Kevesen tudják, de a konyhai szivacsok színe nem csupán esztétikai szerepet tölt be: az egyes színek azt is jelzik, milyen feladatra ajánlott az adott szivacs. Ezt érdemes figyelembe vennünk, mivel a rossz szivacsválasztással akár kárt is okozhatunk konyhai eszközeinkben, írja a Nyheder24.dk.
Így válasszunk szivacsot
A különböző színű szivacsokat különböző feladatokra fejlesztették ki, mondják a szakértők. A zöld szivacs például durva felületű, ezért alkalmas a makacs szennyeződések eltávolítására is, azonban karcolásveszély miatt nem ajánlott kényes felületek tisztítására.
Ennél enyhébb felülettel rendelkezik a piros szivacs: anyaga kevésbé érdes, mégis hatékonyan tisztít anélkül, hogy károsítaná az érzékeny felületeket. Ez a szivacs tehát ideális választás lehet borospoharak vagy porcelántárgyak tisztítására.

A sárga és kék szivacsok a legkényesebb konyhai eszközökhöz ajánlottak. A sárga szivacs különösen jól használható törékeny edények tisztítására, mivel extrán kíméletes a felületekhez. A kék szivacs a legpuhább mind közül, így ez a legbiztonságosabb választás finom porcelán vagy speciális anyagok tisztítására, például a különleges bevonatú serpenyőkhöz, mivel hosszú távon is óvja azok állapotát.
A megfelelő szivacs használatával meghosszabbíthatjuk konyhai eszközeink élettartamát, ugyanakkor biztosítjuk a mosás hatékonyságát is – ezért mindenképp érdemes odafigyelni, milyen színű szivacsot veszünk le a polcról vásárlás során.