek; 304 oldal; Kötés: füles, kartonált; Megjelenés éve: 2020; Ára: 2 792 Ft

Hirdetés

 

Kétségtelenül a skandináv krimi műfajához tartozik Arnaldur Indriðason regénye, melyben egy mezei kovácskettő rendőr a főhősünk, semmi detektívjelvény, meg egyebek, hanem egy egyszerű járőr, Erlendur, aki pár megmagyarázhatatlan haláleset láttán saját szakállára kezd nyomozásba.  

Persze, akik járatosak a műfajban, azok számára egyáltalán nem hat újdonságnak Erlendur neve, hiszen olyan klasszikus nyomozó hőse ő Indriðasonnak, mint Harry Hole Jo Nesbonak.

A Reykjavíki éjszakák pedig nem más, mint Erlendur előtörténete.

Horrorprófécia a klímaváltozásról

David Wallace-Wells: Lakhatatlan Föld

Animus Könyvek; 304 oldal; Kötés: keménytáblás, védőborítóval; Megjelenés éve: 2020; Ára: 3 592 Ft

Hirdetés

 

A Lakhatatlan Föld nem fikciós mű, nincs benne lebilincselő cselekmény, rafinált csavar, megdöbbentő végkifejlet, hanem egy New York-i újságíró könyve arról, hogy mit tesz a világgal a klímaváltozás az elkövetkezendő 30 éven belül.

Azon túl, hogy melegebb lesz, egy sor migrációs és háborús krízissel is szembe kell néznünk, nem beszélve a gazdasági válságokról és a kialakuló élelmiszerhiányról.

Persze amellett, hogy elborzaszt, a Lakhatatlan Föld cselekvésre is szólít, hiszen nem állunk messze a katasztrófától.

A könnyed és romantikus történetekre vágyóknak

Itáliai múltkeresés

Rhys Bowen: A toszkán gyermek

Centrál Könyvek; 433 oldal; Kötés: kartonált; Megjelenés éve: 2020; Ára: 3 184 Ft

Hirdetés

 

A két szálon futó történet egyik fele 1944-ben, a másik 1973-ban játszódik. Az első része egy háborús, romantikus történet a második világégés idejéből, ahol egy sebesült brit pilóta és az őt bújtató olasz nő kapcsolatát ismerhetjük meg. A másik történet pedig a pilóta lányáról szól, aki apja temetése után annak személyes dolgai között egy levelet talál, majd az elolvasása után útra kel Olaszországba, hogy megismerkedjen a múltjával.

Maine-i carpe diem

Linda Holmes: Evvie Drake bedobja magát

Centrál Könyvek; 396 oldal; Kötés: puhatáblás ragasztott; Megjelenés éve: 2020; Ára: 3 184 Ft

Hirdetés

 

Az Evvie Drake bedobja magát egy tipikus, szórakoztató romantikus történet, amelyben a férjét elvesztett és a múlttal hadilábon álló Evvie Drake és a sikeres, ám a teljesítménykényszer alatt összeroppanni készülő baseballjátékos, Dean Tenney kapcsolatát ismerhetjük meg.

Amikor a férfi szobát bérel Evvie házában, a páros alkut köt: Dean nem kérdez a nő néhai férjéről, ő pedig nem faggatja Deant egykori sportkarrierjéről.

A közös fedél estéről estére mégis összehozza a furcsa párost, és a vidám sztorizgatással, nevetéssel töltött hónapok alatt lassan barátság szövődik köztük, sőt talán valami több is. De vajon a bimbózó románc elég ahhoz, hogy maguk mögött hagyják a múltat? Talán ahogy a baseballban, úgy az életben is mindig van esély fordítani, amíg le nem fújják a meccset…

Gyerekeknek

Érdemes-e fogat mosni?

Katie Daynes: Nézd meg, miért jó fogat mosni!

Teknős Könyvek; 12 oldal; Kötés: keménytáblás; Megjelenés éve: 2020; Ára: 2 080 Ft

Hirdetés

 

A háromévesnél idősebb gyerekeknek szóló, képekkel alaposan ellátott mesekönyvből megtudhatjuk, hogy miért esik ki az ember tejfoga, mire jó a fogorvos és hogy az állatok mosnak-e fogat. A válaszokat rafináltan az oldalakon található, kihajtható fülek mögé rejtették, de hát senki nem mondta, hogy nem kell megdolgozni a tudásért.

Túrázós daloskönyv

Gryllus Vilmos: Kirándulós dalok – Dalok óvodásoknak és kisiskolásoknak

Teknős Könyvek; 48 oldal; Kötés: keménytáblás; Megjelenés éve: 2020; Ára: 2 952 Ft

Hirdetés

 

Gryllus Vilmos Kirándulós dalok című könyve a zenész azon dalait tartalmazza, amelyek a természetről, erdőről, mezőről, állatokról, fűről, fáról szólnak. A gazdagon illusztrált kötetben nem csak a dalok kottáit és szövegeit találjuk meg, hanem egy CD-t is, amin ezek meg is hallgathatók.

Skandináv mese

Astrid Foss: A havasi sólyom titka – Hóhercegnők 1.

Teknős Könyvek; 120 oldal; Kötés: kartonált; Megjelenés éve: 2020; Ára: 1 032 Ft

Hirdetés

 

Ez most nem krimi, hanem tényleg mese, így nem kell semmiféle megrázó részletekre felkészülni, bár a gonosz Árnyboszorkánytól azért nem árt tartani, hiszen rá akarja tenni a mancsát a Nyughatatlan Fényekre, vagyis az égbolton található csillagokra.

Gonosz tervét csak a három hercegnő, Hanna, Ida és Magda akadályozhatja meg, akik útra is kelnek, hogy szembe nézzenek a boszorkával.

Vajon képesek legyőzni az Árnyboszorkányt?

Keresés az oldalon